Matovičov priamy odkaz Žilinkovi: Šéf generálnej prokuratúry nedodržal sľub

  • Viacerí politici už dlhšie kritizujú paragraf využívaný prokuratúrou Maroša Žilinku
  • Startitup k téme vyspovedal Igora Matoviča a ďalších poslancov
Jozef Pročko, Igor Matovič, Mária Kolíková
Startitup/Matej Hlbočan
  • Viacerí politici už dlhšie kritizujú paragraf využívaný prokuratúrou Maroša Žilinku
  • Startitup k téme vyspovedal Igora Matoviča a ďalších poslancov

Jednou z tém, pri ktorej niektorí koaliční a opoziční poslanci neveriacky krútia hlavou, je dozaista fenomén menom paragraf 363. Ten začal rezonovať verejnosťou, ale aj medzi odborníkmi potom, čo sa na čelo generálnej prokuratúry postavil Maroš Žilinka. Práve „trišesťtrojka“ v poslednom čase „zachránila krk“ viacerým známym tváram, ktorých stíhali strážcovia zákona. 

Vďaka Žilinkovmu paragrafu si tak mohli vydýchnuť napríklad exšéf SIS Vladimír Pčolinský, ale aj Robert Fico. Minulý týždeň preletela médiami správa o ďalšom použití paragrafu 363, ktorý zrušil stíhanie voči poslancovi Národnej rady Martinovi Borguľovi.

Startitup vyspovedal poslancov na aktuálnej schôdzi Národnej rady s jednoduchou otázkou: Čo hovoríte na využitie „trišesťtrojky“ Marošom Žilinkom?

Pročko: Paragraf 363 Žilinka zneužíva

K problematike paragrafu sa vyjadril aj líder hnutia OĽANO Igor Matovič. „Pán generálny prokurátor koná presný opak toho, čo sľúbil na vypočúvaní, pretože tam sľúbil a kritizoval využívanie 363 a on ho nieže využíva, ale nadužíva, to je môj pocit. Mali by rozhodovať o vine a nevine súdy a nie jeden človek, ktorý si povie, že stojí nad súdmi,“ povedal pre Startitup Matovič.

Podobný názor má aj jeho spolustranník Jozef Pročko. „To nie je využívanie, žiaľbohu, pán Žilinka ho zneužíva. To, čo robí, so zákonnosťou nemá nič spoločné,“ okomentoval exzabávač.

Podozrenia okolo Žilinku prerastajú do istoty

Podobne kritický ku krokom Maroša Žilinku na čele generálnej prokuratúry je aj opozičný poslanec za SaS Alojz Baránik. Podľa liberála generálny prokurátor využíva paragraf na ochranu tzv. „našich ľudí“.

„To znamená skupiny ľudí, ktorí si ho dosadili na tento post a zrejme vedeli prečo, takže tie podozrenia prerastajú už v istotu, že Maroš Žilinka si plní svoju funkciu, kvôli ktorej bol na toto miesto dosadený,“ povedal pre Startitup.

Čo Kolíkovú vyrušuje

Názor k problematike má aj exministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá v súčasnosti háji farby klubu SaS. Podľa nej ide zo strany Žilinku určite o nadužívanie tohto nástroja, ktorý definuje zákon. 

„Generálny prokurátor sa svojimi rozhodnutiami dostáva do priestoru, ktorý by mal mať súd. Súd prijíma rozhodnutia o tom, či niekto je vinný, alebo nevinný. Úlohou prokuratúry je stíhať páchateľov trestných činov a predložiť obžalobu na súd a nechať na súde, aby posúdili aj váhu dôkazov a vykonali aj dôkazy,“ povedala pre Startitup Kolíková. 

Exministerka nám prezradila, čo ju v súvislosti s tematikou paragrafu 363 najviac vyrušuje, a tým je: „… že generálny prokurátor len na základe písomných podkladov, to znamená na základe spisu, vyhodnocuje, či sú, alebo nie sú dôkazy dostatočné pre podanie obžaloby, a neberie ohľad na to, že príslušný prokurátor, ktorý má takúto vec na stole a ide o vážne korupčné kauzy, hodnotí inak tie dôkazy. Toto považujem za veľmi vážne.“

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá