Poliačikov biznis živorí: Špeciálne deky na dračku nejdú. Do leta môžeme prísť o predajňu

  • Martin Poliačik s manželkou rozbehli biznis so záťažovými prikrývkami
  • Po novom exposlanec hovorí o mínusových číslach a mizerných predajoch
Martin Poliačik
TASR/Jakub Kotian, FB/Zoras
  • Martin Poliačik s manželkou rozbehli biznis so záťažovými prikrývkami
  • Po novom exposlanec hovorí o mínusových číslach a mizerných predajoch

Martinovi Poliačikovi v roku 2020 nevyšli parlamentné voľby s Progresívnym Slovenskom a po novom sa mu nedarí ani v biznise.

Po tom, čo sa mu zatvorili pred nosom parlamentné brány, skúsil šťastie v podnikaní. Spolu s manželkou Hanou sa rozhodli preraziť s „obchodom s kvalitným spánkom“, teda tzv. záťažovými prikrývkami. Po nádejnom rozjazde sa ale podnikateľské plány Poliačikovcov zrazili s tvrdou realitou.

Firma Zoras, s. r. o., podľa registra Finstat uzrela svetlo podnikateľského sveta v júni v roku 2020. Podľa Obchodného registra je konateľom Martin Poliačk a v eseročke figuruje ako spoločník s manželkou a švagrom Miroslavom Vojvodíkom.

Ak by ťa zaujímali finančné výsledky Zorasu, na Finstate je informácií poskromne, no faktom je, že rodinnému kšeftu Poliačikovcov sa v poslednom čase vôbec nedarí.

Ustrnutí zákazníci

Exposlanec a člen Progresívneho Slovenska pre Startitup prezradil, s akými krušnými chvíľami si v biznise prechádza. Zoras je brand, ktorý pod jednou strechou klientom prináša jednotlivé produkty, ktoré ti majú podľa biznisplánu Poliačikovcov zaručiť čo najlepší spánok.

Na slovenskom trhu sa tak snažili preraziť napríklad s trendom tzv. záťažových prikrývok, ktoré majú spáčom priniesť pohodový spánok. 

Martin a Hana Poliačikovci
zdroj: FB/Martin Poliačik

Poliačik nám prezradil, že pandémia síce bola pre „kšeft“ ťažké obdobie, no podľa neho tá naozajstná kríza pre rodinný podnik prišla až s ruskou inváziou na Ukrajinu. „Celý trh je veľmi unavený a ľudia sa pri nákupoch správajú neštandardne,“ opísal Poliačik, čo malo spôsobiť úpadok biznisu.

„Zdá sa mi, že ľudia sú úplne ustrnutí a v nejakej fáze prestali nakupovať,“ myslí si bývalý zákonodarca.

Žalostné predaje a aj mínusové čísla

Poliačika sme sa opýtali, ako sa nezáujem ľudí nakupovať podpísal na konkrétnych číslach predaja. „Keď sme dávali zľavu pred Vianocami, tak sme predali okolo tristo prikrývok, teraz sme dali veľmi podobnú zľavu na celý mesiac a predaje idú v jednotkách kusov za deň,“ prezradil. Myslí si, že podobný typ zľavy by za iných okolností vyústil do oveľa vyšších predajov. 

Martin Poliačik
zdroj: Archív Zoras

Priznal, že aj návštevnosť v kamennej predajni a aj samotné online objednávky výrazne klesli. „Nemyslím si, že to zlikviduje firmu ako takú. Kombináciou online predaja a predaja v predajni sa vieme ešte nejaký čas udržať,“ prognózuje Poliačik.

Taktiež dodal, že nepriaznivá situácia sa už stihla prejaviť aj na ekonomickej kondícii firmy.

„Myslím, že posledné týždne už ideme do mínusu, no celkovo od založenia, keďže sme mali aj silné obdobia, tak sa držíme na nule,“ podotkol.

Do leta bez predajne?

Zaujímalo nás, ako sa katastrofické predaje tovaru môžu odzrkadliť na samotnom fungovaní eseročky.

„Môže to spôsobiť, že napríklad v predajni, ktorú máme v Dúbravke, by sme tovar presunuli na fyzické skúšanie k obchodným partnerom v Bratislave a začali by sme šetriť na nákladoch, ktoré sú spojené s držaním vlastných priestorov,“ naznačil exposlanec.

Zaujímalo nás, či môžu Poliačikovci o obchod prísť.

„Áno, v nejakej chvíli to môže znamenať, že sa rozlúčime s kamennou predajňou a pôjdeme viac na internet a viac cez vzťahy s obchodnými partnermi v ich priestoroch,“ vysvetlil.

Martin Poliačik
zdroj: Startitup

Prezradil nám, dokedy si so spoločníkmi v podobnej situácii budú môcť ponechať predajňu.

„Ak by zostalo správanie klientov rovnaké ako teraz, tak sa obávam, že dlhšie ako do leta to neudržíme,“ priznal pesimisticky progresívec.

Zároveň dodal, že sa do istej miery spoliehajú, že podnik vytiahnu zo zlej situácie ľudia, ktorí sa majú v blízkej dobe prisťahovať do nových bytoviek v okolí predajne.

„Tým, že sme menšia firma, ktorá sa špecializuje napríklad na postele z masívu, tak ich nepotrebujeme za týždeň predať 10 či 20, ale stačia aj dve či tri. Ak by sa nám toto podarilo, bol by to signál predajňu stále držať, no ak by sme videli, že to ide v takej nálade ako teraz, tak sa obávam, že by sme ten obchodný model museli zmeniť,“ podčiarkol.

Pôžičky či úvery nie sú cesta

Ako nám bývalý poslanec národnej rady vysvetlil, neuvažuje zachrániť firmu úverom.

„Úver by dával zmysel, ak máte pred sebou zmysluplný a zisk generujúci plán. Museli by sme vedieť, akú máme pred sebou situáciu na to, aby sme vedeli projektovať, či potrebujeme len preklenúť nejakú krízu, alebo sa takáto kríza nestane súčasťou nejakého dlhodobého stavu. Nepovažujeme za rozumné požičiavať si peniaze, keď nevieme, ako sa bude trh správať.“ spresnil.

Zoras
zdroj: Archv Zoras

Poliačik taktiež priznal, že nezvažujú ani fúziu s väčšou značkou, ale dodal, že s niektorými väčšími brandami už spolupracujú. Napríklad s firmou, ktorá predáva talianske matrace, majú dlhodobú spoluprácu. Podobných spoluprác majú niekoľko.

Máme oporu v silných partneroch, no koncept Zoras, je o tom, že môžete na jednom mieste získať od konzultácie cez svetlá, matrace a vankúše všetko, čo môže zlepšiť spánok, a toto sa jednoducho vo veľkom nedá robiť. Je to o individuálnom prístupe,“ opísal koncept značky. 

Zoras
zdroj: FB/Zoras

Poliačik je naďalej členom Progresívneho Slovenska, v ktorom figuruje aj zakladateľ spoločnosti Websupport Michal Truban. Poliačika sme sa tak opýtali, či nemal v pláne si požičať od známych z politických kruhov, ktorí o financie v súčasnosti núdzu nemajú.

„V žiadnom prípade by som v čase pomoci Ukrajine nežiadal finančnú podporu do firmy, ani jedno euro. To by bolo proti všetkému, v čo verím,“ uzavrel. 

Odomknúť kamošovi / rodine

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá