Byt na Kolibe očarí nielen pre hipsterov

Podľa článku od Štefana Moravčíka, Archinfo.sk, Autori: Ing. arch. Peter Kožuško Romana Klimeková, Spolupráca: Ing. arch. Viktória Kyjovská / 8. júna 2017 / Architektúra

zdroj: Robo Hubač

Minimálne stavebné úpravy. Komfortne využitý priestor.

Zaujímavú prestavbu predstavuje Peter Kožuško z ateliéru pantograph:

Dostali sme úlohu… „prosím spravte mi z dvojizbáku trojizbák – pre istotu :)“

Ešte že byt na Kolibe disponoval veľkorysým priestorom obývačky a kuchyne. Riešenie sa rysovalo už na prvý pohľad. Logicky sme sa v tomto priestore snažili vytvoriť tri samostatné izby. Táto idea bola samozrejme podmienená požiadavkou investora – mať okrem spálne ďalšiu plnohodnotnú miestnosť, ktorú by dočasne mohol využívať ako pracovňu, neskôr ako detskú izbu.

Zároveň bolo potrebné vyriešiť spôsob, akým majiteľ bytu získa maximum úložného priestoru. Tieto predstavy sa stali výzvou, ktorú bolo potrebné pretaviť do nového interiéru… rozdeliť miestnosť tak, aby sa neubralo priestorovým kvalitám bytu a zároveň šikovne vyriešiť odkladanie drobností, ktoré majiteľ nechce mať na očiach.

Rozdelili sme preto priestor kompaktnou vstavanou skriňou, ktorá ponúka odkladací priestor zo strany obývačky ako aj zo strany pracovne. Do tejto pomyselnej priečky sú nenápadne zakomponované aj prechodové dvere do pracovne, takže celá skriňa vytvára pocit kompaktnej nábytkovej steny.

Pre konštrukciu a opláštenie skriňopriečky sme zvolili drevo. Výber správnej farebnosti a štruktúry dreva sa odvíjal od kľúčových materiálov, ktoré jasne definujú charakter priestoru a spolu vytvárajú jeho identitu – prírodná drevená podlaha a betónový strop sa stali nosnými plochami interiéru. V celom byte sa prelína drevo vo svojej prirodzenej podobe. Šedá farba vo forme ošúchaného betónu, dymová skriňopriečka, čierne úchytky, doplnky, dvere a svietidlá hrajú jednu muziku s čiernym matným podhľadom.

Idea materiálovej a farebnej kompaktnosti vynikla najmä vďaka minimalistickému riešeniu nábytku v interiéri. Všetky „tradičné“ prvky ako TV stena, skrine, obuvníky či knižnica sa zredukovali do jedinej úložnej skrine, ktorá prakticky a dômyselne zakryje všetko. Samozrejme to vyplýva aj z prirodzenej potreby majiteľov neobklopovať sa zbytočnosťami, ale staviť na pár kvalitných akcentov, ktoré spolu s vhodne vybratými doplnkami vytvoria harmóniu priestoru. Dôkazom je nielen voľba mobiliáru ale aj na mieru vyrábané umývadlové konzoly, ktoré spolu s čiernymi batériami krásne kontrastujú s bielym plochami a sanitou v kúpeľni.

Celkovú atmosféru bytu podčiarkuje osvetlenie. Kombináciou priameho a nepriameho teplého svetla sa nám podarilo podporiť príjemnú atmosféru domova, ktorú si majitelia vysnili.

Foto: Robo Hubač

Pôdorys

PôdorysAutor: pantograph

Foto: Robo Hubač

Foto: Robo Hubač

Foto: Robo Hubač

 foto: Robo Hubač

Foto: Robo Hubač

Foto: Robo Hubač

Stavebné úpravy bytu

Stavebné úpravy bytuAutor: pantograph
Pridať komentár (0)