Horúci rebríček odhalil najhoršie slovenské jedlá. Skončila medzi nimi obľúbená pochúťka

  • Na portáli Taste Atlas vyšiel rebríček o najhoršie hodnotených slovenských jedlách
  • Na zozname sa nachádza aj obľúbená pochúťka
korbáčiky a hrad
Syrex,Unsplash/Sebastian Schuppik
  • Na portáli Taste Atlas vyšiel rebríček o najhoršie hodnotených slovenských jedlách
  • Na zozname sa nachádza aj obľúbená pochúťka

Buď ich miluješ, alebo z duše nenávidíš. Na Slovensku je naozaj obrovské množstvo produktov, ktoré rozpolťujú chute obyvateľov. Medzi asi najznámejšie jedlá by som zaradil napríklad granadiersky pochod alebo takú držkovú polievku.

Známy portál Taste Atlas uverejnil na svojom webe celkom kontroverzný rebríček, ktorý poukazuje na tie najhoršie slovenské jedlá. Samozrejme, tieto 4 produkty nie sú vyberané profesionálnymi kritikmi, ale bežnými ľuďmi na základe hodnotenia. 

Oškvarky 

Oškvarky sa vyrábajú zo zvyškových nakrájaných tukových častí mäsa, ktoré sa smaží, z čoho sa následne začnú formovať malé a mastné kúsky. Tieto kúsky mäsa môžu byť použité ako prísada do polievok, šalátov alebo ďalších jedál, alebo sa môžu konzumovať ako samostatné jedlo. Netreba zabudnúť vôbec na výrobok z oškvarkov, a to nátierku.

oškvarky
zdroj: Unsplash/Jonathan Borba

V mnohých kuchyniach sa oškvarky používajú ako prísada do tradičných jedál. Medzi tieto jedlá môžeme zaradiť halušky s oškvarkami, zemiakový šalát s oškvarkami alebo vianočnú kapustnicu. V niektorých krajinách sa oškvarky konzumujú ako samostatné jedlo, napríklad v Nemecku a Rakúsku, kde sa podávajú s chlebom a kyslou kapustou.

Aj keď mnohí oškvarky považujú za nezdravé jedlo kvôli vysokému obsahu tuku, Slováci ich jedia aj pre to, že si myslia, že pri správnom dávkovaní a konzumácii s inými zdravými potravinami môžu byť oškvarky súčasťou vyváženej stravy. Popravde, celkom rozumiem tomu, prečo sa do rebríčka dostali. Pre väčšiu časť ľudí ide o naozaj mastnú záležitosť. 

Zázrivské vojky

Zázrivské vojky sú druhom syra, ktorý sa vyrába parou z pasterizovaného alebo nepasterizovaného kravského mlieka. Tento syrový výrobok môže byť údený alebo neúdený a vyrába sa v oblasti okolo Zázrivej. Syr sa formuje do tenkých šnúrok s dĺžkou od 10 do 70 cm, pričom výrobný proces spočíva v parení syra v horúcej vode a ručnom ťahaní šnúrok, ktorým sa miestne hovorí „vojky“. 

Nie akýkoľvek syr však môžeš nazvať týmto názvom. Všetky parametre toho, čo sa môže označovať ako „Zázrivske vojky“, bližšie špecifikuje nariadenie rady roka 2006 týkajúce sa chránených zemepisných označení a chránených označení pôvodu

syr
zdroj: Syrex Zázrivá

Aby sa odstránila prebytočná voda, zavesia sa na tyče. Následne z týchto šnúrok môžu byť viazané aj korbáčiky. Máme hneď dva varianty, a to údenú alebo neúdenú verziu. To, čo možno vie len málo ľudí, je, že táto syrová pochúťka obsahuje naozaj veľké množstvo bielkovín oproti bežným syrom.

Pri konzumácii má syr príjemnú mliečnu chuť, ktorá sa rozplýva na jazyku. Tento jedinečný slovenský výrobok sa zvyčajne konzumuje a predáva počas slávnostných príležitostí, ako sú svadby, Vianoce alebo taká Veľká noc.

Zázrivské vojky sú syrovou špecialitou, ktorá je v regióne vysoko cenená a ktorú musí ochutnať každý, kto sa zaujíma o tradičnú slovenskú kuchyňu. Práve preto subjektívne nerozumiem, prečo sa tento produkt dostal do výberu.

Práve syrová kultúra je za mňa jedna z najlepších slovenských a akurát tento výrobok si zlé hodnotenie nezaslúži. Každopádne, viac ľudí, viac chutí.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Taste Atlas , indprop.gov, Youtube, Taste Atlas, Europa

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá