VEĽKÝ PREHĽAD: Cestovanie sa zmenilo. Zisti, do ktorých krajín ťa pustia bez karantény a čo musíš splniť, ak sa chceš vrátiť späť

  • Európske krajiny púšťajú zaočkovaných ľudí bez testu či absolvovania povinnej karantény
  • Pre príchod týchto krajín je potrebné byť najmenej 22 dní po prvej dávke a 14 dní po druhej dávke
  • Niektoré krajiny neakceptujú PCR/AG test
  • Pri návrate na Slovensko platia pre každého – zaočkovaného, nezaočkovaného, testovaného či toho, kto prekonal, jednotlivé nariadenia
Digitálne COVID preukazy Európskej únie aplikácia GreenPass. Polícia počas kontroly na slovensko-maďarskom hraničnom priechode.
Digitálne COVID preukazy Európskej únie aplikácia GreenPass. Polícia počas kontroly na slovensko-maďarskom hraničnom priechode., TASR/Martin Baumann TASR/František Iván
  • Európske krajiny púšťajú zaočkovaných ľudí bez testu či absolvovania povinnej karantény
  • Pre príchod týchto krajín je potrebné byť najmenej 22 dní po prvej dávke a 14 dní po druhej dávke
  • Niektoré krajiny neakceptujú PCR/AG test
  • Pri návrate na Slovensko platia pre každého – zaočkovaného, nezaočkovaného, testovaného či toho, kto prekonal, jednotlivé nariadenia

Aj počas tretej vlny pandémie má každá krajina vlastné obmedzenia a opatrenia, ktoré musia návštevníci iných krajín dodržiavať, prípadne sa na ne aspoň pripraviť. Ministerstvo zahraničných vecí SR na svojej stránke permanentne aktualizuje údaje podľa aktuálnej epidemiologickej situácie tej ktorej krajiny. 

Ak chceš cestovať do niektorej z Európskych krajín, mal by si vedieť, čo všetko k tomu potrebuješ a do ktorých krajín ti stačí byť zaočkovaný aj jednou dávkou dvojdávkovej vakcíny.

Európske krajiny púšťajú zaočkovaných ľudí bez testu či absolvovania povinnej karantény. Pre príchod do krajín je potrebné byť najmenej 22 dní po prvej dávke a 14 dní po druhej dávke.

Medzi krajiny, kde sú potrebné obe dávky dvojdávkovej vakcíny či jedna dávka vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson, patria takmer všetky krajiny Európy, s výnimkou Maďarska či Chorvátska, kde ti na vstup stačí potvrdenie o zaočkovaní prvou dávkou.

Ak patríš medzi tých, ktorí COVID-19 prekonali a uplynulá lehota od prekonania nie je dlhšia ako 6 mesiacov, navštíviť môžeš väčšinu krajín Európy s určitými výnimkami.

Na stránke Ministerstva zahraničných vecí SR si môžeš overiť, či práve krajina, do ktorej sa chystáš cestovať, akceptuje potvrdenie o prekonaní koronavírusu. Medzi krajiny, ktoré toto potvrdenie neakceptujú, patrí napríklad Ukrajina, Francúzsko, Spojené Kráľovstvo, Nórsko, Švédsko, Fínsko či Lotyšsko.

Ako uvádza Ministerstvo zahraničných vecí SR, cestovať môžeš do krajín aj s negatívnym antigénovým či RT-PCR testom. Samozrejme, pri každej krajine platia iné reštrikcie. Pelipecky zverejnili na svojej stránke mapu, ktorá graficky znázorňuje Európu a teda krajiny, kde akceptujú negatívny PCR/AG test nie starší ako 72 či 48 hodín.

Ako mapa ukazuje, v Maďarsku test neakceptujú, v tomto prípade to ale značí, že vstup do tejto krajiny je bez akýchkoľvek obmedzení, či ide o zaočkovanú alebo nezaočkovanú osobu. V prípade Nórska však ide o iný princíp neakceptovania testu.

Keďže Nórsko zaradilo Slovensko na zoznam červených krajín, na vstup do krajiny nestačí PCR/AG test. Občania z červených krajín, teda my, budú musieť po vstupe do krajiny absolvovať karanténu, ktorá môže byť ukončená až negatívnym PCR testom.

zdroj: Pelipecky/mapa/Kam môžem teraz cestovať s negatívnym testom?

Návrat na Slovensko

Dostať sa do cudzej krajiny môže byť často jednoduchšie ako návrat späť. Naše nariadenia pre návrate do krajiny sú všetkým známe, avšak pre každého – zaočkovaného, nezaočkovaného, testovaného či toho, kto prekoval covid – platia trochu iné pravidlá. 

Ak patríš medzi nezaočkovaných obyvateľov a vraciaš sa zo zahraničia, je potrebné, aby si sa zaregistroval do eHranice. Ako nezaočkovaný nastúpiš po príchode na Slovensko do 10-dňovej karantény, ktorá platí pre všetkých členov spoločnej domácnosti, ktorí rovnako nie sú zaočkovaní.

Karanténa sa končí negatívnym PCR testom najskôr na piaty deň od príchodu na Slovensko. PCR test je hradený štátom a objednanie naň je automatické po registrácii do už spomínanej eHranice.

Kompletne zaočkovaní vracajúci sa späť na Slovensko to majú o niečo jednoduchšie. Rovnako vyplnia formulár eHranica, kde je prvá registrácia platná pol roka. To znamená, že ak sa počas najbližšieho pol roka pohybuješ a cestuješ do viacerých krajín, stále je platná a postačujúca jedna registrácia do eHranice.

Po príchode na Slovensko sa na hraniciach ako zaočkovaná osoba preukazuješ platným covid pasom, teda skenom tvojho QR kódu, ktorý bol každému pridelený po zaočkovaní sa. Ak sa na Slovensko vraciaš z rizikovej krajiny letecky, v tomto prípade je potrebné vykonať aj PCR test, ktorý nebude starší ako 72 hodín.

Zaujímavé je, že sa toto pravidlo týka len letov priamo na Slovensku. Ak napríklad pristaneš na letisku vo Viedni a hranice tak prekročíš autom, vlakom či autobusom, povinnosť testu sa ťa netýka. 

Výnimky pri návrate na Slovensko

Pokiaľ nie si zaočkovaný zo zdravotných dôvodov a bola ti udelená výnimka, ktorú je potrebné mať overenú a potvrdenú špecialistom, do karantény nenastupuješ, ale je potrebné preukázať sa negatívnym PCR testom, ktorý nie je starší ako 72 hodín.

Ako uvádzajú Pelipecky, výnimku majú aj „ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom v prihraničných oblastiach susedného štátu do sto kilometrov od otvoreného hraničného priechodu, ktorí sú občanmi Slovenska. A takisto pendleri. Musia sa však preukázať negatívnym PCR testom nie starším ako sedem dní.“

Jedna z ďalších výnimiek, kedy nezaočkovaná osoba nemusí nastúpiť do karantény, sa týka práve tých, ktorí poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť svojim blízkym, ďalej pre tých, ktorí sa zúčastnia pohrebu blízkej osoby, avšak tí potrebujú PCR test, ktorý nie je starší ako 72 hodín.

Pre deti do 12 rokov platí, že sa nemusia registrovať ani do eHranice, rovnako ako po príchode na Slovensko nemusia absolvovať test a karanténa im v domácnosti skončí v čase, keď ďalšej neozaočkovanej osobe. 

Zdroje: Pelipecky, Ministerstvo zahraničných vecí SR, korona.gov

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá