Nemci vypustili najobávanejšiu beštiu Európy. Experti prezradili, či to bude stačiť na víťazstvo

  • Ukrajina získa západné tanky od Nemecka, Británie a Spojených štátov a ďalších krajín
  • Experti sa zhodujú, že práve nemecké tanky sú najvhodnejšie
  • Pomôžu?
nemecký tank Leopard 2
DVISHUB/ U.S. Army, Gertrud Zach
  • Ukrajina získa západné tanky od Nemecka, Británie a Spojených štátov a ďalších krajín
  • Experti sa zhodujú, že práve nemecké tanky sú najvhodnejšie
  • Pomôžu?

Ukrajina v nasledujúcich mesiacoch získa najlepšie tanky, akými Západ disponuje. Nemci oznámili, že na Ukrajinu pošlú 14 tankov Leopard 2. Ďalšie desiatky môžu poslať spojenci, ktorí tiež majú „Leo“, ako sa tank zvykne prezývať, vo svojom inventári.

Administratíva Joea Bidena Kyjevu daruje 31 tankov Abrams. Ani Briti nezaháľajú a pošlú 14 tankov Challenger 2, ktoré majú Ukrajine pomôcť vyrovnať sa s ruskou agresiou.

Odborníci sa zhodujú, že logistika a údržba troch navzájom odlišných systémov bude pre Ukrajinu náročná. Rozhodnutie Washingtonu a Londýna malo skôr ako Ukrajincom pomôcť postrčiť práve Berlín, ktorý sa nevedel k tomuto kroku samostatne odhodlať.

Očakávalo sa, že Berlín daruje starší model, no poslal moderný

Experti tvrdia, že práve „Leo“, ktorý česká armáda nazvala „najobávanejšiu beštiou starého kontinentu“, je pre Ukrajinu najvhodnejší tank.

Dôvodov je hneď niekoľko, okrem skvelých bojových a manévrovacích vlastností je jednoduchší na používanie ako jeho americké dvojča „Abrams“. Veľkou výhodou tiež je, že tank je veľmi rozšírený na starom kontinente a v Kanade. Okrem Nemecka ho vlastní veľká časť európskych armád od Španielska cez Poľsko až po Fínsko. Celkovo je vo výzbroji 19 krajín, uvádza agentúra AP.

Jeho výrobca Krauss-Maffei Wegmann uvádza, že celkovo krajiny vlastnia 3 500 kusov tankov rôznych verzií. Len Poľsko alebo Fínsko vlastnia po 200 kusov.

nemecký tank Leopard 2
zdroj: DVISHUB/U.S. Army, Timothy Hamlin

Nemecký týždenník Der Spiegel pripomína, že sa očakávalo, že Berlín Ukrajine daruje niektorú zo starších verzií tanku, no vláda nemeckého kancelára Olafa Scholza opäť prekvapila. Kyjevu darovala verziu A6, ktorá patrí k jedným z najmodernejších.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: AP, Der Spiegel, Der Spiegel, Euronews, Politico, Express, Wiener Zeitung

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá