The Gibson: Londýnska hviezda svetovej barovej mixológie, ktorú stvoril Slovák

  • Slovensko síce nie je oázou svetoznámych barov, no mená mnohých našich barmanov majú v zahraničí zvuk. "Celebritou" vo svete mixológie je aj Marián Beke, ktorého by sme mohli bez okolkov nazvať barovým kúzelníkom.
sxqsxqsxqx
fb.com/Luisa Halle´n, fb.com/The Gibson
  • Slovensko síce nie je oázou svetoznámych barov, no mená mnohých našich barmanov majú v zahraničí zvuk. "Celebritou" vo svete mixológie je aj Marián Beke, ktorého by sme mohli bez okolkov nazvať barovým kúzelníkom.

Keď Marián pred asi 15 rokmi ako mladý chalan opustil Slovensko a vydal sa do vychyteného Anglicka, určite ani len netušil, ako sa jeho život rozbehne. V tom čase bola barová scéna v Bratislave takmer na bode mrazu a kraľovalo jej len zopár barov, ktoré sa vtedy ešte na svetovú kvalitu nechytali. Niet preto divu, že šikovní mladí barmani dávali prednosť neistým vodám cudzích krajín, kde bola šanca priučiť sa vyšším levelom barmanského umenia.


Nie je to však tak, že mladý Žilinčan prišiel do sveta, namiešal nejaký ten drink a všetci mu padli k nohám. Takto vznikajú úspechy len vo filmoch. Marián musel začať pekne od nuly, a to na pozícii „bar back“, teda pomocníka za barom v miestnom klube. Prečo? Kvôli levelu angličtiny. Dobrého barmana totiž nerobí len umenie namiešať oslnivý nápoj, ale aj to, ako vie zákazníkovi predať tento zážitok. A to bez jazykových schopností logicky veľmi nejde.

Preto popri tejto práci musel mladý Slovák navštevovať kurzy angličtiny. Keď je však trpezlivosť aj nadanie, ktoré Marián nepochybne mal, časom príde aj zadosťučinenie. Čoskoro sa tak dostal k samotnému miešaniu a začal „mastrovať“ aj svoj level mixológie. Prvé veľké kariérne úspechy dosiahol v bare Nightjar, ktorý sa aj vďaka nemu dostal medzi top londýnske bary a dokonca sa stal 2. najlepším barom na svete. Tento podnik je aj dnes známy pre svoj oldshoolový štýl, extravagantne zdobené nápoje a vysoký level barového zážitku.

Marián sa tu dokonale vyhral s koktejlmi, v ktorých používal tie najzvláštnejšie ingrediencie od výmyslu sveta a naučil sa, ako viesť populárny bar, ktorý prevalcuje konkurenciu. Nebolo prekvapením, keď sa po viac ako piatich rokoch v Nightjar rozhodol posunúť latku opäť o niečo vyššie a otvoriť si svoj vlastný podnik. Tento cieľ bol na jeho zozname prianí už dlhšiu dobu, no čakal na ideálnu chvíľu.

Jeho nový londýnsky bar The Gibson sa rýchlo stal klenotom nielen lokálnej barovej scény, ale aj tej globálnej. Funguje len dva roky, no už sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch top barov a s ním aj Marián medzi top barovými odborníkmi. A zaslúžene! Slovák sa vo svojom kráľovstve dokonale vyhral a vytvoril koncept, v ktorom spája eleganciu anglického vintage baru, prémiový alkohol a famózne prírodné ingrediencie do jedného celku. A v centre všetkého je klasický koktejl Gibson.

Surovinám kraľujú predovšetkým „pickles“, teda nakladané potraviny. V The Gibson ťa preto neprekvapí nakladaná cibuľka, nakladané mango či indické chutney v nápoji. Tento tradičný spôsob konzervovania si majiteľ baru vybral preto, lebo je tak možné šikovne uskladniť jedlo a najmä zintenzívniť chuť suroviny a dostať ju na úplne iný level. Modernej mixológii tiež kraľujú bylinky, prírodné esencie, rôzne infúzie či „údenie“ dymom.

Mariána v barovom svete mnohí poznajú pre fantazijné zdobenia koktejlov, napríklad v štýle cukrovej vaty „zaúdenej“ výťažkom z pomarančového kvetu. Už len pohľad na jeho drinky ťa vezme do nejakej fantasy rozprávky, pretože tu sa nepoužívajú nudné sklené poháre a zdobenia pomarančom. Každý jeden drink je do detailu vyladený pre jedinečný vizuálny, chuťový a pocitový zážitok. Menu je robené na sezónnej báze, na papieri pripomína kalendár a je pretkané historickými popismi a príbehmi o koktejloch.

Jedinečné koktejly chuťovo dopĺňajú len drobné snacky vo forme carpaccia či parmezánu s krekrami a rôznymi pickles a chutney. K tomu všetkému jednoduchý elegantný interiér v štýle edwardiánskej éry so zrkadlovými stolmi, klasickými stoličkami a striebornými a vintage detailmi a nič viac netreba. Už z pohľadu z vonku bar srší old-fashioned štýlom, ktorý len podtrhuje názov ulice Old Street, na ktorej bar sídli. Ak chceš zažiť niečo jedinečné, stačí vojsť.

Tento Slovák sa nestal jednou z legiend barovej scény náhodou. Svoje skills a skúsenosti teraz odovzdáva ďalej tým, že pomáha posúvať barmanstvo v European Bartender School. Do jeho baru sa tiež chodia školiť barmani z celého sveta vrátane Slovenska. A vieš, čo je zujímavé? Marián sa mal pôvodne stať someliérom, no po návšteve jedného štýlového koktejlového baru svetu mixológie podľahol a nechal sa viesť touto cestou. Lepšie spraviť nemohol. :)

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK