Mafián Fabián bol mozgom finančných podvodov a chránil Holuba. Hrob mu kopali u Reichela

  • Štefan Fabián, známy ako Fabo, bol popredným členom zločineckej skupiny Holubovcov
  • Jeho úlohou v gangu bola ochrana Róberta Holuba, bol tiež „mozgom“ finančných podvodov
  • Fabo však skonal skôr ako Holub, schytal to od konkurencie
fabian holub
Facebook/Historia Mafie na Slovensku
  • Štefan Fabián, známy ako Fabo, bol popredným členom zločineckej skupiny Holubovcov
  • Jeho úlohou v gangu bola ochrana Róberta Holuba, bol tiež „mozgom“ finančných podvodov
  • Fabo však skonal skôr ako Holub, schytal to od konkurencie

Štefan Fabián, prezývaný Fabo, pochádzal z východného Slovenska, konkrétne zo Sobraniec. Patril medzi popredných členov zločineckého gangu Holubovcov.

Za vznikom mafiánskej skupiny stojí Róbert Holub, ktorý mal pod palcom expertov na vyberanie výpalného a vydieranie. Jeho kumpáni sa neštítili ani tých najhorších činov. Nemilosrdne vraždili i brutálne mučili.

Vyštudovaný pedagóg a finančný podvodník

Fabo bol jedným z najvyššie postavených členov skupiny. Podnikateľ mal ako jeden z mála vysokoškolské vzdelanie, konkrétne pedagogického zamerania. Jeho úlohou v gangu bola ochrana Róberta Holuba.

Bol tiež hlavou všetkých finančných podvodov, hovorilo sa o ňom ako ekonómovi skupiny. Jeho meno figurovalo pod niekoľkými firmami, kde vystupoval ako majiteľ či spolumajiteľ.

Niektorí skončili sa mrežami, iní boj s podsvetím prehrali

Okrem Faba k významným členom klanu Holubovcov patril Dušan „Borža“ Borženský, ktorý si odpykával 23-ročný trest za spoluúčasť na vražde Jána Kromku z roku 1997 a tiež sa pričinil o vraždu Karola Kolárika.

Podľa informácii Plus 7 dní sa Borža na súde tiež priznal aj k objednávke vraždy kosovského Albánca Fadila Pasjaču z roku 2000. V base si mal posedieť do roku 2023. 17. mája 2021 však podľahol onkologickému ochoreniu.

Ďalším členom skupiny bol Karol Kolárik prezývaný Karči, o ktorom Nový čas píše ako o najbrutálnejšom výpalníkovi všetkých čias. Po smrti Holuba práve on nahradil vtedajšieho šéfa a podmanil si mesto Košice aj tamojšiu Boržovu skupinu. V decembri 1999 ho zavraždili v aute, kedy sa chystal, tak ako každé ráno, do fitness centra.

K členom Holubovcov patril aj Ladislav Badó, za ktorým sa zatvorili brány väznice v roku 2011. Je odsúdený na 23 rokov za podiel na vraždách Jána Kromku a Petra Klešča, ako aj na ďalších skutkoch.

Posledným z popredných členov bol Alexander „Šani“ Horváth, švagor Róberta Holuba, za ktorým sa brány väznice zavreli na 23 rokov. „Dvadsať rokov sa zapodievam týmto prípadom. Dvadsať rokov sa skrývam. Nechala ma družka. Štrnásť rokov som nevidel dcéru,” sťažoval sa na Okresnom súde v Banskej Bystrici bývalý mafián Šani, ktorý v prvom procese so skupinou černákovcov vystupoval ako chránený svedok.

Vražda milionára

Fabo bol údajne prítomný pri vražde poľského podnikateľa Gregorza Szymaneka. Išlo o jedného z najbohatších mužov v Poľsku. K vražde došlo na jeseň v roku 1997 pri chate za obcou Polomka v okrese Brezno, kde ho mafiáni zadržiavali, informuje Sme.

Podľa výpovede Alexandra Horvátha bola pri poprave Poliaka celá vtedajšia mimobratislavská mafiánska elita, vrátane Černáka, Holuba a tiež Fabiána. 5. februára 2001 chránený svedok Alexander Horváth vypovedal, že za vraždu boháča môže nebohý Štefan Fabián.

V júni 2021 súd rozhodol o obžalovanom. Nie je ním nikto iný ako Mikuláš Černák.

Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici zamietol odvolanie obžalovaného Mikuláša Černáka a potvrdil rozsudok okresného súdu zo 7. novembra 2019, ktorým ho uznal za vinného z trestného činu brania rukojemníka a trestného činu vraždy formou spolupáchateľstva.

Krajský súd súčasne zrušil rozsudok týkajúci sa viny a trestu u obžalovaného Jána Kána a vec vrátil okresnému súdu (OS), aby ju v potrebnom rozsahu znovu prejednal a rozhodol.

Mikuláš Černák
zdroj: TASR/Radovan Stoklasa - Mikuláš Černák pomohol Muszkovi popraviť konkurenta. Napokon odrovnal aj jeho.

Jedna strela do úst, druhá do hrudníka

„KS zamietol odvolanie obžalovaného Mikuláša Černáka ako nie dôvodné a potvrdil rozsudok, ktorým ho uznal za vinného. OS upustil od uloženia súhrnného trestu, pretože mal za to, že výnimočný trest odňatia slobody na doživotie, ktorý bol obžalovanému uložený rozsudkom OS Prešov v spojení s uznesením KS Prešov, na výkon, ktorého bol zaradený do tretej nápravnovýchovnej skupiny, je dostatočný,“ konštatovala Uhrovičová.

Podľa obžaloby mu mal Černák jedenkrát streliť z pištole do úst a následne Kán z tej istej pištole do oblasti hrudníka. Údajne išlo o objednávku ľudí z Poľska a cieľom bolo výkupné, uvádza TASR.

Hrob na Reichelovom pozemku

90. roky boli krvavé. Napätie stúpalo nie len medzi konkurentmi, ale aj medzi členmi rovnakých zločineckých skupín. Tak to bolo aj v prípade gangu Holubovcov. Klan sa rozdelil. Na jednej strane stál Kolárik s Horváthom, ktorí si na mušku vzali Faba a Boržu.

Hovorí sa, že ich chceli odstrániť, aby oslabili postavenie Holuba na podsvetnej scéne. „Kolárik a Horváth chceli oslabiť Holuba, chceli zabiť mňa a Faba a Holub súhlasil,“ vypovedal pred súsom Borženský.

Aktuality informujú, že dvojica mala pre Fabiána a Borženského dokonca vykopaný hrob, a to na príkaz Holuba. Hrob sa údajne nachádzal na pozemku Milana Reichela pri jeho chate v Poprade.

Údajný mafiánsky boss spod Tatier však Fabiána varoval včas: „Milan Reichel si zavolal k sebe Fabiána, že idú vás dať dole. Že nesmieme ísť za žiadnych okolností do Popradu, keby sa tam niečo riešilo, keby nás tam chceli vytiahnuť,“ opisoval pre súdom Borženský.

„Je to pravda, oni tú jamu kopali u mňa na chate bez môjho vedomia,“ vyjadril sa pre Aktuality Reichel.

Bok po boku Holuba

Fabián a Borža boli na odstrel. Napriek tomu nestrácali nádej a rozhodli sa Holuba opätovne získať na svoju stranu. V rukáve mali skvelý triumf – kontakty ku oceliarskym gigantom VSŽ, kde sa chcel Holub usídliť.

„Našim cieľom bolo získať si Holuba, aby zrušil našu popravu. Fabián s Holubom natlačili veľa peňazí do železiarní, aby sa Róbert dostal do Správnej rady VSŽ. Železiarne tam ale nechceli Holuba, chceli Fabiána,“ povedal na súde Borženský.

Fabo stál opäť po boku Holubu, ten sa však stal lovnou zverou. Jeho dolapenie bolo zdĺhavé, predstavovala hotovú poľovačku. V dueli medzi životom a smrťou Holub prehral, ale až na tretíkrát. 

Lov sa začína

Schytal to od konkurencie, ktorej velil jeden z najznámejších bossov podsvetia Mikuláš Černák. Miky si na jeho popravu pripravil plán a objednal tých najlepších. Na Holubovom dolapení sa podieľal Kromka spoločne s Jozefom Roháčom. V Košiciach im to však ešte nevyšlo, keďže sa Roháčovi zasekol samopal.

Pri prvej streľbe Holub Kromku spoznal a rozhodol sa pomstiť. Čističa sa Holubovcom nepodarilo vypátrať, no k jeho bratovi Jánovi Kromkovi sa dostali celkom rýchlo. Ten síce na podsvetnú scénu nepatril, no doplatil na bratove hriechy. Jána vylákali do Vajkoviec, kde ho surovo zmlátili.

„V garáži ho surovo bili a kopali. Róbert Holub si na to obul kanady. Potom ho naložili do Boržovho auta a odviezli smerom na Prešov. Po ceste ho vytiahli na pole a zastrelili,“ vypovedal jeden z obžalovaných.

K vražde sa pričinil aj vyššie spomína Štefan Fabián, Dušan Borženský, Alexander Horváth a mŕtve telo benzínom polial Ladislav Badó.

Posledný Fabov výdych, Holub však ešte „lieta“

Pár dni po prvej streľbe šéfa gangu Holubovcov si Holub vyžiadal stretnutie u Černáka. Holub chcel údajne získať informácie o Čisticovi.

O pár dni sa ich cesty znova stretli, Černák Holuba nalákal do Hotela Danube: „Prišiel Holub, Fabo, Borža a Ladislav Badó. Sedeli sme na terase. Tam mi Holub povedal, že zabili Jána Kromku. Nejaký Klešč ho bol vylákať a niekde pri Prešove mu strelili viackrát do hlavy a zapálili. Viem, že Badó, Horváth a Karol Kolárik nemajú s vraždou nič spoločné. Holub im predo mnou vyčítal, že sa ožierajú v krčme, keď po ňom strieľajú. Badó mu na to povedal: Som rád, že som tam nebol. Radšej sa budem opíjať, lebo si zabil nevinného človeka. Borža mal v tom čase vraj vypnutý telefón, neskôr bol niečo odviezť autom,“ vyjadril sa pre Korzár Černák.

Z terasy sa však partia presunula do hotela Danube, kde sa Fabo posledný krát nadýchol. Plus 7 dní uvádza, že na stretnutie do bratislavského hotela Danube prišiel aj zamaskovaný Roháč, ktorý Holuba streľbou ťažko zranil a usmrtil jeho ochrankára Štefana Fabiána. 

„Prišiel strelec, zabil Faba a postrelil Holuba. Nastala panika, šiel som na recepciu, zavolal som sanitku. O pár minút prišli kukláči,“ objasňuje Černák. 

Fabo je po smrti a Holub je hospitalizovaný v  bratislavskej Nemocnici L. Dérera, kde ho na tretí pokus, 5. októbra Roháč usmrtil streľbou zo strechy do jeho nemocničnej izby.

 

Text sme zrevidovali, upravili, doplnili o nové informácie a vydali nanovo. Článok bol pôvodne publikovaný 23. júla 2021.

Odomknúť kamošovi / rodine
Zdroje: TASR, SITA, presov.korzar.sme.sk, topky.sk, aktuality.sk, sme.sk, plus7dni.pluska.sk, cas.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá