Vo funkcii končí šéfka NAKA, spolu s ňou odchádzajú aj dvaja policajní viceprezidenti

  • Šéfka NAKA Eva Kurrayová vo svojej funkcii končí
  • Žezlo po nej dočasne preberie Branislav Kišš
NAKA
NAKA, ilustračná snímka, Facebook/Polícia SR TASR/Jakub Kotian
  • Šéfka NAKA Eva Kurrayová vo svojej funkcii končí
  • Žezlo po nej dočasne preberie Branislav Kišš

Riaditeľka Národnej kriminálnej agentúry Eva Kurrayová končí vo funkcii k 15. októbru. Na tlačovej besede o tom informoval dočasne poverený prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran. Jej dočasným nástupcom bude podľa neho Branislav Kišš. Ku koncu roka 2021 končia vo funkciách aj prvá viceprezidentka PZ Jana Maškarová a viceprezident Róbert Bozalka.

Kišš je podľa Hamrana dlhoročný vyšetrovateľ pričom jeho meno podľa vlastných slov konzultoval aj s odborníkmi z NAKA. „Bola tam zhoda naprieč spektrom,“skonštatoval s tým, že spoluprácu s Kiššom chválili aj prokurátori a sudcovia. „Okrem toho je to expert na nadnárodné vyšetrovacie tímy,“ povedal. Pokiaľ ide o nových policajných viceprezidentov, Hamran povedal, že má vytypovaných kandidátov, detailne sa s nimi však ešte nerozprával.

Nikto nemá stoličku istú

Pravdepodobne okamžite skončí podľa Hamrana vo funkcii aj riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia PZ Ľuboš Rumanovský a ku koncu roka tiež riaditeľ odboru akvizícií a inovácií Prezídia PZ. Hamran tiež avizoval zmeny na Krajských riaditeľstvách PZ. „Nikto tam nemá stoličku istú,“ vyhlásil.

Pokiaľ ide o samotnú funkciu prezidenta Policajného zboru, ak sa podľa Hamrana s ministrom vnútra nájde zhoda na pripravovaných reformách a on mu navrhne vymenovanie do riadneho mandátu šéfa polície, je pripravený pokračovať. V takom prípade by rezignoval na poste veliteľa útvaru špeciálneho určenia Prezídia PZ (Lynx Commando), ostal by však predsedom združenia špeciálnych jednotiek Atlas. „Bude to pre mňa taká čestná pozícia a tá komunita je dôležitá,“ dodal.

Žena vystriedala muža

Eva Kurrayová do funkcie vstupovala v čase, keď bol policajným prezidentom Peter Kovařík. Vo funkcii šéfa NAKA vystriedala Branislava Zuriana, ktorý z funkcie odišiel k 15. máju.  Ako informuje TV Joj, Kurrayová pôsobila v Policajnom zbore od roku 1999. Od roku 2008 bola vyšetrovateľkou na Úrade boja proti kriminalite, neskôr na Úrade boja proti korupcii. Na NAKA pôsobila od roku 2012.

 

Zdroje: SITA, TV JOJ 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá