„Netreba si škrabať niečo, čo nás nesvrbí.“ Poslanci sa vzácne zhodli v názore na zákaz potratov

  • Poslanci vyjadrujú svoj názor na zákaz interrupcií v USA
  • Situáciu porovnali aj so Slovenskom
  • Zhodli sa aj napriek rozdielnym ideológiám
ciganikova hatrakova
SIU
  • Poslanci vyjadrujú svoj názor na zákaz interrupcií v USA
  • Situáciu porovnali aj so Slovenskom
  • Zhodli sa aj napriek rozdielnym ideológiám

Po kontroverznom výsledku súdneho procesu v USA, ktorý sa týkal zákazu interrupcií, sú práve legálne potraty často skloňovanou témou. Na názor sme sa spýtali aj slovenských poslancov. Zaujímalo nás, čo si o situácii v zámorí myslia, ale aj, či si vedia predstaviť niečo podobné aj na Slovensku.

Žena má mať právo na rozhodnutie

Ako prvej sme sa spýtali Jany Bittó Cigánikovej, ktorá uviedla, že rozhodnutie amerického súdu je pre ňu osobne „hrozné“. Zároveň sa obáva toho, aký dopad môže mať stav v USA na Slovensko. „V slovenských pomeroch sa bude to, čo sa stalo v Amerike, používať na ovplyvňovanie verejnej mienky a úpravu zákonov,“ tvrdí Cigániková.

Upozorňuje však, že ústavný súd Spojených štátov len dal jednotlivým štátom možnosť rozhodnúť sa o potratoch autonómne. „Vôbec to neznamená, že to bude všade zakázané, alebo všade povolené. Len sa to vrátilo späť na úroveň štátov,“ vysvetľuje.

Dodáva, že Slovensko „nie je federácia, ale štát“ a „názor občanov je tu úplne jasný“. Odvoláva sa pritom na prieskum, ktorý vraj dokázal, že „len 8 % ľudí si myslí, že je potrebné sprísňovanie“ a až „92 % ľudí buď potraty nechce riešiť, nevie, alebo idú opačným smerom a vedia si predstaviť zliberálnenie“.

Napriek tomu, že si nemyslí, že Slovensko môže v najbližšej dobe postihnúť podobný rozkol, však tvrdí, že jej „kolegovia“ využijú súdny proces vo svoj prospech. „Tí, ktorí vedia zmanipulovať každú informáciu, budú toto pravidelne dávať na stôl. Veď už to aj začali nakoniec robiť,“ zakončila poslankyňa.

Momentálne nezaradená Romana Tabák zdieľa podobný názor. „Je mi to veľmi ľúto a neviem si to predstaviť,“ hovorí poslankyňa. Dodáva, že bezpečný a legálny prístup k interrupciám je pre spoločnosť veľmi dôležitý. „Žena má právo sa rozhodnúť,“ podčiarkla.

Romana Tabák
zdroj: Startitup/Dominik Bízik

Optimálna situácia

Dušan Jarjabek z poslaneckého klubu strany SMER-SD zaujal, takpovediac, neutrálny postoj a hovorí, že „norma, ktorá v súčasnosti platí, a platí už veľmi dlho, je absolútne dostačujúca“. Podľa názoru poslanca vôbec nie je potrebné v tomto smere vykonávať akékoľvek zmeny. „Netreba si škrabať niečo, čo nás nesvrbí,“ vysvetľuje.

Takáto téma vždy rozbúri hladinu v parlamente, od tých najradikálnejších po tie najliberálnejšie názory, či vľavo alebo vpravo,“ upozorňuje. Ďalej uvádza, že počet interrupcií na Slovensku klesá, a preto „táto téma nie je témou, ktorú treba v súčasnosti riešiť“.

Vždy sa z toho urobí taká búrka v pohári vody,“ vyjadril sa Jarjabek. „Je to úplne zbytočné. Ten stav, aký je teraz, je dostačujúci a netreba s ním dlhodobo hýbať.

poslanec jarjabek v parlemente
zdroj: Startitup

Na názor sme sa spýtali aj Kataríny Hatrákovej, ktorá je v súčasnosti nezaradenou poslankyňou z obdobných dôvodov ako Tabák. Tá svoju odpoveď začala poučením o americkom súdnom verdikte.

Nie je pravdou, že americký súd zakázal interrupcie. Len skonštatoval, že nikde v tej dobrej, starej, dvestoročnej ústave nie je zakotvené právo na interrupcie,“ vysvetľuje.

Dodáva však, že na Slovensku si zákaz potratov určite nevie predstaviť. „To ovšem neznamená, že som za interrupcie,“ upozorňuje poslankyňa. „Myslím si, že je dôležité, aby sme urobili čo najviac v prevencii, čo najviac urobili v pomoci ženám, aby k interrupciám nedochádzalo.

Slovensko popisuje ako príliš malý a globalizovaný štát na to, aby bol „zákaz interrupcií v tomto kontexte priechodný“. „Aj keď si nemyslím, že sú dobrá vec,“ dotvrdzuje Hatráková.

Ide o základné práva

Poslednou respondentkou sa stala Vladimíra Marcinková zo strany SaS, ktorá hovorí, že Európa bola odjakživa kolískou demokracie. „To, čo spája demokratické krajiny, je úcta k základným ľudským právam a slobodám, a dúfam, že preváži aj na Slovensku,“ vyjadrila sa.

poslankyňa marcniková v parlamente
zdroj: Startitup

Ďalej priznáva, že zo situácie v Spojených štátoch má obavy. „Obávam sa, že to, čo sa deje v Amerike, sa môže preniesť aj do ďalších krajín, a že aj u nás takéto extrémistické tendencie prebijú hodnotu ľudských práv.“ Občanov však uisťuje, že „urobí všetko preto, aby tomu zabránila“.

Zdroj: Startitup

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá