Ani netušili, aký úspech ich čaká. Dnes ich levanduľové pole navštevujú ročne tisíce ľudí

  • Projekt „Levandula zo Záhoria" sa začal v roku 2014
  • Dnes si ich výrobky môžete kúpiť skoro v každom reťazci či v špecializovaných obchodoch
  • Levanduľové pole sa tento rok otvorilo pre návštevníkov už po 4-krát
zdroj: Jana Kvaltínová/LEVANDULAND
  • Projekt „Levandula zo Záhoria" sa začal v roku 2014
  • Dnes si ich výrobky môžete kúpiť skoro v každom reťazci či v špecializovaných obchodoch
  • Levanduľové pole sa tento rok otvorilo pre návštevníkov už po 4-krát

Projekt Levanduľa zo Záhoria odštartoval v roku 2014, kedy sa v rekreačnej oblasti Rudava na poli o veľkosti jedného hektára rozhodli traja milovníci levandule vysadiť 1500 sadeníc. Vtedy ešte ani len netušili, s akým úspechom sa ich projekt stretne.

zdroj: Jana Kvaltínová/LEVANDULAND

Záľuba prerásla do práce na plný úväzok 

Keď začali pestovať levanduľu, bol to pre nich skôr len koníček. Chceli si vytvoriť pekné miesto, kde by mohli po práci aktívne oddychovať. Všetky skúsenosti, ktoré doteraz nadobudli, sú otestované na ich vlastných úspechoch a neúspechoch.

„Vášeň však postupne prerástla do práce na plný úväzok. Po veľkom záujme okolia sme sa začali levanduli venovať  naplno a využili sme veľký potenciál tejto rastlinky, hlavne na kulinárske, kozmetické a dekoračné účely. A tak v roku 2016 vznikla firma Levanduland. Začali sme realizovať svoje nápady na produkty na profesionálnej úrovni, spolupracovať s lokálnymi výrobcami a dodávateľmi a postupne sa dostali do obchodnej siete na Slovensku aj v zahraničí,“ hovorí  jedna zo zakladateliek Levandulandu Simona Slobodová.

zdroj: Jana Kvaltínová/LEVANDULAND

O samozber levanduľe je každý rok väčší záujem

Pre veľký záujem verejnosti sa rozhodli svoje pole otvoriť aj pre širokú verejnosť a začali s Dňami otvorených dverí. Je to čas, kedy je ich levanduľové pole otvorené pre všetkých. Každý, kto má záujem, si môže prísť nastrihať svoju levanduľu sám a pripraviť si z nej doma svoj vlastný sirup či kyticu, ktorou prevonia svoj domov. Počas týchto dní si môžeš kúpiť aj všetky výrobky, ktoré Levanduland produkuje.

„Tento rok sme si povedali, že svoje levanduľové pole sprístupnime verejnosti na celý týždeň. Minulý rok, keď sme mali otvorené len cez víkend, bola nečakane veľká návštevnosť. Celý areál a aj pole bolo preplnené a návštevníci nemali možnosť vychutnať si atmosféru a užiť si to. Naopak, tento rok sa všetko nieslo v pohodovej atmosfére. Návštevníci mali možnosť v kľude si nazbierať levanduľu, odfotiť sa, posedieť na lavičkách, dať si kávu, zmrzlinu.  Musíme povedať, že aj my, ako organizátori, sme si to veľmi užili, mali sme možnosť sa s návštevníkmi aj porozprávať“ povedala S. Slobodová.

Celá akcia prebieha len pár dní do roka. Väčšinou koncom júna, alebo začiatkom júla. Bohužiaľ, táto akcia sa nedá naplánovať dopredu.

„Termín celej akcie vieme stanoviť cca týždeň-dva dopredu, záleží na tom, aké bude počasie a ako rýchlo bude levanduľa kvitnúť,“ hovorí.

Preto dohodnúť spoluprácu s ostatnými účastníkmi na tejto akcii je o to náročnejšie. Teraz v nedeľu sa skončil 4. ročník tejto skvelej akcie, na ktorú prišlo viac ako 4 000 návštevníkov.

Už to dávno nie je len o tom, že si môžete levanduľu nazbierať sami. Každým rokom sa túto akciu snažia majitelia vylepšiť. Napríklad v tomto ročníku si si mohol čas strávený na levanduľovom poli spríjemniť so zmrzilinou KOUN a dať si dobrú kávu z produkcie Skalickej pražiarne.  Okrem produktov z dielne Levandulandu bola v ponuke aj prírodná kozmetika z levandule.

„Aktívne pracujeme aj na vytvorení vlastnej kamennej predajne s kaviarňou a čitárňou v blízkosti farmy“ dodáva.

zdroj: Jana Kvaltínová/LEVANDULAND

Nový výrobok na predajných pultoch už čoskoro 

V súčasnosti ponúka Levanduland 19 produktov. Ide o sirupy, ovocné džemy s levanduľou, šumivé vína s levanduľou, omáčky k mäsu alebo levanduľový likér. Ako nám prezradila Simona Slobodová, najobľúbenejší výrobok zákazníkov je určite ružové šumivé víno s nádychom levandule, čistý levanduľový sirup a veľmi obľúbená je aj kombinácia levandule a čučoriedky v našom džeme alebo sirupe. A aké novinky môžeme očakávať v najbližšej dobe? „Aktuálne finalizujeme výrobu levanduľovej limonády, ktorá by mala byť na
pultoch predajní už o niekoľko týždňov“ hovorí.

zdroj: Jana Kvaltínová/LEVANDULAND

Pre veľký záujem zákazníkov plánuje Levanduland spustiť aj svoj e-shop. Hoci najskôr sa sustredili na distribúciu do jednotlivých reťazcov a špecializovaných obchodov, spustenie e-shopu dlho oďaľovali.

Mali obavy z dopravy svojich výrobkov ku zákazníkom, pretože ich výrobky sú prevažne balené v skle a pri preprave jednotlivých kusov by vznikalo veľké množstvo odpadu potrebného na zabezpečenie proti poškodeniu tovaru. „Veľa ľudí si však e-shop vyžaduje, preto sa po ukončení sezóny a spracovaní úrody pokúsime nájsť prijateľné riešenie,“ uzatvára.

Najnovšie video