Diétne sladené nápoje považujú Slováci za neškodné. Experti vysvetlili, čo ti spôsobí ich denná konzumácia

  • Mnohí vnímajú diétne sladené nápoje ako zdravšiu alternatívu ich obľúbeného nápoja
  • Ukazuje sa, že môže byť nebezpečnejšia ako jej pôvodná verzia s cukrom
pomarančový džús nápoj sladený nemocnica lôžko ruka
Ilustračné foto, Canva/padastocker, ibigfish
  • Mnohí vnímajú diétne sladené nápoje ako zdravšiu alternatívu ich obľúbeného nápoja
  • Ukazuje sa, že môže byť nebezpečnejšia ako jej pôvodná verzia s cukrom

Počas štvorročného obdobia výskumníci z Číny hodnotili zdravotný stav 200 000 dospelých v Spojenom kráľovstve, ktorým nebol diagnostikovaný žiaden druh srdcovej choroby a následne ich sledovali po dobu desiatich rokov.

Zistili, že osoby, ktoré pili viac než 2 litre umelo sladených nápojov týždenne, čo zodpovedá približne siedmim plechovkám diétneho kolového nápoja, mali o 20 percent zvýšené riziko vzniku fibrilácie predsiení v porovnaní s tými, ktorí takéto nápoje nepili. Informoval o tom Daily Mail.

Tieto zistenia prichádzajú po tom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) klasifikovala aspartám, umelé sladidlo používané v diétnej Cole, ako potenciálny karcinogén, čo naznačuje jeho možné rakovinotvorné účinky.

Fibrilácia predsiení predstavuje vážne riziká

Ako uvádza SSVPL, za normálnych podmienok vzniká elektrický impulz v tzv. sinoatriálnom uzle (v srdcovej predsieni), odkiaľ sa šíri do ďalších častí srdca prostredníctvom špecifických elektrických dráh. Správne šírenie elektrického impulzu umožňuje srdcu efektívne pumpovať krv.

V prípade fibrilácie predsiení však elektrický impulz vzniká mimo sinoatriálneho uzla, často v oblasti ústia pľúcnych žíl, čo vedie k nekoordinovanému sťahovaniu predsiení, obvykle vysokou rýchlosťou. To spôsobuje, že sa svalovina predsiení chveje, miesto toho, aby sa koordinovane sťahovala.

Jedným z hlavných rizík fibrilácie predsiení je tvorba krvnej zrazeniny v srdci, ktorá vzniká v dôsledku stagnácie krvi, pretože predsieň nepracuje správne. Táto zrazenina sa môže uvoľniť, stať sa embolom a zablokovať cievu, čo môže skončiť až náhlou mozgovou príhodou.

Ďalším vážnym stavom je vyčerpanie srdca a jeho následné zlyhanie. Toto ochorenie je celkovo spojené s vyššou úmrtnosťou, zhoršenou kvalitou života, zníženou výkonnosťou a obmedzenou schopnosťou znášať fyzickú záťaž.

Obmedzenie umelých sladidiel a cukru

Výskumný tím v rokoch 2006 až 2010 analyzoval 201 856 dospelých z databázy UK Biobank. Títo jedinci boli vo veku 37 až 73 rokov, pričom 45 % z nich tvorili muži. Výsledky štúdie poukázali na to, že osoby, ktoré pili viac ako 2 l umelo sladených nápojov denne, mali zvýšené riziko fibrilácie predsiení ako tí, ktorí takéto nápoje nepili.

Taktiež bolo zistené, že konzumácia aspoň dvoch litrov cukrom sladených nápojov zvyšovala riziko fibrilácie predsiení o 10 %. Naopak, jedinci, ktorí pili 1 l alebo menej čistej ovocnej šťavy denne, mali o 8 % nižšie riziko tejto poruchy v porovnaní s tými, ktorí ovocnú šťavu nepili.

Dr. Ningjian Wang, hlavný autor štúdie, uviedol: „Na základe týchto zistení odporúčame, aby ľudia obmedzili alebo sa vyhýbali umelo sladeným a cukrom sladeným nápojom vždy, keď je to možné. Neberte ako samozrejmosť, že pitie umelo sladených nápojov s nízkym obsahom cukru a kalórií je zdravé, pretože to môže predstavovať potenciálne zdravotné riziká.“

Dietológovia namietajú

Gavin Partington, riaditeľ Britskej asociácie nealkoholických nápojov, povedal: „Ide o pozorovací výskum, ktorý po prvé nemôže dokázať príčinu a po druhé zahŕňa údaje, ktoré by mohli byť ovplyvnené pamäťou alebo zaujatosťou zo strany účastníkov. Všetky nealkoholické nápoje, bez ohľadu na ich zložky, sú bezpečné na konzumáciu ako súčasť vyváženej stravy.“

Victoria Taylor, dietologička z British Heart Foundation, zdôraznila: „Keďže je tento typ štúdie pozorovací, môže nám ukázať iba asociácie, nie príčinnú súvislosť. Na definitívnu odpoveď by sme potrebovali ďalší výskum a rôzne typy štúdií.“

„Už vieme, že diéty s vysokým obsahom cukru sú spojené s priberaním na váhe a obezitou. To zase zvyšuje šance na rozvoj cukrovky 2. typu a chorôb srdca a krvného obehu.“

Dr. Duane Mellor, registrovaný dietológ a lektor na Aston University, poukázal na to, že „hoci existuje zvýšené riziko, máme len obmedzené vysvetlenie toho, ako môžu sladidlá zvýšiť riziko fibrilácie predsiení a ako môžu sladené nápoje súvisieť so zdravím srdca“.

Zdroje: WHO, SSVPL, Daily Mail

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá