Expertka odhalila päť druhov ovocia pre dlhý život, energiu a dobrú náladu: Zabudni na drahé výživové doplnky

  • Výživová špecialistka a dietologička odhalili, ktoré potraviny podporujú energiu, náladu aj dlhý život
  • Ich rady dokazujú, že zdravé jedlo môže byť aj pôžitkom
zdravé potraviny
  • Výživová špecialistka a dietologička odhalili, ktoré potraviny podporujú energiu, náladu aj dlhý život
  • Ich rady dokazujú, že zdravé jedlo môže byť aj pôžitkom
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Výživová špecialistka Michiko Tomioka, ktorá vyrástla v japonskej Nare, opisuje, že ovocie bolo od detstva súčasťou jej života – nielen ako jedlo, ale aj ako symbol sezón, tradícií a zdravia. Pre televíziu CNBC uviedla, že ovocie považuje za „jednu z najsilnejších zbraní v boji za dlhovekosť a vitalitu“.

Vo svojej kuchyni má vždy päť druhov ovocia, ktoré odporúča každému, kto sa chce stravovať zdravo a prirodzene. Jablká, citrusy, bobuľové plody, hurmikaki a figy podľa nej poskytujú jedinečné kombinácie vitamínov, antioxidantov a vlákniny.

„Jedávam jablká so šupkou, aby som využila maximum vlákniny. Rada ich pridávam aj do šalátov alebo polievok,“ hovorí Tomioka. Citrusové plody, ako pomaranče, citróny či yuzu, zas odporúča konzumovať celé – nie len vo forme džúsu. Šupka podľa nej obsahuje dôležité živiny ako kyselinu listovú, tiamín či vápnik.

Hurmikaki a figy: japonské tajomstvo zdravia

Zaujímavé miesto v jej jedálničku majú hurmikaki (persimmons). Sú bohaté na vitamíny A a C, vlákninu a polyfenoly, ktoré pomáhajú regulovať cholesterol aj krvný tlak. Tomioka spomína, že jej matka ich na jeseň sušila a používala do tradičných sladkostí wagashi alebo ako čaj s protizápalovými účinkami.

Fígy, v japončine známe ako ichijiku, považuje za mimoriadne prospešné pre ženy, pretože obsahujú fytoestrogény a enzým ficin, ktorý podporuje trávenie. „Používam ich do šalátov, polievok, dezertov či džemov. Ich prirodzená sladkosť skvele ladí s tmavou čokoládou alebo matchou,“ dodáva výživová odborníčka.

Podľa nej je dôležité ovocie jesť sezónne, v celku a v ideálnom prípade v bio kvalite. Pomáha to nielen zdraviu, ale aj planéte. „Spomaľte, vychutnajte si každý kúsok a učte deti, že ovocie nie je len zdravé, ale aj radosť,“ zdôrazňuje.

Zdravé maškrtenie bez výčitiek

Zatiaľ čo Japonka Tomioka stavia na ovocie, americká dietologička Samantha Peterson z portálu Real Simple tvrdí, že zdravé maškrtenie môže byť rovnako prospešné – ak sa robí s rozumom. „Snackovanie nie je nepriateľ zdravia. Ak si vyberiete potraviny, ktoré podporujú energiu, náladu a vyrovnanú hladinu cukru, môže byť dokonca prínosom,“ hovorí Peterson.

Jednou z jej obľúbených kombinácií sú datle plnené mandľovým maslom a kúskami horkej čokolády. „Obsahujú horčík, draslík, vlákninu a zdravé tuky. Navyše sú ideálne popoludní, keď vás láka siahnuť po sladkostiach,“ vysvetľuje.

Pre milovníkov slaných chutí odporúča sušeného lososa s kúskami syra a zeleniny. Takáto kombinácia je bohatá na bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny aj vápnik. K chrumkavej desiate sa hodí aj zelenina s hummusom – Peterson odporúča najmä pečené plantain chipsy alebo cibuľové varianty hummusu s olivovým olejom či konopnými semienkami.

Čerstvé a mrazené ovocie ako sladká alternatíva

K zdravým pochúťkam podľa dietologičky patria aj mrazené ovocné kúsky, napríklad mango, maliny či hrozno. „Sú plné vitamínu C, antioxidantov a vlákniny. Skvelo zasýtia a pomáhajú hydratovať telo,“ dodáva Peterson.

Na letné dni odporúča aj netradičný caprese šalát z jahôd, melóna, syra feta a bazalky. Tento recept podľa nej osvieži, doplní bielkoviny aj vápnik a vďaka ovociu dodá energiu bez zbytočných cukrov.

Obe odborníčky sa zhodujú, že cesta k zdravému telu a dlhovekosti nevedie cez extrémy, ale cez rozvahu a pestrosť. Či už siahneme po hurmikaki, jabĺčku alebo datliach s čokoládou, kľúčom je vedomý prístup k jedlu – jesť pomaly, s radosťou a bez pocitu viny.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: CNBC, RS

Najnovšie videá

Trendové videá