Slovenský občan sa pokúsil predať zbrane Rusku z KĽDR. USA naňho uvalili sankcie

  • Na slovenského občana dnes USA uvalila sankcie
  • Mal spolupracovať s Ruskom
  • Od KĽDR sa mal snažiť získať zbrane
ašot m. a vojaci
Slovenský občan Ašot M. a ukrajinskí vojaci, TASR/Milan Kapusta, AP/Libkos
  • Na slovenského občana dnes USA uvalila sankcie
  • Mal spolupracovať s Ruskom
  • Od KĽDR sa mal snažiť získať zbrane

Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu západné krajiny uvalili sankcie na samotné Rusko, ale aj na jeho prominentných predstaviteľov a ľudí prepojených na Kremeľ. Ide aj o ľudí žijúcich mimo Ruska.

Muž zo Slovenska

O uvalení sankcií na slovenského občana prostredníctvom oficiálneho webu informuje americké Ministerstvo financií (U.S. Department of the Treasury). Má sa jednať o muža menom Ašot Mkrtyčev.

Ako ďalej uvádza ministerstvo, sankcie boli na slovenského občana uvalené za spoluprácu so zástupcami Severnej Kórey. Od tých sa mal pokúšať získať „viac ako dve desiatky druhov zbraní a munície pre Rusko výmenou za materiály ako komerčné lietadlá, suroviny a komodity, ktoré sa mali poslať do KĽDR“.

Uvalené sankcie sa podľa stránky ministerstva vzťahujú na majetok a podiely na majetku Ašota Mkrtyčeva, ktoré sa nachádzajú v Spojených štátoch, alebo ktoré majú v držbe alebo pod kontrolou osoby zo Spojených štátov.

Ministerstvo taktiež blokuje možné budúce transakcie prebiehajúce medzi slovenským občanom a osobami s USA. Na akékoľvek osoby vykonávajúce takéto transakcie budú tiež uvalené sankcie.

Rovnako postihnuté by boli aj zahraničné inštitúcie, ktoré by vedome sprostredkovávali spomínané transakcie, alebo by Mkrtyčevovi poskytovali iné finančné služby.

Mkrtyčevova spolupráca s Ruskom a KĽDR sa mala odohrať medzi koncom roka 2022 a začiatkom roka 2023. Občan komunikoval vysokými ruskými predstaviteľmi a potvrdil pripravenosť Ruska prijať vojenské vybavenie z KĽDR.

Severokórejským predstaviteľom tiež sprostredkoval informácie od Rusov, pravdepodobne spojené s jeho pokusmi získať z KĽDR vojenské vybavenie pre Rusko.

Pochybná minulosť

Osoba s rovnakým menom figurovala vo viacerých slovenských kauzách. V roku 2010 informoval denník Nový Čas o prepustení istého Ašota Mkrtyčeva z väzby.  Ide o slovenského občana azerbajdžanského pôvodu a bývalého obchodníka so zbraňami.

ašot mkrtyčev
zdroj: TASR

Mkrtyčev bol v minulosti podozrivý z podielu na vražde sninského podnikateľa Františka Galandu, ktorého zastrelili v roku 2002 zo samopalu pred vchodom do jeho domu. Do väzenia bol však súdom v Prešove umiestnený len za marenie spravodlivosti, jeho účasť na organizácii vraždy sa nepodarilo preukázať.

Súd poslal Mkrtyčeva do väzenia v roku 2008, v roku 2010 však bol už opäť na slobode. Jeho prepustenie prisúdil jeho obhajca dobrému správaniu.

Zdroje: U.S. Department of the Treasury, Nový Čas

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá