Ako sa býva v niekdajšej továrni ETA? Luxusný byt dýcha industriálnym štýlom

  • Loftový byt v nároží industriálnej budovy prestavanej na obytný dom. Špecifikom interiéru je veľká svetlá výška, betónový trámový strop a dostatok svetla. V byte nájdeme originálne riešenia. Pri bare sa dá hojdať, šatňa je ukrytá "v krabici" z preglejky, robotický vysávač má svoj osobitý výjazd...
01_smlxl_loft_5_04_boysplayniceb
BoysPlayNice
  • Loftový byt v nároží industriálnej budovy prestavanej na obytný dom. Špecifikom interiéru je veľká svetlá výška, betónový trámový strop a dostatok svetla. V byte nájdeme originálne riešenia. Pri bare sa dá hojdať, šatňa je ukrytá "v krabici" z preglejky, robotický vysávač má svoj osobitý výjazd...

Viac o realizácii povie architektka Klára Valová:

Keď sa majiteľom bytu naskytla príležitosť kúpiť byt v bývalej továrni ETA Regula, neváhali ani minútu. Po dlhom hľadaní bytu, kde by bol priestor niečím zaujímavý a atypický a zároveň v širšom centre Prahy, bola toto ideálna voľba. Podarilo sa im tiež všetko perfektne časovo zladiť a s developerom sa dohovorili na odovzdaní bytu v stave Shell and Core, teda v úplnom kolaudačnom minime. Aj naše štúdio oslovili s predstihom, takže sme mali dostatok času si všetko poriadne premyslieť a vo chvíli, keď klienti byt prevzali, sme mohli začať s úpravami.

Foto: BoysPlayNice

Pri prvej návšteve bytu nás čakalo nemilé prekvapenie, a síce okná. Pôvodný továrenský vzhľad okien, ktorý developer sľuboval na projekte zachovať, bol nahradený plastovými. Pretože ale ide o rohový byt a okná tu hrajú veľkú úlohu, bohužiaľ to úplne zmenilo jeho ráz, a to aj napriek tomu, že ich veľkosť je nadštandardná. Mojou úlohou teda bolo dostať sem opäť industriálneho ducha a okná naopak trochu potlačiť.

Hlavný obytný priestor sme maximálne otvorili do vstupnej časti a nechali sme vyniknúť centrálny stĺp a z neho vedené rebrá, ktoré tvoria základnú konštrukciu celej budovy a na strope tvoria zaujímavú štruktúru. Tá ovplyvňuje aj celkový tvar bytu, ktorý nie je pravouhlý. Na túto nepravidelnosť sme nadviazali aj v podlahe, ktorá je z dvoch materiálov – liatej stierky a drevených dosiek podľa toho, ako je funkčne potrebné – liata stierka pri vstupe a v kuchyni a drevo v chodbe, izbách a hlavnej obytnej časti pri TV.

„Viac podobných článkov nájdeš na stránke Archinfo.sk

Spoje týchto podláh potom kopírujú smer rebier. Byt mal pôsobiť čisto a svetlo, preto rebrá nie sú odhalené na pôvodnú železobetónovú konštrukciu, ale základnou farbou sa v tomto prípade stala farba biela. Betón sme potom použili iba okrajovo vo forme pohľadového betónu v obývacej izbe za TV a na kusovom nábytku.

Dominantou hlavnej obytnej časti sa stal betónový ostrovček. Ním potom prechádza tenká doska z dreva a corianu, ktorá tvorí jedálenský stôl. Drevo morené na šedo, corian a betón sú materiály, ktoré sa potom opakujú aj na ostatnom nábytku v hlavnej obytnej časti. Ostrovček, ako centrálny bod nielen obývacej izby, ale aj celého bytu, umocňuje aj atypicky riešené barové sedenie formou zavesených hojdačiek, rovnako ako to, že vďaka priehľadom v byte je vidieť aj cez dlhú chodbu už pri vstupe do bytu.

Foto: BoysPlayNice

Prvok čiernych lán sa potom prelína celým bytom a môžeme ho vidieť ako pri vstupe, kde je zavesená tyč na kabáty, tak v šatni alebo ako úchytky na vstavaných skriniach. Hojdačkami a lanovými závesmi je zároveň podčiarknutá aj atypická výška bytu, ktorá je 3,3 metre.

Pri prechode bytom pôsobí priestor veľmi čisto a svetlo. Tomu je potom v kontraste spálňa a kúpeľňa, kde sú naopak použité oveľa tmavšie materiály, a to aj z dôvodu, že tieto miestnosti slúžia pre oddych a relax.

Šatňa a obloženie steny v spálni, v ktorom je schovaná technická miestnosť s práčkou a sušičkou, majú evokovať prepravné kontajnery. Sú teda vyrobené z preglejky, ktorú sme iba namorili do šedého odtieňa.

Podklady: Klára Valová – smlxlBoysPlayNice

Zdroj: archinfo.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech