Fúzia inovatívnej kuchyne a talianskeho ducha na Grösslingovej. U Kubistu chytá nový dych a je medzinárodnejšie

  • Od novembra 2019 má obľúbené bistro z Grösslingovej ulice v Bratislave nových majiteľov
  • U Kubistu však charakter a ducha nemenia
  • Aké sú plány slovensko-talianskeho páru v tomto ikonickom bistre?
Bianka Serra/U Kubistu
  • Od novembra 2019 má obľúbené bistro z Grösslingovej ulice v Bratislave nových majiteľov
  • U Kubistu však charakter a ducha nemenia
  • Aké sú plány slovensko-talianskeho páru v tomto ikonickom bistre?

Už v roku 2018 sme zverejnili informáciu o tom, že bistro U Kubistu sa predáva. Nielen samotná prevádzka na známej adrese, ale aj celý koncept, ktorý si majitelia ponechali. Sú nimi taliansko-slovenskí manželia, Giacomo a Bianka.

Bistro U Kubistu má od novembra nových majiteľov, ktorí sú pripravení napísať novú kapitolu jeho úspešnej histórie. O…

Gepostet von U Kubistu am Dienstag, 12. November 2019

Príbeh Kubistu pokračuje

Pred šiestimi týždňami uverejnili na sociálnej sieti príspevok s prosbou o akékoľvek názory či postrehy, ktoré pomôžu značke U Kubistu vylepšiť sa.

Drahí priatelia, Kubistu čoskoro čakajú zmeny. Chceme zachovať to, čo je dobré a vylepšiť to, čo je potrebné,“ napísali Kubisti, ktorí odvtedy zorganizovali niekoľko milých stretnutí. Keďže v tom čase bolo obdobie pred Vianocami, so susednou kaviarňou Coffeein zorganizovali Susedské vianočné trhy, ktoré mali úspech a stanú sa pravdepodobne každoročnou tradíciou.

Podmienkou starých majiteľov bolo, aby sa z Kubistu nevytratil duch, ktorého si tam priniesli a ani charakter, vďaka ktorému svoje preslávené bistro tvorili. Pri silnej sardínskej povahe jedného z majiteľov by sa mohlo zdať, že talianska kuchyňa začne U Kubistu prevládať vo veľkom. Z bistra sa však ďalší taliansky podnik nestane ani náhodou. Majú s ním úplne iné zámery.

Nejdeme transformovať Kubistu na taliansku reštauráciu. Milujem taliansku kuchyňu, ale príde mi príliš konzervatívna a my ňou nechceme byť striktne limitovaní. Budeme sa uberať cestou fusion, ktorý tu funguje doteraz, chceme pripravovať lokálne sezónne, minimalistické jedlá,“ vyjadril sa pre oficiálny blog bistra U Kubistu Giacomo.

Tagliatelle z rúk našich šikovných kuchárov. Pripravené zo slovenskej múky. Ručne spracované 👨‍🍳 Nebude to náhoda, že sú…

Gepostet von U Kubistu am Mittwoch, 13. November 2019

Bistro bolo odjakživa miestom, kde sa dôraz kládol na lokálne potraviny, kvalitné suroviny, netradičné spracovanie a menu, ktoré inde nenájdeš. Zásady, ktoré pôvodní majitelia započali, nemienia meniť. Podľa slov spolumajiteľky Bianky sú pre nich princípy U Kubistu vzácne a chcú na nich stavať.

Na druhej strane vidíme v niektorých oblastiach nevyužitý potenciál, ktorý chceme povzniesť,“ dodáva.

Prinášať ručne robené talianske cestoviny do Kubistu nemusia, Bianka a Giacomo vedia, že tie sa tu pripravovali stále. Chcú však v tejto tradícii pokračovať. Ich snom však bolo, vyrábať ich priamo pred očami zákazníkov.

Zatiaľ sa to nedeje, nakoľko bývalí majitelia takto neuvažovali, a tým pádom nebol prispôsobený priestor kapacitne ani organizačne. V blízkej budúcnosti je to jedna z tém, ktorú chceme zreálniť a momentálne sa zamýšľame nad tým, akým spôsobom by sme to zaviedli,“ objasňuje realizáciu svojej vízie Bianka s tým, že plánov do budúcnosti je mnoho a nevylučujú ani rozšírenie prevádzky či ďalšie pobočky.

Na Kubistovi zachováme to dobré, čo ho robí kultovým

Ešte pred oficiálnym prevzatím Kubistu sa spolu s manželom zhodli, že žiadne unáhlené zmeny robiť nebudú a so všetkým sa najskôr oboznámia, skamarátia a spoznajú tím.

Našou víziou je zachovať na Kubistovi to dobré, čo ho robí kultovým a popracovať na medzerách, ktoré samozrejme má. Čo sa ale týka nejakých konkrétnych zmien, spomenula by som pop-upy, s ktorými sme začali a určite s nimi budeme pokračovať. Prvý bol vo forme degustácie nášho zimného menu v spolupráci s vinárstvom Čajkov,“ prezrádza Bianka Serra, spolumajiteľka U Kubistu.

View this post on Instagram

Svorné stretnutia každého druhu sú u nás viac než vítané. Tento týždeň sme sa spoločne stretli na prvej časti nášho nového seriálu Jedlo & Víno. Naši kuchári pripravili degustáciu kompletného menu jeseň/zima a vinár Marek Uhnák napároval to najvhodnejšie zapitie z @pivnicacajkov. My sme prestreli, vyzdobili a všetkých posadili za jeden stôl. Známych aj neznámych. A bolo to krásne. Predvianočné, mimoriadne chutné a veľmi priateľské. Ďakujeme všetkým zúčastneným a tešíme sa nabudúce! Prineste lásky, priateľov, kolegov. Výber bude na nás, témy sú vaše. #somkubista #ukubistu #degustation #wine #newmenu #love #gastrolovers #grosslingova #bratislava

A post shared by Bystré Bistro U Kubistu (@ukubistu) on

K novinkám pribudli napríklad tematické dni alebo denné špeciality, ktoré oznamujú týždeň vopred, aby si si mohol svoj obed naplánovať. „Znamená to, že jeden deň v týždni zákazníci u nás určite nájdu ponuku seafoodu alebo čerstvej pasty, ktorú si sami pripravujeme,“ vysvetľuje Bianka.

V U Kubistu zmenili aj komunikáciu na sociálnych sieťach, zákazníkom po novom dovolia oveľa viac nazrieť do zákulisia. „Pred vyše mesiacom sme predstavili pilotnú verziu nového webu, ktorý sčasti odkrýva novú identitu a v rámci nej sme zaradili dotazník pre našich zákazníkov, v rámci ktorého nám mohli nechať odkaz čo sa im na Kubistovi páči, čo nie a čo by sme mali zmeniť,“ dopĺňa Bianka.

zdroj: Bianka Serra/ U Kubistu

Kubista má nový vizuál

Avšak len ten online. Vo fyzickej podobe sa zatiaľ žiadne úpravy nekonali, no čoskoro sa budú. „Interiér je zatiaľ nezmenený, ale v priebehu februára čaká Kubistu na pár týždňov zatvorenie a určité kozmetické úpravy sa udejú. V zásade sa bude jednať len o refresh interiéru, ktorý o to na niektorých miestach už vyslovene prosí. A zároveň popracujeme na vzduchotechnike,“ vysvetľuje zámery na najbližšiu dobu Bianka Serra.

Dôležité je podotknúť, že bývalí majitelia sa rozhodli nájsť si za seba náhradu práve z dôvodu, že Kubista si podľa slov nových majiteľov vyžadoval čím ďalej tým viac pozornosti a času a ten mu dávať nedokázali.

Kým však našli Giacoma a Bianku, trvalo to dlho. Od roku 2018. Vtedy zverejnili informáciu o tom, že koncept je na predaj a hľadá seriózneho majiteľa, ktorý im bude veľmi podobný.

 

Najnovšie video