Slováci majú ideálnu možnosť na výlet do Talianska. Cesta ťa vyjde menej ako nákup v potravinách

  • Objav krásy Talianska za výhodnú cenu
  • To, čo neminieš na nákup, môžeš vložiť do zážitkov
miláno bergamo taliansko
Ilustračný obrázok, Unsplash/Cristina Gottardi, Kaspars Upmanis
  • Objav krásy Talianska za výhodnú cenu
  • To, čo neminieš na nákup, môžeš vložiť do zážitkov

Miláno je druhé najväčšie mesto v Taliansku, nachádzajúce sa v severnej časti krajiny. Je hlavným mestom Lombardskej oblasti a je známe svojou módnou a obchodnou scénou, historickými pamiatkami a kultúrou.

Bergamo, ktoré sa nachádza približne 40 kilometrov od Milána, je krásne historické mesto, ktoré sa nachádza v Lombardskej oblasti v severnom Taliansku. Do jedného z najpopulárnejších miest Talianska sa vieš dostať letecky za cenu menšieho nákupu. Kombinácia pamiatok, bohatej kultúry a jedinečnej kuchyne môže byť dobrým tipom na nezabudnuteľný výlet.

Miláno

Miláno je domovom niekoľkých známych pamiatok, vrátane Milánskeho dómu, ktorý je jednou z najväčších gotických katedrál na svete. Katedrála sa nachádza v srdci mesta a jej stavba trvala viac ako 500 rokov. Turisti môžu tiež navštíviť operu La Scala, ktorá je jednou z najslávnejších operných scén na svete.

La Scala bola postavená v roku 1778 a odvtedy sa tu konajú mnohé významné operné predstavenia. Moje Miláno uvádza, že je opera aj napriek poklesu záujmu o operu v súčasných časoch jedným z mála divadiel, ktorému sa darí udržať si svoje publikum. Dostať sa k lístkom na predstavenie môže byť často problém, aj napriek kapacite, ktorá predstavuje 2015 miest.

Okrem historických pamiatok ponúka Miláno aj moderné atrakcie, ako napríklad moderné umenie v Museo del Novecento a futbalový štadión San Siro, kde svoje domáce zápasy hrajú AC Miláno a Inter Miláno.

Je tiež známe ako mesto módy a dizajnu. Nákupné ulice Via Monte Napoleone a Via della Spiga sú plné luxusných butikov, kde môžeš nájsť najnovšie trendy a najlepšie značky.

Miláno má tiež bohatú kultúrnu scénu a počas celého roka hostí mnoho festivalov. Medzi najznámejšie patrí týždenný módny festival Milan Fashion Week, ktorý sa koná dvakrát do roka.

miláno taliansko
zdroj: Unsplash/Benjamin Voros

Spoznaj Miláno peši

Miláno je tiež známe svojou kuchyňou a ponúka množstvo talianskych špecialít, ako sú rizoto alla Milanese, Ossobuco alla Milanese a panettone, teda sladké pečivo, ktoré sa tradične podáva počas Vianoc. Mesto má mnoho reštaurácií, kde môžete ochutnať autentické talianske jedlá.

Rovnako ide aj o významný dopravný uzol, pretože má dve medzinárodné letiská a je spojené s mnohými miestami v Európe vlakom. Pre tých, ktorí hľadajú výlety mimo mesta, môžu navštíviť Comské jazero alebo Gardské jazero, ktoré sú vzdialené len niekoľko hodín jazdy.

Toto kultúrne a historické mesto ponúka pre návštevníkov mnoho atrakcií a zážitkov. Jeho architektonické pamiatky, moderná scéna a kultúrne podujatia z neho robia jedno z najpopulárnejších turistických destinácií v Taliansku. Zároveň však ide aj o miesto, kde sa stretávajú obchodníci z celého sveta, pretože Miláno má dôležitú obchodnú polohu v Európe.

Históriu a kultúru Milána najlepšie spoznáš peši. Prechádzka po meste ti umožní obdivovať mnohé architektonické skvosty a zároveň sa dostať do srdca miestnej kultúry. Navyše, mesto je dobre prepojené s verejnou dopravou, čo ti umožní rýchlo a jednoducho cestovať.

Bergamo

Bergamo sa delí na dve časti – Città Alta a Città Bassa –, pričom Città Alta (Horné mesto) predstavuje historické centrum mesta, zatiaľ čo Città Bassa (Dolné mesto) je moderná časť mesta. Mesto ponúka množstvo historických pamiatok, kultúrne podujatia a skvelú gastronómiu.

Horné mesto Bergama, ktoré sa nachádza na vrchole kopca, je obklopené mohutnými hradbami a je známe svojimi kúzelnými uličkami, renesančnou architektúrou a malebnými námestiami. Najznámejšou pamiatkou v Hornom meste je Bazilika Santa Maria Maggiore, ktorá bola postavená v 12. storočí a má úžasný interiér s freskami a sochami. Ďalšou významnou pamiatkou je Cittadella viscontea, veľký pevnostný systém z 16. storočia, ktorý ponúka krásne výhľady na mesto a okolie.

Okrem historických pamiatok ponúka Horné mesto aj skvelé reštaurácie, kaviarne a obchody s miestnymi produktmi. Môžeš ochutnať tradičné jedlá z Lombardskej kuchyne, ako napríklad cestoviny casoncelli, jedlá z kozieho syra, údeného masa a polentu. Miestne vinice sú tiež známe svojimi vínami chardonnay a nebbiolo.

bergamo taliansko
zdroj: Unsplash/Mattia Bericchia

Ideálne miesto na romantiku

Dolné mesto Bergama ponúka moderné obchody, nákupné centrá a obchodné centrá. Mesto tiež hostí množstvo kultúrnych podujatí počas celého roka, vrátane hudobných festivalov, filmových festivalov a tradičných národných slávností.

Bergamo je tiež skvelým miestom pre milovníkov prírody. V blízkosti mesta sa nachádza Národný park Orobie, ktorý ponúka krásne turistické trasy a cyklotrasy cez horské oblasti. Jeho rozloha je približne na úrovni 70-tisíc hektárov a podľa Parc Orobie ide o jedno z najrozľahlejších chránených území Lombardska s vysokou hodnotou.

Navštíviť tiež môžeš jazerá Iseo a Como, ktoré sa nachádzajú v blízkosti mesta a ponúkajú krásne scenérie. Toto krásne mesto s bohatou históriou a kultúrou ponúka mnoho zážitkov pre návštevníkov.

Jeho architektonické pamiatky, miestna gastronómia, kultúrne podujatia a prírodné krásy robia z mesta ideálne miesto pre romantický pobyt alebo rodinnú dovolenku. Bergamo je však, rovnako ako Miláno, je dobre prepojené s ostatnými miestami v Taliansku a je vzdialené len niekoľko hodín jazdy od obľúbených miest ako Brescia, Verona alebo Benátky.

Podľa portálu Ryanair, na ktorom môžu cestovatelia porovnávať a vyhľadávať ceny leteniek po celom svete, sa vieš dostať z Viedne na letisko Bergamo-Orio al Serio neďaleko Milána a späť za 37 €. Táto konkrétna cena v súčasnosti platí na dátumy 11. máj až 18. máj. Na výber máš z nekonečných kombinácií dátumov, avšak pri nich bude cena už vyššia.

Ak hľadáš miesto, kde môžeš objaviť bohatú históriu, ochutnať autentickú taliansku kuchyňu a užiť si prírodné krásy, kombinácia Milána a Bergama by mala byť na tvojom zozname miest, ktoré chceš navštíviť.

Zdroje: Ryanair, AI, Moje Miláno, Parc Orobie

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá