Aj na východe sa dá rozbehnúť dobrý biznis, mladí Slováci prerazili s ručne robenými sirupmi

  • Aj na východe, v malej dedinke Ulič, sa dá rozbehnúť veľký biznis
  • Mladí Slováci na trh vracajú poctivosť a skutočný produkt
  • mMMm - Vlčie Sirupy sa už pijú aj v Čechách a Rakúsku, črtá sa i USA
zdroj: mMMm - Vlčie Sirupy
  • Aj na východe, v malej dedinke Ulič, sa dá rozbehnúť veľký biznis
  • Mladí Slováci na trh vracajú poctivosť a skutočný produkt
  • mMMm - Vlčie Sirupy sa už pijú aj v Čechách a Rakúsku, črtá sa i USA

Na východe Slovenska sa rodí veľký a poctivý biznis. Dvaja mladí Slováci – Miroslav Telehanič a Juraj Kovaľ v obci Ulič, ktorá sa nachádza v oblasti Národného parku Poloniny, ručne vyrábajú pod značkou mMMm – Vlčie Sirupy domáce 100-percentné sirupy „ako od babičky“.

Prečo práve sirupy? Napadlo by nejedného. Nedostatočná kvalita, pofidérne zloženie či umelá chuť inšpirovali Juraja a Miroslava k výrobe poctivých domácich sirupov. Miroslav totiž pracoval ako barman a dobré sirupy mu na Slovensku chýbali.

zdroj: mmMMmm

„Sirupy som dennodenne vyrábal sám v práci, keďže v tom čase som na trhu nevedel nájsť postačujúcu kvalitu, ktorú som potreboval pri tvorbe koktailu do podniku pre hostí alebo keď som šiel na súťaž. To bolo impulzom k tomu, že som sa začal zamýšľať nad otázkou – čo tak začať sirupy vyrábať a ponúknuť ich aj ostatným? Snažili sme sa aj vďaka mojím skúsenostiam spoza baru skombinovať tradičnú výrobu sirupov s moderným nádychom,“  priblížil Miroslav.

Sirupy začali neoficiálne vyrábať už v roku 2012, no oficiálnu prevádzku sme spustili v roku 2016. Celú prevádzku totiž stavali vlastnoručne s pomocou kamarátov a rodiny.

„Výroba začala hlavne pre našich známych a rodinu. Jeden z faktorov prečo sme sa do výroby pustili boli práve deti v rodine. Cieľ bol dať konečne deťom sirupy, ktoré nie sú dochucované, dofarbované a nepoužívajú éčka. Priorita pre nás bola vyrábať sirupy, ktoré budú mať výživovú hodnotu, takže ich vyrábame len z kvalitného ovocia a zo žiadnych koncentrátov,“ pokračuje Miroslav.

zdroj: mmMMmm

Sirupy prechádzajú šetrnou termizáciou až pasterizáciou pri 55 až 75 °C podľa použitého ovocia. Vďaka tomu sirup nestratí žiadne vitamíny.

Nakoniec sme sa ale zamerali hlavne na gastronómiu, kde v hoteloch, reštauráciách, kaviarňach a cocktail baroch vyrábajú z našich sirupov limonády a rôzne drinky. Samozrejme rodinám, ktoré majú záujem o naše zdravé sirupy vieme vyjsť rovnako v ústrety vďaka niektorým kamenným predajniam či e-shopu,“ povedal Miroslav.

Pri tvorbe receptúr na sirupy sa Miroslav inšpiroval aj získanými skúsenosťami na svetových barmanských súťažiach, kde sa mi minulý rok podarilo dostať do TOP 8 na najprestížnejšej svetovej ginovej súťaži Beefeater MIXLDN 7 a taktiež obsadil 5-te miesto vo Švédsku na súťaži Absolut.

zdroj: mmMMmm

Prečo by si mali ľudia vážiť ručnú prácu?

Juraj v úplných počiatkoch prvé citrusy odšťavoval pomocou ručného odšťavovača. Dnes na to už len s úsmevom spomínajú. Z posledných peňazí kúpili elektrický odšťavovač a ešte netušili, ako sa im to vráti. V súčasnosti má Juraj vo výrobe ešte dvoch pomocníkov. Okrem toho zamestnávajú dvoch obchodných reprezentantov pre stredné Slovensko a Miroslav pôsobí na západnom Slovensku.

Ručnú výrobu praktikujú dodnes a nemienia sa jej vzdať. Ako priblížil Miroslav: Vo výrobe nevyužívame takmer žiadne stroje a ani to nemáme v pláne meniť. Pod ručnou výrobou máme na mysli, že od umytia ovocia, ošúpania, odkôstkovania, odšťavenia až cez varenie, plnenie, etiketovanie robíme všetko výhradne ručne. Samozrejme, že sa to do určitej miery prejavilo aj na cene a v konečnom dôsledku aj na tom, že väčšinu predaja tvorí Horeca sektor.“ 

Ľudskými rukami prejde každý jeden kus ovocia, pričom tak dokážu separovať príliš mäkké, prezreté alebo naopak nedozreté kusy. Nakoľko nepoužívame žiadne konzervanty, musíme používať ovocie v 100% kondícii a vďaka tomu vieme zabezpečiť aj najvyššiu kvalitu a chuť,  v čom spočíva skutočná pridaná hodnota. Už teraz vieme, že strojová výroba by bola časovo aj finančne efektívnejšia. No chceme ostať pri ručnej výrobe a aj vďaka tomu zabezpečiť v našom kraji viac pracovných miest,“ povedal Miroslav. 

zdroj: mmMMmm

Ako sa podniká na Slovensku?

„Čo sa týka podnikateľského prostredia je to celkom zamotaný byrokratický kruh, no pokiaľ už viete do ktorých dverí mate s akým problémom alebo žiadosťou vojsť, tak je to už znesiteľnejšie,“ posťažoval si Juraj. Minulý rok ich dosť potrápil napríklad ambulantný predaj mimo okres. „Niekedy máme pocit, že ak prekročíme hranice nášho okresu, ako keby nastali pri tomto probléme iné pravidlá. Celkovo však od začiatku platí, že najhoršie sa všetko rieši po prvý krát,“ dodal.

Ovocie sa snažia dopestovať sami ale keďže na to množstvo sami nestačia, rozhodli sa podporiť farmárov v okolí. Prenajali im pôdu, nakúpili sadenice, aby nemali na začiatok žiadne náklady a neriskovali zbytočne. Tým sa snažíme podporiť ekonomiku v tejto tzv. hladovej doline,“ priblížil Miroslav.

zdroj: mmMMmm

Slovenské sirupy idú do zahraničia

Dvojica podnikateľov práve dokončuje redizajn etikiet a pripravuje sa na zahraničný trh. Niečo už stihli rozbehnúť v susednom Česku a Rakúsku. Nedávno ich oslovili na distribúciu do USA, no zatiaľ je to v štádiu rokovania.

Miroslav avizoval aj nové produkty. Chystajú vlastné toniky a ďalšie 2 produkty, ktoré sú zatiaľ tajomstvom.