Na oblohe sa zjavila „svätožiara“. Neďaleko slovenských hraníc spozorovali úkaz, aký sa nevidí každý deň

  • Česi si vychutnali pohľad na zaujímavý optický úkaz
  • šlo o halový jav
Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok, facebook/HOP - Halo Observation Project
  • Česi si vychutnali pohľad na zaujímavý optický úkaz
  • šlo o halový jav

Počas ostatných dní si mnohí vychutnávajú nebeské divadlo najmä pod nočnou oblohou, pozorovaním padajúcich hviezd. Zopár šťastlivcov však u našich susedov spozorovalo úkaz, ktorý sa nevidí každý deň.

Po dlhšej dobe

Obyvatelia obce Černotín, ktorá sa nachádza iba niekoľko desiatok kilometrov od slovenského Makova, počas pondelku spozorovali halový jav. Hovorí sa mu „halo“ čo je vlastne výraz pre svätožiaru a na ňu sa aj podobá. Ide o optický úkaz vznikajúci lomom a odrazom slnečného, prípadne mesačného svetla na drobných ľadových kryštálikoch rozptýlených v atmosfére.

Na oblohe ich ľudia môžu pozorovať ako dúhové, alebo svetlé oblúky a škvrny.

„Po dlhšej dobe sa opäť hlásime s pozorovaním halových efektov. 9. augusta som spozoroval halové javy na vysokej oblačnosti idúcej od juhozápadu,“ píše na sociálnej sieti HOP – Halo Observation Project.

Niektoré sú bežné, iné raz za život

Portál Meteopress vysvetľuje, že spomínaný jav vyzerá ako farebné (dúhové) alebo biele (svetlé) oblúky a škvrny.

„Najčastejšie ich je možné pozorovať u vysokej oblačnosti (hlavne cirrostratus), ktorá je tvorená ľadovými kryštálikmi alebo pri veľmi nízkych teplotách, kedy sa kryštáliky môžu vyskytovať aj v prízemnej vrstve (diamantový prach),“ objasňujú.

Niektoré halové javy, ktoré nevyžadujú žiadne pravidelné usporiadanie kryštálikov (napr. malé halo) je vraj pomerne bežné. Halové javy, ktoré ale špecifickú orientáciu ľadových kryštálov vyžadujú vraj človek spozoruje len len niekoľkokrát za život.

Počasie
zdroj: facebook/HOP - Halo Observation Project
Zdroje: Meteopress, Facebook/HOP - Halo Observation Project

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá