Krčméryho chceli fyzicky napadnúť, ľudia sú čoraz agresívnejší. Vieme, kedy čakať vrchol tretej vlny

  • Najviac prípadov bude mať Slovensko okolo obdobia dušičiek, zhodli sa Krčméry a analytik z Dát bez pátosu Bošňák
  • Nakazených bude pribúdať a postupne sa dostaneme na hranicu aj 3-tisíc prípadov
  • Krčméry uviedol, že problém je aj manažovať pandémiu, pretože ľudia sú čoraz agresívnejší
  • Pravdepodobne sa budeme očkovať každý rok. Prípady začnú klesať v období okolo Mikuláša
08122020_UKS_4746065
TASR/Dano Veselský
  • Najviac prípadov bude mať Slovensko okolo obdobia dušičiek, zhodli sa Krčméry a analytik z Dát bez pátosu Bošňák
  • Nakazených bude pribúdať a postupne sa dostaneme na hranicu aj 3-tisíc prípadov
  • Krčméry uviedol, že problém je aj manažovať pandémiu, pretože ľudia sú čoraz agresívnejší
  • Pravdepodobne sa budeme očkovať každý rok. Prípady začnú klesať v období okolo Mikuláša

Epidemiologická situácia sa bude na Slovensku čoraz viac zhoršovať. Najviac prípadov bude mať Slovensko okolo obdobia dušičiek, zhodli sa profesor Vladimír Krčméry a analytik z Dát bez pátosu Ivan Bošňák v relácii špeciálne štúdia TA3.

Nakazených bude pribúdať a postupne sa dostaneme na hranicu 3-tisíc prípadov, uviedol Bošňák, ktorý ilustroval situáciu na prípade Srbska, ktoré je vo vývoji epidémie niekoľko týždňov pred nami.

Analytik z Dát bez pátosu ale zostáva naďalej optimistický a tvrdí, že rolu zohrá vakcinácia aj imunita z prekonaných infekcií. Verí tiež, že očkovanie sa znova rozbehne. Podľa neho sa treba zamerať na lokálne ohniska, kde má aj testovanie zmysel na rozdiel od toho celoplošného.  

Krčméry
zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Ľudia sú čoraz agresívnejší tvrdí, Krčméry 

Krčméry sa posťažoval, že pandémia sa nedá v súčasnosti manažovať, pretože pacienti aj ľudia sú čoraz agresívnejší. Prestávajú počúvať autority a strácajú ostražitosť.

„Ľudia sú agresívni, pacienti sú tak agresívni, hovoria si, ktorý liek chcú, ktorý nie,“ uvádza Krčméry. Dodal, že daktorí pacienti sa nechcú liečiť americkými liekmi.

Necháš sa zaočkovať proti koronavírusu?

Okrem toho odborník na tropickú medicínu uviedol, že ľudia na neho podávajú trestné oznámenia, vyhrážajú sa mu a dokonca ho chcú aj fyzicky napadnúť. Krčméry prezradil, že do teraz bolo na neho podaných vyše sto trestných oznámení.

Na útoky voči jeho osobe si už pomaly zvykol. „Útoky prebiehajú niekoľkokrát do týždňa, včera bol aj pokus o fyzický útok, ale to by ešte človek zniesol, lebo aj na Haiti na nás strieľali, ale útoky na rodinných príslušníkov nie,“ uviedol Krčméry. Priznal tiež, že vyhrážky nezažíva len on, ale i množstvo ďalších odborníkov napríklad z konzília.

Čaká nás vakcinácia každý rok, na Mikuláša bude pokles prípadov

Podľa Krčméryho je pravdepodobné, že koronavírus tak zmutuje, že na neho nebudú účinné terajšie vakcíny a očkovať sa budeme musieť napríklad raz za rok ako pri chrípke. „Je to úplne normálne, že vírusy zmutujú,“ vysvetlil Krčméry. V budúcnosti nás čaká „lifetime“ vakcína, ktorej jedna dávka bude stačiť na imunitu na celý život. Dovtedy sa ale budeme musieť očkovať posilňujúcimi dávkami každý rok. Uvedenie takejto vakcíny na trh očakáva o štyri až päť rokov.

Bošňák ostáva optimistický v predpovede ďalšieho vývoja. „Iba 10 % ľudí v nemocniciach zomiera. Treba pripomínať, že väčšina takýchto úmrtí je pri ľuďoch nad 70 rokov,“ uviedol analytik, pričom dodal, že väčšina infekcií v súčasnosti je medzi deťmi v školskom veku, teda medzi skupinou, ktorá nie je ohrozená.

zdroj: TASR/Michal Svítok

Zlou správou je podľa neho to, že oproti minulému roku je dvojnásobok ľudí na ventilácii. To tiež vidí pozitívne a tvrdí, že ľudia sa z ventilácie dostávajú za kratší čas.

Prezradil aj kedy podľa neho uvidíme pokles. „Okolo Mikuláša už uvidíme pokles, ľudia, ktorí to prekonali alebo sa zaočkovali si budú môcť plánovať aj lyžovačku,“ predpovedá analytik.

Krčméry si tiež myslí, že vývoj pandémie bude pripomínať horu. Prudký rast a potom prudký pokles.  Na záver vyzval ľudí, aby sa očkovali slovami pápeža, ktorý prirovnal nezaočkovaných ľudí k samovrahom.

Zdroj: TA3

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá