Jakub a Tereza ukázali, ako premeniť maličký byt na plnohodnotné bývanie. Vytvorili milovaný aj nenávidený štýl

  • Industriálny štýl, ktorý sa nič nehrá a jeho krása spočíva v detailoch
  • Skúsení architekti zo štúdia Reaktor predstavili inšpiratívnu dizajnovú premenu
Na obrázku je exteriér budovy a následne jej interiér.
Michaela Kociánová/tacofoti.cz
  • Industriálny štýl, ktorý sa nič nehrá a jeho krása spočíva v detailoch
  • Skúsení architekti zo štúdia Reaktor predstavili inšpiratívnu dizajnovú premenu

Dnes sa pozrieme na netypický byt, z ktorého sa vykľuli dvojčatá. Pôdorys o veľkosti 40 m2 architekti rozdelili na dva priestory, ktoré sa vzájomne podobajú. Interiér každého z nich sa odvíja od textúry pôvodných omietok.

„Modrák“ je celkovo tmavší, hrá sa s čiernymi doplnkami a dymovým sklom. Jeho dvojča, „žlťák“, naopak, kombinuje jemnejšie a svetlejšie odtiene s priesvitným presklením.

Nevšedné sklenené priečky medzi kuchyňou a kúpeľňou v oboch priestoroch prepúšťajú svetlo do útrob pôdorysu. Hmotovo tu nadväzuje kuchynská linka na kúpeľňový nábytok, vzniká tu optický klam zrkadlenia drezu, batérie a skriniek. Ide však o pomyselné rozdvojenie odkazujúce na rozdelenie celku.

zdroj: Michaela Kociánová/tacofoti.cz

V polovici dispozície zostala zachovaná stará oškrabaná výmaľba. Drobné praskliny dodávajú stenám skutočnosť a dokresľujú priestor ako umelecké dielo. Na maľbách pribudli len lineárne značky od elektrikára na osadenie vypínačov, poznámky robotníkov a tzv. vágrys, vodorovná línia vo výške 1 m, uľahčujúca presné osadenie všetkých vrstiev rekonštrukcie.

zdroj: Michaela Kociánová/tacofoti.cz

Vstavané poschodia z oceľových íčok zase zväčšujú využiteľnú plochu. Zábradlie je vypletené nerezovými lankami, každá izba v odlišnom dekore odkazuje na secesné zábradlie činžiaku. Spací kút bol vyštukovaný bez výmaľby, hladenie omietky od remeselníkov sa tu zároveň prepisuje cez priesvitný matný lak.

Priestor zdobia pôvodné štukatúry, špaletové okná, dubové parkety či očistené kazetové dvere rozrezané nad tretím pántom, aby sa zmestili pod spacie poschodie. Hlavné osvetlenie zaisťuje zvislý zväzok žiariviek pripomínajúci lampáš. Zvary, škrabance a viditeľné ťahy štetcom sú v celom byte len a len vítané.

Vršovické dvojčatá

Za celou realizáciou stoja známi architekti zo štúdia Reaktor, konkrétne Jakub Heidler a Tereza Komárková.

„Svoju tvorbu zakladáme na synergii a väzbách medziodborovej spolupráce. Do procesu navrhovania primiešame grafiky, krajinárov, stavbárov a ďalších špecialistov spojených s vývojom kvalitného výsledku.“

„Štiepime štandardné zadanie, tavíme staré a zabehnuté koľaje, aby sme sa dostali k jadru každého projektu. Nachádzame cesty, ako zlepšovať prostredie, v ktorom žijeme.“

zdroj: Michaela Kociánová/tacofoti.cz

Kancelárie ako z budúcnosti 

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroj: Studio Reaktor

Najnovšie videá

Trendové videá