„Hovädzí vývar bez mäsa, som vegetarián“. Ľudia z gastra prehovorili o najväčších bizarnostiach

  • Pravidelní zákazníci minúty pred zatváraním, zvláštne „vylepšenia“ jedál či tí so šokujúcimi otázkami
  • Kuchári a čašníci nám porozprávali, aké typy zákazníkov k ním chodia
gastro reštaurácia kuchári čašníci obsluha
TASR / Pavel Neubauer a Unsplash / Elevate
  • Pravidelní zákazníci minúty pred zatváraním, zvláštne „vylepšenia“ jedál či tí so šokujúcimi otázkami
  • Kuchári a čašníci nám porozprávali, aké typy zákazníkov k ním chodia

Mať zopár rokov za spolubývajúceho kuchára úplne zmenilo môj pohľad na túto prácu, ale aj celkovo na prácu v gastre. Okrem toho, že som ho prvé týždne vôbec nevidel, len cez dvere počul, ako okolo 1 v noci prichádza z roboty a ráno zas do nej prvý beží, ma prekvapovali aj jeho príhody z kuchyne a reštaurácie, keď už sme sa konečne aspoň sem-tam stretli.

Ako som postupne spoznával ďalších ľudí z tohto „fachu,“ zistil som, že veľmi podobné príbehy a zážitky má úplne každý a dokonca je celkom jedno, či dotyčný robí v drahšej reštaurácii v Bratislave, alebo v nejakej malej v niektorom z regiónov Slovenska. Isté typy ľudí sa jednoducho objavujú všade – celoplošne.

reštaurácia gastro
zdroj: TASR / Pavel Neubauer - Slováci chcú podnikať, majú však strach opustiť stabilné pracovné miesto.

Inšpiráciu na vznik tohto článku som preto nemusel veľmi hľadať. Vznikala po často náhodných rozhovoroch s kuchármi a čašníkmi naprieč Slovenskom – od zamestnancov známych a prestížnych bratislavských reštaurácii, cez podniky v krajských mestách, až po malé v regionálnych mestečkách a obciach. 

Priznávam, až pri ich počúvaní som si aj ja začal viac uvedomovať isté hlúposti a komplikácie, ktoré im zákazníci robia denne. Okrem pobavenia, ktoré ti tento text zjavne prinesie, je aj uvedomenie si vlastných chýb jeden z dôvodov, prečo sa o ich bežné skúsenosti oplatí podeliť.

Objednávky pár minút pred zatvorením a „šéfovi kamaráti“

Medzi „obľúbené“ typy všetkých kuchárov a čašníkov patria nepochybne tí, ktorí prídu len pár minút pred zatvorením a začnú objednávať, vysedávať. Jeden pán tak do nemenovaného bratislavského podniku chodí takmer pravidelne a väčšinou si dá len čaj, pri ktorom sedí a sedí… a zamestnanci čakajú. „Myslíme si, že nemá peniaze, no chce niekam vypadnúť,“ hľadajú dôvod tohto pre nich dosť otravného zvyku.

Startitup PREMIUM logo
Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

(Zrušiť môžeš kedykoľvek)

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá