Náš sused postaví múr za stovky miliónov eur. Hovorí sa o hybridnej vojne

  • Po Litve sa k stavaniu opevnenia proti migrantom má pridať aj Poľsko
  • Dôvodom je vyostrujúci sa vzťah Bieloruska s Európskou úniou
  • Lukašenkov režim totiž začal posielať na hranice s úniou migrantov z východu
migranti
AP Photo/Mateusz Wodzinski
  • Po Litve sa k stavaniu opevnenia proti migrantom má pridať aj Poľsko
  • Dôvodom je vyostrujúci sa vzťah Bieloruska s Európskou úniou
  • Lukašenkov režim totiž začal posielať na hranice s úniou migrantov z východu

Konflikt medzi Poľskom a Bieloruskom sa ešte vyostril. Portál Deutsche Welle informuje, že má Poľsko pozdĺž hraníc stavať bariéru, ktorá má zabrániť prechodu migrantov do Európskej únie.

Začiatkom októbra tiež Poľsko vzhľadom na pretrvávajúci nápor migrantov na poľsko-bieloruskej hranici predĺžilo núdzový stav v pohraničnej oblasti o ďalších 60 dní, ktorý trvá od začiatku septembra. Informovali o tom agentúry PAP a DPA prostredníctvom TASR.

Žiletkový plot vymenia za múr

Svojím rozhodnutím chcelo Poľsko „čeliť tlaku bieloruského režimu na destabilizáciu EÚ“, uvádza sa v príspevku na oficiálnom účte Sejmu na Twitteri.

Poľsko v snahe chrániť svoju 400 kilometrov dlhú hranicu vyslalo do pohraničia tisíce vojakov, postavilo tam plot zo žiletkového drôtu a v 183 pohraničných oblastiach s platnosťou od 2. septembra na 30 dní vyhlásilo núdzový stav, ktorý zakazuje novinárom a aktivistom vstup do týchto oblastí, píše TASR.

Pred dvoma týždňami tiež spravodajský portál Euronews priniesol informáciu, že ostnatý plot už nestačí a Poľsko chce vypätú situáciu na hraniciach riešiť stavbou múru za 350 miliónov eur. Okrem samotnej steny by podľa návrhu zákona mali Poliaci na hranice umiestniť aj detektory pohybu, ktoré by upozornili, ak by sa niekto k plotu priblížil bližšie ako na 200 metrov.  

zdroj: TASR/AP/Mateusz Wodziński

Lukašenko rozpútal hybridnú vojnu

Obrovský nával migrantov zasiahol okrem Poľska aj Litvu a Lotyšsko. Ide o snahy bieloruského prezidenta Lukašenka vrátiť úder Európskej únii za sankcie, ktoré na krajinu uvalila. Štáty susediace s Bieloruskom to nazývajú hybridnou vojnou. Na ich hranice sa valia migranti Iraku, Afganistanu, Sýrie a iných krajín.

Tisíce migrantov poľské úrady zatlačili späť alebo umiestnili do uzavretých centier pre prisťahovalcov. Niekoľkí však ostávali čakať na hraniciach.

Medzinárodná organizácia pre migráciu v Ženeve uviedla, že migranti čelia „mimoriadne ťažkým podmienkam s obmedzeným prístupom k pitnej vode a potravinám, lekárskej pomoci, hygienickým zariadeniam a ubytovaniu“.

„Predlžovanie tejto neprijateľnej situácie vážne ohrozuje životy a zdravie migrantov,“ uviedla IOM, informovala agentúra SITA.

Litva už plot stavať začala

V snahe odradiť migrantov z iných krajín začala už v lete Litva na hraniciach s Bieloruskom budovať plot. Vzťahy medzi týmito susednými krajinami sú napäté od volieb hlavy štátu v Bielorusku z augusta 2020.

Litva, ktorá poskytla útočisko predstaviteľom bieloruskej opozície, obviňuje svojho suseda, že nelegálnym imigrantom, ktorí prichádzajú najmä z Iraku, Blízkeho východu a Afriky, cielene umožňuje prekračovať vzájomnú hranicu.

Podľa eurokomisárky pre vnútorné záležitosti Ylvy Johanssonovej sa zdá, že migranti prichádzajú do Minska letecky z Bagdadu a Ankary. Bieloruské úrady im následne umožnia prechod smerom k hranici s Litvou, prípadne ich tam priamo dovezú autobusmi.

„Nie je to, samozrejme, na sto percent isté. Takto ale situáciu chápeme práve teraz,“ dodala Johanssonová, informovala agentúra SITA.

Európska únia ploty financovať nebude

Voči stavaniu múrov a plotov na hraniciach sa ostro vyjadrili viacerí politickí predstavitelia Európskej únie. Eurokomisárka Ursula von den Leyenová oznámila, že Európska komisia žiadne takéto stavby nebude financovať z eurofondov. Oznámila, že Európska únia tlakom Bieloruska nepodľahne. Financovanie plotov odmietla väčšina lídrov členských štátov EU.

„Hanbil by som sa, keby som videl plot s nápisom Financované EÚ,“ cituje luxemburského premiéra Xaviera Bettela denník The Guardian.

„S týmito ľuďmi sa nezaobchádza adekvátne ani v iných európskych krajinách. Musí zostať riadená migrácia. Musíme nájsť správnu rovnováhu.“

Počet migrantov mierne klesá

Počet migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať cez Bielorusko a Poľsko do Nemecka, v uplynulých dňoch mierne klesol, uviedli vo štvrtok úrady, ale podľa tlačovej agentúry DPA varovali, že situácia je nepredvídateľná.

„Zatiaľ čo sme od augusta do polovice októbra zaznamenali výrazné nárasty z jedného týždňa na druhý, teraz sme dosiahli bod, keď čísla viac-menej stagnujú,“ uviedol policajný hovorca Jens Schobranski vo Frankfurte nad Odrou, nemeckom meste pri poľských hraniciach.

Schobranski k tomu dodal, že čísla síce nedávno mierne klesli, „ale stále ide o veľkú výzvu všetko to zvládnuť“, informovala agentúra TASR.

Zdroje: TASR, SITA, Deutsche Welle, Euronews, The Guardian

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá