Policajti chytili množiteľku psíkov, jej „biznis“ bol čistý horor. Za utýrané zvieratá pýtala stovky eur

  • Slovensku množiteľku z Hurbanova obvinil vyšetrovateľ enviropolície
  • Psy boli týrané, choré, pozitívne na psí koronavírus
  • Báli sa ľudí a boli agresívne
yorkshirský teriér, ktorého týrala žena v Hurbanove so šteniatkami a policajti
Facebook/Polícia Slovenskej republiky TASR/Martin Baumann
  • Slovensku množiteľku z Hurbanova obvinil vyšetrovateľ enviropolície
  • Psy boli týrané, choré, pozitívne na psí koronavírus
  • Báli sa ľudí a boli agresívne

Ženu z Hurbanova, ktorá cez internetové stránky predávala viacerým osobám minimálne sedem šteniatok, obvinil vyšetrovateľ Enviropolície oddelenia Nitra. Slovenka vo veku 44 rokov sa mala dopustiť pokračovacieho prečinu Zanedbanie starostlivosti o zviera, ako aj za pokračovací zločin podvodu.

O predaj šteniatok sa pokúšala od septembra 2020 do marca 2021, pričom ponúkala plemená „maltézsky psík“ a „yorkshirský teriér“. Za jedno si pýtala 340 až 380 eur, informuje agentúra SITA.

Šteniatka boli v zlom stave, trpeli nákazlivými chorobami. Tri z nich v dôsledku zlej opatery uhynuli a tri musel usmrtiť veterinár. Ako uviedla hovorkyňa oddelenia komunikácie Odboru komunikácie a prevencie Denisa Bárdyová, jedno šteniatko sa podarilo zachrániť.

Obvinená žena neposkytla adekvátnu starostlivosť deviatim maltézskym psíkom a yorkshirským teriérom a ôsmim šteňatám toho istého plemena. Stalo sa tak počas vlaňajšieho decembra.

Dve šteniatka umreli ako 5- a 6-týždňové, pričom obom vyšiel pozitívny test na psí koronavírus. Psy tiež neboli socializované, prejavovali známky strachu a agresivity a všetkým deviatim bola spôsobená dlhodobá porucha správania.

O prípade informovala aj Polícia Slovenskej republiky na Facebooku.

Nový zákon je bičom na množiteľov

Ako uvádza Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja SR na svojej webovej stránke, od roku 2018 platí novela zákona, podľa ktorej už zviera nie je vec. 

Novela rieši starostlivosť o zvieratá, ich ochranu, zlepšuje evidenciu a zasahuje aj proti nelegálnym množiteľom. Zavádza sa tiež povinné čipovanie psov. Zviera už nie je vec, ale živá, cítiaca bytosť, pričom platí postihovanie týrania zvierat.

Podľa zvieracej ombudsmanky Zuzany Stanovej sme si na Slovensku mohli všimnúť vplyv tejto novely krátko po tom, ako vstúpila do platnosti. Pred troma rokmi pre agentúru SITA uviedla, že množitelia psov zatvárali niektoré svoje nelegálne chovy.

Novinky z dielňa ministerstva totiž predstavili i povinnú registráciu a evidenciu všetkých psov v Centrálnom registri spoločenských zvierat. V ňom sú jasne zaznamenané pohyby psov i zmeny v ich vlastníkov. Zároveň však ide o spôsob, ako možno identifikovať nelegálnych množiteľov.

„Niektorí množitelia sa však zareagovali rôznymi trikmi, ktorými sa ľudí pokúšajú oklamať,“ vysvetľuje Stanová. V zákone sa píše, že chovatelia smú predávať len už začipované zviera, Čip musí obsahovať i údaje o predávajúcom.

Množitelia sa však vynašli. Typickým trikom je napríklad predaj zvieraťa priamo u veterinára. Predávajúci navrhne, aby bol psík začipovaný priamo na meno kupujúceho. Meno množiteľa sa takýmto spôsobom neobjaví v evidencii v centrálnom registri. 

„Takýto postup je v rozpore so zákonom, kto takto kúpi psíka, hrozí mu vysoká pokuta. Na toto by si mali kupujúci dávať pozor a nemali by sa dať zmanipulovať,“ zdôraznila ombudsmanka. 

Veterinárne správy by podľa Stanovej mali viac kontrolovať inzertné portály, na ktorých množitelia zvieratá predávajú, pričom často priznávajú, že zvieratá nie sú čipované. „Za každé predávané nečipované zviera hrozí pokuta,“ pripomenula.

Zdroje: SITA, Facebook/Polícia Slovenskej republiky, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja SR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá