Za „slovenským morom“ nemusíš cestovať za hranice. Táto vodná nádrž ti ponúka dovolenkový raj za naozaj dostupné ceny

  • Zemplínska Šírava, žiaľ, po revolúcii začala svojho návštevníka strácať. No vďaka pandemickým reštrikciám bolo na Zemplínskej Šírave opäť plno
  • Po uvoľnení opatrení sa však môže stať, že na Šíravu opäť zanevrieme. Bola by to škoda, keďže táto slovenská destinácia dokáže konkurovať tým zahraničným
  • Že na východe nie je nič? Omyl, je tu Zemplínska Šírva, ktorá návštevníkom ponúka nezabudnuteľný zážitok
  • Zemplínska Šírava, žiaľ, po revolúcii začala svojho návštevníka strácať. No vďaka pandemickým reštrikciám bolo na Zemplínskej Šírave opäť plno
  • Po uvoľnení opatrení sa však môže stať, že na Šíravu opäť zanevrieme. Bola by to škoda, keďže táto slovenská destinácia dokáže konkurovať tým zahraničným
  • Že na východe nie je nič? Omyl, je tu Zemplínska Šírva, ktorá návštevníkom ponúka nezabudnuteľný zážitok

Pláž okolo Zemplínskej Šíravy sa pred revolúciou hemžila návštevníkmi – hlava na hlave, výskot šťastných detí či „bitka“ o miesto pri vode. Po otvorení brány do veľkého sveta ale začala Zemplínska Šírava svojho návštevníka strácať. Slováci si až vďaka pandémii uvedomili, že aj na Slovensku máme skvelé dovolenkové destinácie. Aká dobrá je však pamäť turistov? 

I keď sa na Wikipédii uvádza, že Zemplínska Šírava je prezývaná ako slovenské more, tento výraz je dnes v komunite mladších ročníkov zaužívaný skôr pre Chorvátsko.

Napríklad aj jedna 65-ročná respondentka pri jednom rozhovore uviedla, že pred revolúciou „dovolenkovala“ výlučne pri slovenskom mori. Keď sa jej redaktorka opýtala, či chodila do Juhoslávie na konkrétne miesto, respondentka ju odzbrojila odpoveďou, že „slovenským morom je predsa Zemplínska Šírava“.

zdroj: TASR/ archív S. Písecký/

Slovenské more nie je v Chorvátsku

Chorvátsko však titul Zemplínskej Šírave ukradlo neprávom. Šírava začala po otvorení hraníc svojho návštevníka strácať, no na svojej unikátnosti nestratila, skôr naopak. Služby, ktoré niektoré rezorty ponúkajú, sa kvalitou dorovnali aj službám v zahraničných rezortoch – vodné atrakcie, kvalitné jedlo, široká ponuka osviežujúcich drinkov a pekné ubytovanie v nádhernom prostredí.

Navyše, v žiadnej inej krajine, ktorú by ste si zvolili ako dovolenkovú destináciu, si nekúpite langoš, respektíve určite nie taký dobrý, aký majú na Šírave. 

zdroj: Startitup

Leto na Zemplínskej Šírave je naozaj rozprávkovým zážitkom. Navyše sa za dovolenkovou oázou nemusíte hnať tisícky kilometrov. „Ja sem chodím z Bratislavy každý rok. Oddýchnem si tu. A je to to isté ako nejaké Taliansko, no a nemusím toľko cestovať,“ povedala pre Startitup jedna z dovolenkujúcich. 

Mnoho z návšteníkov si zase pochvaľovalo cenu. Prehlásili, že v iných krajinách by za dané služby zaplatili omnoho viac. „Mne vyhovuje najmä cena. Najeme sa tu dobre a lacno. Aj aktivity pre deti ponúkajú za výhodnú cenu,“ skonštatoval ďalší z dovolenkárov. 

Redakciu Statitup však zaujala na Zemplínskej Šírave najmä pestrosť – čo rezort, to iná krajina. Spozorovali sme, že každý rezort pripomína nejakú inú krajinu. Vďaka pobytu na Zemplínskej Šírave sme sa ocitli teda aj v Španielsku, Chorvátsku, na Zlatých pieskoch či dokonca v Bangladéši. 

zdroj: Startitup

Zakotvili sme nakoniec v penzióne Anima. Našu spokojnosť nie je možné vystihnúť lepšie ako piatimi slovami – nechcelo sa nám vrátiť domov. 

Šírava rozkvitla aj vďaka pandémii. Nie len voliči majú krátku pamäť, ale aj turisti 

Prekvapilo nás, že to na Zemplínskej Šírave naozaj žilo. Viacero ľudí potvrdilo, že toto miesto sa momentálne teší podobnej popularite ako pred revolúciou. Škoda, že Slovákom musela pamäť osviežiť až pandémia koronavírusu. Turisti sa čaro Šíravy rozhodli objavovať až potom, ako boli dovolenky v zahraničí obmedzené. 

Ja som sa tu minulý rok cítil ako pred revolúciou, veľa ľudí, výborná atmosféra,“ povedal pre Staritup respondent Milan. To, že návštevnosť na Zemplínskej Šírave naozaj vzrástla, potvrdila aj majiteľka peniziónu Anima, Anna Obšatníková. „Minulý rok bola naša najlepšia letná sezóna. Minulý rok to tu bol masaker, “ povedala. 

Ukazuje sa, že syndrómom krátkodobej pamäte netrpí len volič, ale aj turista. Vyzerá to tak, že tohtoročná dovolenková sezóna „netronfne“ tú minulú. Otázne teda zostáva, ako sa na návšetvnosti odrazí, keď bude cestovanie do zahraničia opäť bez obmedzení.

Bolo by však obrovskou chybou na Zemplínsku Šíravu zanevrieť. Má naozaj obrovský potenciál, aby si vydobila titul slovenského mora naspäť. Dôvodov, prečo navštíviť práve Zemplínsku Šíravu, je viac ako dosť. 

Druhá tvár Šíravy

Samozrejme, nie je možné tvrdiť, že popularita Zemplínskej Šíravy klesla len preto, že sa otvorili hranice. Na portáli zurnal.pravda.sk sa uvádza, že pod úpadok popularity sa „podpísala aj zmena vlastníckych vzťahov, privatizácia a reštitúcie, zmeny v organizácii a vo financovaní cestovného ruchu zo strany štátu“. 

5 tipov na dokonalé ubytovanie na Slovensku, ktoré si môžeš užiť priamo pri vode

Pravdou je, že služby v určitých šíravských rezortoch nie sú až také rozprávkové. „Nemôžeme čakať, že návštevník nám tu niečo nechá za nič. Základné veci musia fungovať,“ povedala Obšatníková.

Niektorí prevádzkovatelia si totižto na základných službách pre návštevníkov až tak nepotrpia. Akoby zabudli, že toľko návštevníkov, koľko bolo pred revolúciou, neprilákajú službami, ktoré pripomínajú služby pred revolúciou. Druhá tvár Šíravy, ktorú charakterizuje obrovský neporiadok a prázdne stánky (preto už spomínaný názov Bangladéš), nevyvolá u návštevníka pozitívne reakcie.

Netreba to však hádzať do jedného vreca. Šírava ponúka omnoho viac rezortov, ktoré vynikajú aj medzi tými svetovými. Zemplínska Šírava si jednoducho zaslúži byť ako jediná označovaná titulom „slovenské more“. 

Zdroje: zurnal.pravda.sk, penzionanima.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá