Stredoškoláci a ich potenciál na trhu práce s Nikolou Richterovou

Readycon
Readycon

Svet práce je čoraz dynamickejší. Vplyv automatizácie, digitalizácie a robotizácie môžeme vidieť v rôznych pracovných odvetviach a mnoho študentov, ktorí aktuálne študujú, budú pracovať na pracovných pozíciách, ktoré dnes ešte ani  neexistujú.

Na podujatí o budúcnosti trhu práce – READYCON Slovensko 2022 – vystúpila aj odborníčka Nikola Richterová, manažérka pre vonkajšie vzťahy a hovorkyňa pre pracovný portál Profesia, s ktorou sme si pre Vás pripravili rozhovor práve na túto tému.

Nikola, mohli by ste nám na úvod priblížiť, ako vnímate budúcnosť práce Vy?

Aktuálne platí, že keď sa spomenie budúcnosť na trhu práce, tak sa väčšinou spája s väčším využívaním technológií. Ja by som však v tomto prípade určite vyzdvihla, že tie technológie sa na trhu práce nevyužívajú stále viac kvôli tomu, aby nám ubližovali, ale práve, majú nám zľahčiť život.

Spomeňme si napríklad na obdobie 10 rokov dozadu. Vtedy ešte ani nebolo bežné, že ľudia mali smart telefóny a mohli sa po svete pohybovať využívaním online máp, nemali sme smart hodinky, ktoré by nám sledovali náš výdaj a veľa, veľa ďalšieho.

V akých oblastiach potrebujú podľa vás ľudí s ukončeným stredoškolským vzdelaním najviac?

Tu vidíme jasne, že ide najmä o IT, výrobu, administratívu a dopravu, špedíciu a logistiku.

Hľadajú zamestnávatelia skôr ľudí s ukončenou strednou alebo vysokou školou?

Na Slovensku platí, že drvivá väčšina pracovných miest požaduje stredoškolské vzdelanie. Pracovné ponuky, ktoré uvádzajú ako podmienku ukončenú univerzitu, tvoria iba zhruba pätinu.

Hoci väčšina pracovných ponúk požaduje práve stredoškolské vzdelanie, stále veľké množstvo študentov pokračuje aj na vysoké školy. Prečo si myslíte, že tomu tak je?

Naše analýzy nám hovoria jasne, že je to kvôli platom. Čo sa týka zárobkov, je nutné povedať, že medzi zamestnancami so strednou a vysokou školou je veľká priepasť. Rozdiel v priemerných zárobkoch predstavuje až 500 eur. Tu však treba jasne ukázať, že nie každý, kto vyštuduje vysokú školu má aj plat, ktorý sa líši od ľudí so stredoškolským vzdelaním.

Bohužiaľ, toto vidíme pomerne často, že absolventi vysokých škôl sa hlásia na pozície ako recepčný/á, administratívny pracovník či pracovníčka, sekretár/ka a podobne. V takýchto prípadoch sa stáva, že absolventi majú náročnú situáciu a často si nevedia nájsť prácu, keďže na tieto pozície sa hlási naozaj veľmi veľa ľudí.

Čo môžu podľa Vás robiť stredoškoláci ešte počas svojho štúdia, aby sa stali atraktívnejšími kandidátmi pre svoje budúce zamestnanie po škole?

Je dobré získavať skúsenosti, nech už sú hocijaké. Či už je to stáž niekde vo firme, ale aj jazykový pobyt v zahraničí, navštevovanie zaujímavého krúžku, zdokonaľovanie sa vo svojom hobby. Je dobré, ak vedia ľudia spojiť to, čo ich baví s tým, čo im zároveň niečo dáva a vie ich naučiť. Zároveň je dobré podotknúť to, že zamestnávatelia si za posledné roky všimli, že absolventom často chýbajú mäkké zručnosti.

Akými spôsobmi môže Profesia pomôcť stredoškolákom zorientovať sa na pracovnom trhu?

Profesia je IT firma, v ktorej portfóliu sú napríklad najväčší pracovný portál na Slovensku Profesia.sk, mzdový porovnávač Platy.sk, podcast Profesia v praxi, podujatie Profesia days, anketa Najzamestnávateľ, školský pracovný portál Edujobs.sk, sprostredkovateľ zamestnania pre ľudí so znevýhodnením Výpomoc so srdcom a mnoho ďalšieho.

Tím našich zamestnancov dáva pravidelne dokopy tipy a zaujímavé analýzy, ktoré pomáhajú ľuďom zorientovať sa v témach na trhu práce. Odporúčame sledovať naše blogy na Firma.profesia.sk alebo teda užitočné informácie v sekcii Kariéra v kocke na pracovnom portáli Profesia.sk, počúvať náš podcast, prípadne prísť na osobné stretnutie na našich alebo iných podujatiach. Sme presvedčení, že v otázkach z trhu práce vieme pomôcť každému.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá