Bratislavské letisko láme rekordy. Za osem mesiacov vybavilo 1 milión ľudí

  • Po pandemických rokoch bratislavské letisko opäť ožíva
  • Vybavilo už vyše milión ľudí a 17-tisíc vzletov
  • Miera obnovy počtu cestujúcich sa ustálila
Bratislavské letisko M.R. Štefánika a lietadlo spoločnosti Ryanair
TASR/Štefan Puškáš Unsplash/Marty Sakin
  • Po pandemických rokoch bratislavské letisko opäť ožíva
  • Vybavilo už vyše milión ľudí a 17-tisíc vzletov
  • Miera obnovy počtu cestujúcich sa ustálila

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vybavilo za osem mesiacov tohto roka pri odletoch a príletoch viac ako jeden milión cestujúcich. Je to viac ako v predošlých dvoch pandemických rokoch 2020 a 2021 spolu. Miliónovú hranicu pasažierov najväčšie domáce letisko prekonalo o 2 685 osôb.

V auguste prešlo bránami letiska v slovenskej metropole celkovo 249 261 cestujúcich, čo je druhý najsilnejší mesiac v počte pasažierov od septembra 2019. Ako v stredu informovala PR špecialistka letiska Veronika Hauswaldová, miera obnovy počtu cestujúcich z roku 2019 sa ustálila a dosiahla v auguste 76 %, keď v júli bola na úrovni 77 %.

Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa bratislavského letiska Dušana Keketiho ide o dôležitý míľnik pre letisko.

„Pre nás je to motivácia naďalej rozširovať a zlepšovať naše služby. Tento rok bol zo začiatku náročný, najprv sme riešili nedostatok zamestnancov, neskôr nás ovplyvnila komplikovaná situácia na mnohých európskych letiskách, ktoré zasiahol raketový nárast cestujúcich,“ priblížil šéf letiskovej spoločnosti.

Vyše 17-tisíc vzletov

„Napriek tomu hodnotím letnú sezónu ako úspešnú a verím, že touto cestou pokračujeme aj naďalej,“ dodal Keketi s tým, že zamestnanci letiska zvládli všetky spomenuté situácie profesionálne.

Od začiatku januára do konca augusta Letisko M. R. Štefánika zaznamenalo 17 191 vzletov a pristátí lietadiel, z toho v samotnom auguste 2 947 letov. Tradičnou populárnou destináciou ostala turecká Antalya pred bulharským Burgasom a egyptskou Hurghadou.

V pravidelnej doprave v ôsmom mesiaci lietali cestujúci najmä do Londýna, na letisko Miláno – Bergamo a do Burgasu, v charterovej doprave naďalej výrazne dominovala spomínaná Antalya. Najviac cestujúcich v auguste prepravili leteckí dopravcovia Ryanair, Smartwings a Air Explore.

Jedno z najlepších letísk východnej Európy

Ak si sa ešte nestotožnil s tým, že leto sa skončilo, letenky z Bratislavy môžu byť pre teba dobrým lákadlom. Za skutočne dobré ceny sa v súčasnosti dopravíš napríklad do Záhrebu či Bruselu. Nepriplatíš si však ani za zaujímavé talianske mestá či dokonca Mallorcu.

Ako sme ťa informovali v tomto článku, Letisko Milana Rastislava Štefánika sa umiestnilo v top desiatke najlepších letísk východnej Európy. Konkrétne šlo o anketu známu ako Oscary leteckého priemyslu, oficiálne nazvanú World Airport Awards 2022. Naše najväčšie letisko v danej kategórii obsadilo deviatu priečku.

Bratislava zaostala za známymi letiskami ako napríklad u susedov v Budapešti. To získalo vo východnej Európe prvenstvo. Nasleduje Tallinn a Bukurešť.

„Ceníme si, že v najprestížnejšej ankete letísk sveta cestujúci opäť hlasovali za Letisko M. R. Štefánika v kategórii najlepších letísk východoeurópskeho regiónu,“ reagoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva bratislavského letiska Dušan Keketi.

„Deviate miesto považujeme za pekný výsledok, keďže sme ho dosiahli v krízovom období spôsobenom pandémiou koronavírusu, kedy boli služby letiska obmedzené,“ poznamenal Keketi.

Zdroje: SITA, Pelikán, archív SIU

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá