Horalky sa dostali až do Afriky. Po autorovi tejto fotografie výrobcovia neúnavne pátrajú, pomôcť môžeš aj ty

  • Slovenská pochutina, ktorú milujeme už desaťročia, sa dostala až do Afriky
  • Autor fotografie nie je známy, výrobca sa ho snaží vypátrať
  • Za vznikom Horalky stojí Štefan Kassay, jej detailná receptúra je však dodnes obchodným tajomstvom
  • Slovenská pochutina, ktorú milujeme už desaťročia, sa dostala až do Afriky
  • Autor fotografie nie je známy, výrobca sa ho snaží vypátrať
  • Za vznikom Horalky stojí Štefan Kassay, jej detailná receptúra je však dodnes obchodným tajomstvom

Detailne vyladená chuť ju udržala na pultoch obchodov od roku 1965. Okraje obalené v čokoláde a chrumkavá oplátka s arašidovou náplňou vo vnútri z nej vytvorili legendu. Horalka je takmer kultovou slovenskou pochutinou, ktorá si poľahky našla cestu za hranice nášho malého štátu. Poznajú ju aj deti v Afrike.

Jedinečný záber bez autora

Horalky na sociálnej sieti vyhlásili pátranie po autorovi, ktorý zachytil túto jedinečnú fotografiu. Nachádzajú sa na nej dve africké deti, mladšie v náručí staršieho, pričom staršie drží v ruke legendárnu pochutinu.

„Dostala sa k nám táto výnimočná fotografia, s ktorou sa musí spájať silný príbeh. Žiaľ, okolnosti vzniku ani pôvodného autora nepoznáme. Radi by sme ho našli, a práve tu ťa prosíme o pomoc. Poznáš túto fotku zo sociálnych sietí, cestovateľského blogu či z albumu od známeho? Pomôže akákoľvek indícia. Napíš ju do komentára alebo zdieľaj príspevok ďalej, možno sa dostane až k samotnému fotografovi,“ vyzývajú verejnosť.

Ak si fotografiu niekde videl a vedel by si v stopovaní autora pomôcť, neváhaj sa obrátiť priamo na facebookový profil Horalky.

Každú sekundu zjeme 1 až 2

Horalka od Sedity váži 50 g, má 56 rokov. Slovenské kapacity na výrobu Horaliek znejú takmer neuveriteľne, no ešte neuveriteľnejšie je to, že za jednu pracovnú šichtu dokážu pracovníci na troch linkách vyrobiť až 100 ton, resp. 2 milióny Horaliek. Ročne sa tak vyrobí vyše 100 miliónov.

160 miliónov kusov je rekordné vyrobené množstvo za jeden rok. Moderné stroje v posledných časoch uľahčili výrobu. Celú novú linku obslúžia približne 20 pracovníci. Zaujímavé je však to, že sa všetky zjedia.

Máš radšej Horalky, či Tatranky?

„Priniesol mi to život. Dlhú dobu ma zaujímal výrobný proces Horaliek alebo iných sladkostí. Dlhodobo som sa zaoberal teóriou riadenia, v tomto smere som sa vlastne vzdelával v inžinierskom štúdiu a ďalej v kandidátskej a doktorskej dizertačnej práci. Sladkosti neboli to, čo ma fascinovalo, bola to ich výroba,“ hovorí o začiatkoch autor Horalky Štefan Kassay.

Jej vznik bola náhoda

Trojkombinácii, z ktorej vznikla úžasná chuť a aróma dnešnej cukrovinky, sa pripisuje veľmi úsmevný začiatok:

„Pôvodne vyrábali Tatranky. Na trhu však už neboli lieskové orechy. A tak sa musela zmeniť receptúra Tatraniek. Do plnky primiešali arašidy. So zmenou receptu sa však musel zmeniť aj názov. A na svet prišla Horalka,“  opisuje proces Ján Kosturiak, priateľ Štefana Kassaya, uvádza Seredsity.sk.

Začínal ako robotník, dnes je fantastický pedagóg. Príbeh muža, ktorý dal Slovensku slávne Horalky

Snaha o ich napodobenie sa za dlhé roky nevyplatila. Na internete môžeš nájsť množstvo návodov, ako si pripraviť svoje vlastné Horalky, no, bohužiaľ, v tomto prípade platí, že nikdy nebudú chutiť ako tie „od Kassaya“.

„V čom sa líšia napríklad od Tatraniek? Faktom je, že obe značky vznikli ešte v socializme a prežili dodnes. Rozdiel je v náplni (v prvej sú arašidy, v druhej lieskové oriešky) a najmä v spôsobe máčania. Spory, či chutia lepšie Tatranky alebo Horalky, sú už folklórom, ale faktom je, že majú rovnakého výrobcu,“ hovorí Štefan Kassay pre portál Podnikaj a ži.

Zdroje: Facebook/Horalky, Startitup, Seredsity, Podnikaj a ži

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech