Asmir medzi Slovákmi zabodoval netypickými palacinkovými pampúšikmi, ľudia na túto pochúťku nedajú dopustiť

  • Na Hlavnej ulici v Košiciach nájdeš podnik s názvom Kafica, čo v bosniančine znamená kaviareň
  • Stojí za ňou Asmir, pôvodom z Bosny a Hercegoviny, a jeho tím
KAFICA
  • Na Hlavnej ulici v Košiciach nájdeš podnik s názvom Kafica, čo v bosniančine znamená kaviareň
  • Stojí za ňou Asmir, pôvodom z Bosny a Hercegoviny, a jeho tím

Za projektom kaviarne s názvom Kafica stoja Martin Beňák a Asmir Cilovič s rodinami. V máji 2023 ich podnik oslávi prvé narodeniny. Pred týmto biznisom sa obaja venovali rôznym odvetviam a sféram od obchodu až po stavebníctvo.

Keď sa rozhodli otvoriť kaviareň, strach z neúspechu nemali, pretože sa podľa ich slov do každého projektu púšťajú s veľkým odhodlaním. „Samozrejme sa nám podarilo osloviť zanietencov a vytvorili sme kolektív, ktorý chce stále napredovať a robiť gastro a servis lepším.“

Prvotným impulzom na založenie kaviarne bola predovšetkým odozva a dopyt ich zákazníkov zo zmrzlinárne Arthur’s Gelato. Ak ti je táto značka povedomá, nečudujeme sa. Zmrzlináreň s rovnakým menom nájdeš aj v Bratislave. V priebehu pár rokov sa stala lovebrandom a pred jej predajňami stoja zástupy miestnych i turistov.

Jej zakladatelia Cuneyt Memeti a Jana Memeti nám prezradili, že ide síce o sladký biznis, no svojmu synovi aj tak radia, aby v dospelosti radšej nebol zmrzlinárom. „Je to náročná robota, ktorej sa musíte venovať. Keď sa tomu nevenujete naplno, je to zbytočné. Aj preto chceme, aby náš syn v budúcnosti robil niečo iné a nemusel znášať taký obrovský tlak, či už psychický alebo fyzický.“

Martin a Asmir sa aj napriek náročnosti tohto biznisu, rozhodli do toho ísť a otvorili si franšízu tejto zmrzlinárne v Košiciach. Zmrzlina sa aj v metropole východu tešila veľkej obľube, no ľuďom to nestačilo a k zmrzline si priali kávu. A tak predstavili Kaficu.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa KAFICA ☕ (@kafica_ke)

„Ide o koncept, kde chceme našim hosťom pripraviť rýchle street food jedlo či kávu so sebou. Unikátny je najviac naším servisom, rodinnou atmosférou a prípravou jedál podľa sezónnosti. To znamená, že stále si pre našich hostí chystáme nejaké týždenné špeciality.“

Vysvetľujú, že na začiatku podnikania si stanovili určitý rozpočet, ktorý by boli schopní finančne utiahnuť z vlastných prostriedkov. Množstvo eur ušetrili najmä vďaka tomu, že si väčšinu stavebných a dekoračných úprav robili svojpomocne. „Samozrejme, ruku k dielu priložila rodina, priatelia a naši zamestnanci.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa KAFICA ☕ (@kafica_ke)

Od banky si tak nepožičiavali, stačili im len financie z vlastných zdrojov. „Nebáli sme sa zadlženia, pretože nášmu projektu Kafica 100 % veríme. Návratnosť investície sme si na začiatku rozplánovali do 5-ročného podnikateľského plánu. Samozrejme sa to bude odvíjať od ekonomickej situácie na Slovensku.“

Tvrdia, že tak ako každého podnikateľa a gastro prevádzky, aj ich poriadne zasiahla súčasná kríza, no zatiaľ nemuseli robiť žiadne rázne zvyšovanie cien. „Uvidíme, ako sa situácia vyvinie v novom roku 2023.“ Pripomínajú, že podnikateľské prostredie sa vždy odvíja najmä od finančnej situácie zákazníkov. Je to jednoducho kolobeh.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa KAFICA ☕ (@kafica_ke)

Primerané zvýšenie cien už síce museli prijať, tvrdia však, že je to v takom rozsahu, aby to ich klientov neodradilo. V tomto smere tiež prízvukujú, že by malo byť hlavne v záujme vlády, pomôcť všetkým podnikateľským odvetviam, ktoré boli za posledné roky zasiahnuté.

Navyše upozorňujú na akútny nedostatok pracovnej sily v gastro sfére, čo podnikanie značne komplikuje. „Najnáročnejší je nedostatok kvalitnej pracovnej sily. A teda to ide na úkor času stráveného s našimi rodinami.“

„Pracovné hodiny si nepočítame. Ak je potrebné pomôcť našim zamestnancom na akejkoľvek pozícii, nie je pre nás problém sa postaviť aj za kávovar.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa KAFICA ☕ (@kafica_ke)

Ak sem zavítaš, majitelia ti odporúčajú ochutnať ich najobľúbenejšie Pofferjets. Ide o palacinkové pampúšiky podávané s čerstvým sezónnym ovocím a rôznymi polevami. Kávu si tu dáš už od 1 eura a jedlo od 4 eur.

Na záver dodávajú, že momentálne je pre nich najdôležitejšie udržať si kvalitu produktov a služieb. Sú ale radi, že záujem ľudí o ich ponuku je taký veľký, že aktuálne museli pristúpiť k rozširovaniu, respektíve k zväčšeniu pôvodných priestorov Kafica. Čoskoro tak budeš môcť navštíviť vynovený podnik, s rozšírenou ponukou napríklad o tradičné jedlo, aké sa bežne podáva na Balkáne. 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá