Ako barman si zarobíš aj 3000 eur, najdrahší drink tu však stojí 150 eur. Bar nie je kostol, je to šoubiznis, hovorí Martin

  • Začínal v prešovskom Dubline, dnes vlastní hneď niekoľko podnikov
  • Slovák Martin je svetovým šampiónom ako barista, aj ako barman
Martin Hudák
archív Martin Hudák
  • Začínal v prešovskom Dubline, dnes vlastní hneď niekoľko podnikov
  • Slovák Martin je svetovým šampiónom ako barista, aj ako barman

Povedomie o barovom a baristickom svete šíri už niekoľko rokov. Na konte má viacero úspechov. Za zmienku nepochybne stojí titul svetového šampióna v baristike, konkrétne World Coffee in Good Spirit Champion 2017, ale aj ocenenie medzinárodného barmana, ktoré získal v Šanghaji. Reč je Martinovi Hudákovi, rodákovi z Prešova, ktorý prerazil aj na druhej strane zemegule, a to v Austrálii.

Od detstva inklinoval k umeniu, videl sa na divadelných doskách či ako spevák na veľkých pódiách. Napriek tomu, že ho lákal svet šoubiznisu, jeho kroky viedli na Hotelovú akadémiu v Prešove.

Mladý a naivný

„Bol som mladý, naivný a chcel som byť, ako inak, slávny. Rodičia ma neraz odhovárali so slovami: umením sa je na Slovensku ťažké uživiť,“ ozrejmuje Martin, ktorý sa už počas štúdia zúčastnil rôznych juniorských baristických súťaží na Slovensku, ale aj v iných európských krajinách.

V roku 2010 ako úspešný absolvent hotelovej akadémie dostal miesto vo vychýrenej lokálnej kaviarni Dublin Café. „V tom čase to bolo len malé miesto, kde sme sa snažili vytvoriť kávovú revolúciu a priniesť niečo nové do malého mesta. Tam som si začal uvedomovať, že svet kávy a alkoholu nie je žiadna súťaž o najlepšieho barmana či baristu. Je to dennodenná drina, pri ktorej si neustále v konfrontácii s hosťami.

Bolo to naozaj niekedy náročne, ale aj vďaka práci v Dublin Café som precestoval desiatky krajín a reprezentoval Slovensko na rôznych baristických aj barmanských súťažiach. Rástol som osobnostne, aj profesionálne,“ opisuje úspešný barman.

Z malebného Prešova do metropoly kokteilov

Takmer päť rokov bol verný svojmu rodisku a baristike sa venoval v lokálnom Dublin Café. Ako čas plynul, tak aj on mal vyššie ciele. Priestory tohto podniku mu prišli časom pritesné a rozhodol sa rozšíriť si obzory.

„Bol som lojálny môjmu rodnému mestu skoro päť rokov, ale vedel som, že je na čase sa posunúť a dať si ďalšiu životnú výzvu,“ hovorí Martin.

Martin tvrdí, že stále mal veľké ciele a vedel, že ak raz opustí domov, tak to musí byť naozaj veľkolepé. A tak sa aj stalo. V roku 2014 viedli jeho kroky do Londýna. Do metropoly Anglicka, ktorá je všeobecne známa ako rodisko kokteilov, najznámejších svetových barov i barmanov.

Získal pozíciu senior barmana v legendárnom a najstaršom hotelovom bare – American Bar v Hoteli Savoy v Londýne. V bare, kde si všetci hneď predstavia kráľovnú či Marylin Monroe.

Priznáva, že podmienky pre vstup do prvotriedneho baru neboli zďaleka také, aké očakával.

Startitup PREMIUM logo
Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

(Zrušiť môžeš kedykoľvek)

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech