ESET odhalil najviac očakávanú stavbu roka. Technologický gigant otvorí v Bratislave campus za stovky miliónov eur

  • ESET predstavil miesto, kde vznikne ich nová centrála
  • Tento nový projekt je výsledkom skoro dvojročnej spolupráce s BIG-Bjarke Ingels Group
  • Pozemok, na ktorom kampus vyrastie, sa nachádza v blízkosti bratislavského lesoparku Železnej studničky
ESET
ESET CAMPUS, BIG-Bjarke Ingels Group a Bloom Images
  • ESET predstavil miesto, kde vznikne ich nová centrála
  • Tento nový projekt je výsledkom skoro dvojročnej spolupráce s BIG-Bjarke Ingels Group
  • Pozemok, na ktorom kampus vyrastie, sa nachádza v blízkosti bratislavského lesoparku Železnej studničky

Spoločnosť ESET predstavila koncepčný návrh projektu ESET CAMPUS. Táto centrála má vzniknúť na bratislavskej Patrónke a patrí k najočakávanejším projektom v meste. Tento nový projekt je výsledkom skoro dvojročnej spolupráce s víťazom medzinárodnej súťaže na koncepčného architekta, ktorým sa stal ateliér BIG-Bjarke Ingels Group.

Ateliér Bjarke Ingels Group (BIG) je medzinárodné zoskupenie architektov, urbanistov, dizajnérov, výskumníkov či inovátorov, ktorí majú sídla v Kodani, New Yorku, Londýne či v Barcelone. Pracujú na mnohých projektoch, ktoré architektonicky poukazujú na to, ako sa súčasný život mení a vyvíja.

V ich stavbách sa pokúšajú o „produktívny prienik medzi utópiou a pragmatizmom, čím získavajú slobodu meniť povrch našej planéty tak, aby lepšie zohľadňoval potreby súčasných foriem života,“ uvádzajú v TS.

zdroj: BIG-Bjarke Ingels Group a Bloom Images

Ako spoločnosť ESET avizuje v tlačovej správe, plánujú v areáli bývalej Vojenskej nemocnice vybudovať už spomínaný ESET CAMPUS. Bude to takzvané „živé miesto, ktoré zmení túto časť mesta na epicentrum inovácií a kreativity v Bratislave. Okrem nového sídla a globálneho vedecko-výskumného centra ESET-u, vytvorí kampus na ploche 55 000 m2 kvalitné a podnetné prostredie pre IT, technologické firmy a startupy a prepojí ich s technicky zameranými vysokými školami,“ uvádzajú v TS.

Kampus taktiež ponúkne ďalšie služby a prevádzky, kvalitné verejné priestory, rovnako ako aj „rezidenčnú funkciu vo forme co-livingu“, ktorá bude určená pre stážistov a zamestnancov firiem. Väčšinu z týchto priestorov bude môcť využívať aj verejnosť, najmä priestory určené pre športovú infraštruktúru. V budove sa bude nachádzať aj verejnosti dostupné auditórium.

„Našim cieľom je, aby sa ESET CAMPUS stal atraktívnym miestom pre tie najlepšie talenty, aby prichádzali a zostávali pracovať na Slovensku,“ povedal generálny riaditeľ ESET-u Richard Marko.

Pozemok, na ktorom kampus vyrastie, sa nachádza v blízkosti bratislavského lesoparku Železnej studničky. „Urbanizmus kampusu nielen rešpektuje, ale naplno využíva existujúce zelené prostredie a komplex budov z neho akoby vyrastá,“ uvádza sa v tlačovej správe. 

zdroj: BIG-Bjarke Ingels Group a Bloom Images

Budovy od Lamačskej ulice budú rozmiestnené tak, aby umožňovali dobrý prístup ku všetkým službám a prevádzkam, ktoré sú určené pre verejnosť.

„Budovy sídla ESET-u a ďalších firiem a inštitúcií, ktoré potrebujú kontrolovaný vstup, budú lokalizované viac v centre pozemku. Od Mokrohájskej ulice bude zachovaný prístup k budovám cez hustú zeleň,“ informujú v tlačovej správe.

Dnes som mal možnosť stretnúť sa s jedným z najvýznamnejších svetových architektov Bjarke Ingels.Už na vysokej škole…

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Wednesday, November 24, 2021

Tím, ktorý bude na projekte pracovať, venuje pozornosť aj energetickej efektívnosti a možnostiam využitia rôznych druhov obnoviteľných zdrojov alebo vlastnej výrobe energií.

Je to ambícia dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, a tá by sa v tomto komplexe budov mala odzrkadľovať v každej oblasti, od samotných základov budovy až po dizajn.

Zdroje: TS, Facebook/Matúš Vallo má rád Bratislavu

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá