Návrat SaS na koaličné rady nevydržal ani deň. Matovič klame, tvrdí strana

  • Matovič uviedol, že sa proti nemu sprisahali viaceré strany vrátane Slobody a Solidarity
  • Podľa Šipoša všetci poslanci OĽaNO hlasovali slobodne
Sulík, Fico
TASR/Jaroslav Novák
  • Matovič uviedol, že sa proti nemu sprisahali viaceré strany vrátane Slobody a Solidarity
  • Podľa Šipoša všetci poslanci OĽaNO hlasovali slobodne

„Strana Sloboda a Solidarita (SaS) popiera akékoľvek rokovania s opozíciou o hlasovaní pripomienok prezidentky. Útoky Igora Matoviča však neustále pokračujú. Aj z toho dôvodu sa opätovne odmietame zúčastňovať koaličných rád. Igor Matovič len a len klame a robí to tesne po tom, ako jeho poslanci prelomili veto prezidentky spolu s fašistami,“ uvádza strana Sloboda a Solidarita v stanovisku v nadväznosti na dnešné zasadnutie NR SR. 

Na vyjadrenie strany SaS po čase reaguje aj samotná strana OĽaNO. „Je neuveriteľné, že táto strana má odvahu hovoriť o akýchsi útokoch, keď v poslednom čase práve ona takmer neustále osobne útočí na Igora Matoviča okrem iného za to, že hnutie OĽANO plní vlastné a vládne záväzky, ktoré sme dali ľuďom. Je absolútne nepochopiteľné, že strana SaS doslova hystericky napáda nielen celú koncepciu reformy rodinnej politiky a protiinflačnej pomoci, ale aj znižovanie daní pracujúcim, hoci sami tento záväzok dlhodobo komunikovali,“ uviedol predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš.

Tiež tvrdí, že je absurdné, keď napádajú krúžkovné pre deti, hoci jeho presadeniu venovali celú stranu vlastného straníckeho programu. Veľmi ma mrzí, že strana SaS sa od začiatku správa ako opozícia voči vlastnej vláde a chcem veriť, že skôr či neskôr im hlas rozumu našepká, že toto nie je cesta.

„Toto je cesta k návratu Fica a Pellegriniho tak, ako sa to stalo pri schvaľovaní eurovalu a páde Radičovej vlády. Chcem preto poprosiť kolegov zo SaS, aby začali spolupracovať normálne a konštruktívne a v duchu platných dohôd. V opačnom prípade vystavujú verejnosť veľkému nebezpečenstvu návratu mafie k moci,“ dodáva.

Poslanec hnutia a predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský konštatuje, že nie je riešením strkať hlavu do piesku a „hádzať sa o zem ako malé dieťa presvedčené o svojej pravde.“ Podľa neho je dôležité presviedčať partnerov argumentmi a pokúsiť sa presadiť svoj postoj.

Kolegom zo SaS pripomína, že „Igor Matovič neprichádza na každé rokovanie vlády s návrhom na zvyšovanie platov zamestnancov štátnej správy preto, aby sa s nimi hádal. Ale preto, aby pomohol napríklad aj tým protestujúcim učiteľom.“

„Spiknutie“ strán

Pred hlasovaním o vrátenom zákone o prorodinných opatreniach malo dôjsť „k spiknutiu“ poslancov strán Sloboda a Solidarita, Smer-sociálna demokracia, Hlas-sociálna demokracia a Republika.

Ak by sa to v hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti nedozvedeli, tak by z klubu OĽaNO možno päť až sedem poslancov hlasovalo za veto prezidentky Zuzany Čaputovej.

Na tlačovej besede to vyhlásil minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že akonáhle sa informáciu o dohode v opozícii dozvedel, posunul ju poslancom OĽaNO.

Predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš povedal, že „u nás nefunguje tvrdá ruka predsedu, ktorý buchne po stole a povie, ako sa bude hlasovať“. Podľa Šipoša všetci poslanci OĽaNO hlasovali slobodne. Zo 48 poslancov OĽaNO vrátený zákon opätovne nepodporil Juraj Krúpa.

„Demokracia je o tom, že nejaký poslanec zahlasuje aj inak,“ poznamenal Šipoš s tým, že na liberálnych poslancov OĽaNO boli „brutálne tlaky“, aby boli za „pekných, chrumkavých“.

Reakcia strany SaS prichádza deň po tom, čo premiér Eduard Heger oznámil, že sa vracia na koaličné rokovanie. Ako informuje Denník N, jeho stretnutie so Sulíkom považuje za úspešné. Obaja politici totiž majú záujem o stabilitu a dobré fungovanie vládnej koalície.

SaS svoje kroky avizovala už skôr

Strana Sloboda a Solidarita už 7. júna oznámila, že sa dočasne prestávajú zúčastňovať na koaličných radách, informovali prostredníctvom tlačovej správy. 

„Vidíme, že celé Slovensko potrebuje oddych od koaličného hašterenia. Našou prioritou je konštruktívny dialóg a nie počúvanie urážok od Igora Matoviča. Na koaličných radách sme od neho neustále vystavení opakovaným osobným útokom,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

„Koalícia je však o rovnocenných partneroch, ak si to líder OĽaNO neuvedomuje, nevidíme žiaden zmysel chodiť na rokovania koaličnej rady. Zasadnutí vlády sa, samozrejme, zúčastňovať budeme, rovnako sme aj všetci štyria ministri SaS kedykoľvek a v plnom rozsahu k dispozícii premiérovi Eduardovi Hegerovi,“ dodal Sulík.

Zdroje: SITA, SaS, Denník N

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá