canabis titulka pjimage
canabis titulka 2 pjimage
Unplash/Terre Di Cannabis, Unsplash/Crystal Weed Cannabis

Aňa strihá dva mesiace v Amerike konope, potom cestuje po svete. Za deň zarobí aj 500 dolárov, no nejde o prácu snov (ROZHOVOR)

  • Aňa sezónne vypomáha na konopných farmách v Kalifornii
  • Pracuje od 8 rána do 22 večera, za deň zarobí aj 500 dolárov
  • „Takmer každý počas práce fajčí. Majitelia fariem to majú radi, pretože chcú sami vedieť, aký je ich produkt," hovorí pre Startitup
  • Aňa sezónne vypomáha na konopných farmách v Kalifornii
  • Pracuje od 8 rána do 22 večera, za deň zarobí aj 500 dolárov
  • „Takmer každý počas práce fajčí. Majitelia fariem to majú radi, pretože chcú sami vedieť, aký je ich produkt," hovorí pre Startitup

Zatiaľ čo slovenské súdy posielajú príležitostných užívateľov marihuany do basy, zvyšok civilizovaného sveta konope (minimálne) dekrimalizuje. „Trávu“ si možno bez problémov zapáliť napríklad v Mexiku, Uruguaji, v 18 štátoch USA a najnovšie aj na Malte. Zámer plne legalizovať marihuanu pred pár mesiacmi predstavilo i Nemecko.

V Spojených štátoch či Kanade predstavuje marihuana už v súčasnosti lukratívny biznis s potenciálom raketového rastu. Len minulý rok dosiahol v USA trh s konope hodnotu 15 biliónov dolárov, v roku 2025 by mal prekročiť hranicu 25 biliónov. 

Kolískou amerického trhu s marihuanou je už roky Kalifornia, ktorá povolila jej predaj na medicínske účely už v roku 1996 a o dvadsať rokov neskôr aj na rekreačné.

Startitup sa podarilo vyspovedať Európanku, ktorá tu sezónne pracuje na lokálnych konopných farmách. Aňa (jej meno sme zmenili, reálne má redakcia k dispozícii) je voľnomyšlienkarka, pochádza z Holandska a roky cestuje po svete.

  • Ako vyzerá zákulisie pestovania marihuany
  • Kto sú jej kolegovia – farmári
  • Prečo nejde za každých okolností o prácu snov
  • Koľko si môžeš v Kalifornii strihaním šišiek zarobiť

zdroj: Unsplash/Crystaweed Cannabis

Čo ťa priviedlo k práci na konopnej farme v Štátoch?

Počas cestovania zvyčajne aj pracujem v krajine, v ktorej sa nachádzam. Kvôli pandémii som sa aj s kamošmi zasekla na viac ako polroka na malom ostrove v Hondurase a totálne sme sa vyhádzali z peňazí.

Nemohla som domov do Európy, kamoši zase do Austrálie, takže sme sa snažili vymyslieť, ako si privyrobiť. O práci na konopných farmách sme počuli viackrát a prišlo nám to zaujímavé, a tak sme si v jeden deň povedali kašľať to a odleteli do Kalifornie. Prvú sezónu som tak absolvovala pred necelými dvoma rokmi.

Bolo náročné nájsť prvú prácu?

Spočiatku áno, pretože sme nemali skúsenosti, nikoho sme nepoznali a ani sme nevedeli, kde sa farmy nachádzajú. Prvú robotu sme si našli vďaka skupinám na WhatsAppe.

Teraz po troch sezónach už máme kopec kontaktov, takže s prácou nemáme problém. Keď je úroda na farme spracovaná, čekneme skupiny na WhatsAppe či Facebooku, alebo nás odporučia priamo majitelia na ďalšiu farmu a takto pokračujeme…

Ako to vyzerá na konopnej farme?

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá