„Dlho už nevydržím, nechcem poslať zamestnancov na ulicu.“ Gastro je na dne, mnohí majú tajne otvorené

  • Okresy bojujú o žolíkov, očkovanie zobrali do vlastných rúk, chcú tak zachrániť ekonomiku vo svojich mestách
  • Aktuálna pomoc od štátu dokáže pokryť len odvody za zamestnancov, tvrdí majiteľ reštaurácie, ktorý nechal otvorené
  • Nevie, ako dlho vydrží, ľudia sa očkovať nechcú. Zamestnancov nechce vyhnať na ulicu, hovorí majiteľ zatvorenej kaviarne
  • Ak sa nič nezmení, tretiu vlnu koronavírusu prežije menej ako polovica slovenského gastra
  • Má COVID automat len odporúčací charakter? Stanovisko aj právnu analýzu nám poskytol advokát Tomáš Čentéš
gastro
Unsplash/Brooke Cagle,Anastasiia Chepinska
  • Okresy bojujú o žolíkov, očkovanie zobrali do vlastných rúk, chcú tak zachrániť ekonomiku vo svojich mestách
  • Aktuálna pomoc od štátu dokáže pokryť len odvody za zamestnancov, tvrdí majiteľ reštaurácie, ktorý nechal otvorené
  • Nevie, ako dlho vydrží, ľudia sa očkovať nechcú. Zamestnancov nechce vyhnať na ulicu, hovorí majiteľ zatvorenej kaviarne
  • Ak sa nič nezmení, tretiu vlnu koronavírusu prežije menej ako polovica slovenského gastra
  • Má COVID automat len odporúčací charakter? Stanovisko aj právnu analýzu nám poskytol advokát Tomáš Čentéš

Podnikatelia na Slovensku trpia, mapa COVID automatu je každým týždňom tmavšia, s čím sa spájajú tvrdé opatrenia. Pandemická situácia je na Slovensku zlá a nie prvýkrát. Aktuálne čelíme tretej vlne koronavírusu a nemocnice opäť praskajú vo švíkoch. 

Lekári už nevládzu, ľudia im umierajú v rukách, píšu v liste zdravotníci. Väčšina úmrtí, ktoré súvisia s Covid-19 dnes patrí do skupiny odvrátiteľných. Očkovaním sa im totiž dalo predísť. V súčasnosti je na Slovensku úplne zaočkovaných 42,2 % ľudí.

Na tom, koľko ľudí sa dá zaočkovať, nezáleží len nemocniciam, závisia od toho aj naši podnikatelia. Tí si počas posledných mesiacov vytrpeli naozaj dosť, mnohí museli prepúšťať, niektorí zatvorili úplne.

Pomoc od vlády nepovažovali za dostatočnú ani počas druhej vlny, teraz tomu nie je inak. Na tému sme sa podrobne pozreli a zistili sme, že podnikatelia majú chaos v opatreniach, v nariadeniach, ale aj v tom, či vôbec majú nárok na dotácie. 

Okresy hľadajú záchranu v žolíkoch

Skúšali sme to očkovacou lotériou, no zdá sa, že lepšie funguje solidarita. Hovoríme o takzvaných „žolíkoch“, ktoré posúvajú okres do lepších farieb COVID automatu. Okres môže výhodu získať, ak má dostatok zaočkovaných ľudí z rizikovej skupiny – starších než 50 rokov.

Ak je z danej skupiny v okrese zaočkovaných viac než 65 % ľudí, automaticky sa posúva o jeden stupeň bližšie k zelenej. Ďalšieho žolíka získa, ak sa zaočkuje ďalších 10 %.

So žolíkmi, keďže sú kľúčovými hráčmi COVID automatu, tak súvisí aj tvrdosť opatrení v danom okrese. To je dôležité najmä pre podnikateľov, hlavne pre gastro a fitness, ktoré sú v súčasnosti obmedzované najviac.

Nitra, okrem iných slovenských miest, si tiež uvedomuje výhody žolíka. Primátor mesta pred pád dňami na sociálnej sieti napísal: „Rozhodli sme sa, že už nebudeme čakať na nitriansku župu. Od tohto momentu preberáme iniciatívu a mobilné očkovanie zastrešíme my.“

Urobil tak z jednoduchého dôvodu. Smerujú do čiernej a žolíka majú už na dosah ruky, 4.11. im k 65 % zaočkovaných ľudí nad 50 rokov chýbalo menej než 600 ľudí. Spustil tak iniciatívu Pomôžte Nitre vyhnúť sa čiernej, aby Vianoce boli opäť šťastné a veselé. Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že bude úspešná. Ľudia si „po vakcíny“ chodia.

zdroj: TASR/dpa-Bildfunk

Viac mali zatvorené než otvorené

Čierna farba na COVID automate je pre okresy aj podnikateľov strašiakom. V prípade tejto farby nemôžu mať podniky otvorené takmer vôbec – funguje len okienkový predaj a rozvoz, na statuse zaočkovanosti zákazníkov v tomto prípade nezáleží.

Hoci premiér Eduard Heger prisľúbil zmenu, ktorá by mohla gastru pomôcť, uvidíme, dokedy budú sľubované opatrenia v platnosti. Heger sa totiž spolieha na to, že podniky budú opatrenia dôsledne dodržiavať a kontrolovať, a sľubuje aj prísne kontroly od štátu.

Je však otázne, ako bude vyzerať prax a či sa po pár týždňoch po zhoršení situácie nevrátime k zatvoreným kaviarňam a krachujúcim reštauráciám. 

„Odkedy začala pandémia, mal som viac zatvorené ako otvorené. Mám kaviareň v malom meste, kde okienkový predaj nemá pre mňa zmysel. Mám teda úplne zatvorené a čakám, kedy a či vôbec bude možné požiadať o pomoc od štátu,” hovorí majiteľ kaviarne v čiernom okrese.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Ministerstvo zdravotníctva, SIU, SIU, Facebook/ Marek Hattas - primátor Nitry, Monitoring podnikateľského prostredia, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, SIU

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá