Škriepka na Ficovom proteste: Účastník priniesol transparent s fotkou Jána Kuciaka

  • Smer usporadúval 1. mája megaprotest v Nitre
  • Očakával 10-tisíc ľudí, prišli približne len 2 tisícky
  • Vybehli sme sa naň pozrieť, došlo k potýčke aj vulgarizmom
protest, Fico, bitka
Startitup
  • Smer usporadúval 1. mája megaprotest v Nitre
  • Očakával 10-tisíc ľudí, prišli približne len 2 tisícky
  • Vybehli sme sa naň pozrieť, došlo k potýčke aj vulgarizmom

Po škriepke a príhovoroch sa protest po necelých dvoch hodinách skončil. Ľudia sa z námestia v Nitre rozišli. Potýčke sme sa venovali aj v ďalšom článku, keďže nás zaujímal osud pána s transparentom, ktorého napadli niektorí účastníci protestu. Preto sme zašli za policajtmi, ktorí boli pri incidente prítomní na námestí.

Vláda ani Zuzana Čaputová sa nevyhli nepríjemnej kritike, ale taktiež vulgarizmom.

16:36 Škriepka a policajti medzi davom

K ľuďom sa prihovára aj Juraj Blanár, ktorý rovnako ako ostatní prišiel vyjadriť svoju podporu Robertovi Ficovi. „Slovensko v týchto ťažkých časoch potrebuje Roberta Fica,“ hovorí.

Medzitým sa na protivládnom proteste strhla škriepka po tom, ako dav zbadal transparent s fotkou Jána Kuciaka. Staršiemu pánovi ju agresívne vytrhla útočiaca z rúk. Ten ju získal späť a zodvihol poškodený transparent nad hlavu. Obkolesili ho policajti, ktorí odohnali útočníkov a následne pána s transparentom odviedli.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa STARTITUP (@startitup_sk)

16:30 Dav skanduje, pridáva sa k nim aj Blaha

Po celom námestí ľudia skandujú: „Fica si nedáme! Nech žije Fico!“ Na pódiu sa Fico so svojimi spoločníkmi usmieva na ľudí a všetci veselo tlieskajú.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 

Do skandovania davu sa pridáva aj pokrik Ľuboša Blahu, ktorý burcuje ľudí svojimi nevhodnými výrokmi. „Čaputová je americká …“ nedokončil Blaha a čaká na doplnenie davom, ktorý zakričí „kur**“.

16:22 Erik Kaliňák sa prihovára ľuďom 

Erik Kaliňák vyjadril svoj názor aj na konanie vlády. Podľa jeho slov rozhodujú v prospech vojenských firiem a farmafiriem. Počas jeho príhovoru sa z davu ozýva „svi*e“. Začína pršať.

Erik Kaliňák sa prihovoril aj ministrovi financií Igorovi Matovičovi. „Igor, 5 % nedostaneš, tak či tak,“ uviedol.

16:13 Fico sa prihovoril ľuďom na námestí

„Keby boli na Slovensku normálne demokratické časy, bol by tu s nami aj Robert Kaliňák,“ vraví a tvrdí, že je väznený nevinne.

16:11 Hrá hymna, dav skanduje

Na námestí hrá slovenská hymna a dav skanduje Ficovo meno. Účastníkom poďakoval hovorca Smeru Ján Mažgút: „Poďakovanie patri aj vám, že ste sa takto masívne zúčastnili na prvomájovom podujatí.“

15:53 Na proteste je viac ako tisícka ľudí

Svoju podporu prišlo obvinením prejaviť množstvo ľudí. Ich počet bol 1 500, avšak podľa dostupných informácií sa neustále zvyšuje. Námestie má podľa policajtov kapacitu 5 000 ľudí. To je o polovicu menej ako účasť, ktorú Smer očakával a avizoval.

15:28 Dorazil aj Erik Kaliňák

Na protest prišiel aj podpredseda strany SMER Erik Kaliňák. Je tiež synovcom obvineného Roberta Kaliňáka.

erik kaliňák
zdroj: SIU

15:10 Na protest prišiel Ľuboš Blaha a Juraj Blanár

Aktuálne sa na Svätoplukovom námestí v Nitre nachádza približne 1 500 ľudí, pričom kapacita je podľa polície 5 000. Na protest dorazil aj poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ľuboš Blaha a bývalý predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

Cieľ protestu je podľa Blanára jasný. „Neočakávame od protestu nič, len dať ľuďom najavo, aký je náš postoj k súčasnej vláde. A to, čo tu vidíte dookola, je jasná odozva. Ľudia, ktorí prišli nás podporili, a to je legitímne,“ uviedol.

Bývalý trojnásobný premiér Robert Fico je v súčasnosti trestne stíhaný. Spolu s ním čelia obvineniam aj exminister vnútra Robert Kaliňák, Norbert Bödör a Tibor Gašpar pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, poštového, bankového, telekomunikačného a daňového tajomstva bývalej hlavy štátu.

Fico spolu s Kaliňákom sú zároveň obvinení aj zo zločinu zosnovania a založenia zločineckej skupiny, a tiež prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. 

Na reakciu týchto obvinení zvolal na 1. mája v Nitre Smer protivládny protest. K účasti vyzval ľudí aj samotný šéf Smeru.

„Čakáme masívnu 10-tisícovú účasť,“ povedal k akcii hovorca Smeru Ján Mažgút. Priznal, že podobnú aktivitu avizovali už dlhšie. „Toto bude príležitosť povedať ľuďom, voličom, v masovejšom zložení, že čo táto vláda robí pre iných ako Slovákov,“ narážal hovorca smerákov aj na súčasnú situáciu ohľadom konfliktu na Ukrajine.

V súvislosti s protestom požiadal Smer oficiálne o súhlas mesto Nitra.

Obvinenie Roberta Fica

  • Ako informuje SITA, vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak minulý týždeň obvinil šéfa Smeru-SD Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, Norberta Bödöra a Tibora Gašpara pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Fico a Kaliňák sú zároveň obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.
  • Mandátový a imunitný výbor parlamentu zasadne k žiadosti prokurátora o vydanie poslanca Roberta Fica na väzobné stíhanie v stredu 27. apríla o 12:00. Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO).
  • Fico odmietol dňa 26. apríla 2022 vypovedať pred vyšetrovateľmi NAKA. Skonštatoval totiž, že nerozumie, čo mu je kladené za vinu. Po výsluchu o tom informoval jeho obhajca David Lindtner.
  • Fico povedal, že proti nim stoja „demokratickí zločinci“, no hovorí, že bude bojovať. Z jeho obvinenia bude „jedna veľká blamáž“, uviedol. Bývalý predseda vlády tiež upozornil, že „už má nejaký ten vek a za sebou komplikované zdravotné problémy“. Aj napriek tomu ho chcú podľa jeho slov zavrieť ako psa na rok do väzenia, nech „pobehuje v teplákoch po Justičnom paláci“.
  • Podľa agentúry TASR Fico vníma svoje obvinenie ako pokus zlikvidovať opozíciu. „Chcú sa nás zbaviť, lebo hovoríme pravdu o Slovensku,“ vyhlásil. Naďalej tvrdí, že nevie, z čoho je obvinený. Rovnako obvinenie koaličného poslanca Martina Borguľu (Sme rodina) vníma ako varovanie vládnemu hnutiu.
Zdroje: TASR, SITA, Startitup

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá