Jedlo ti pripraví „otec“ Gordona Ramsayho. V TOP reštauráciách sveta necháš od 300 eur po tisíce
- Sprav si zážitok na celý život
- Pozri sa na najluxusnejšie reštaurácie sveta
- Budeš si musieť pripraviť stovky až tisícky eur
- Sprav si zážitok na celý život
- Pozri sa na najluxusnejšie reštaurácie sveta
- Budeš si musieť pripraviť stovky až tisícky eur
Pokiaľ patríš medzi fanúšikov dobrého jedla, určite raz za čas snívaš o tom, aké by to bolo zájsť do jednej z tých najluxusnejších reštaurácií sveta. Niektoré z tých najhonosnejších sú pritom od Slovenska vzdialené iba pár hodín letecky. Na pohostenie v jednej z nich si však budeš musieť vyhradiť stovky, možno až tisícky eur.
Ide o reštaurácie, ktoré sú stelesnením luxusu a tej najväčšej svetovej kvality. Skutočný labužník a milovník gastronómie by si tak aspoň raz za život nemal nechať ujsť návštevu v jednej z týchto prevádzok. Zoznam 10 najdrahších reštaurácií na svete bol zhromaždený z portálov Luxhabitat, Insider Paper a Bscholarly.
10. Ithaa Undersea, Maldivy (298 €/osoba)
Prvá reštaurácia pod morskou hladinou sa nachádza na ostrove Rangali na Maldivách. Jedlo si v nej môžeš vychutnať päť metrov pod morskou hladinou, pričom budeš mať exkluzívny pohľad na morskú scenériu a koralové krásy.
Do reštaurácie sa zmestí 14 hostí a v ponuke sú výnimočné menu či kokteily. Na výber máš zo štvorchodového obedového menu alebo šesťchodového večerného menu, ktoré pozostáva prevažne z kuchyne Európy v kombinácii s tými najlepšími vínami sveta.
Podniku velí Talian Marco Amarone. Na to, aby si si rezervoval miesto, však budeš musieť stráviť noc v päťhviezdičkovom rezorte Conrad Rangali.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
9. Aragawa, Tokio (242 € – 345 €/osoba)
Steaková reštaurácia sa nachádza v podzemí starej kancelárskej budovy v metropole Japonska. Aragawa ponúka menu à la carte, každé z jedál má teda inú cenu a tá výsledná od teba a toho, čo si vyberieš.
Podnik je preslávený kvalitou hovädzieho mäsa, ktoré malo tie najlepšie podmienky a je špeciálne ošetrené. Naješ sa tu za takmer 350 eur, no mysli na to, že dostaneš kvalitu, ktorá sa len tak nevidí.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
8. Kitcho Arashiyama v Tokiu (354 € – 531 €/osoba)
Japonská sieť reštaurácií pozostáva zo šiestich pobočiek v celej krajine, no tá v Tokiu je považovaná za najlepšiu, pretože získala tri michelinské hviezdy. Ponúka degustačné menu s desiatimi chodmi, ktoré obsahuje tie najluxusnejšie suroviny sveta. Okrem toho sa od Aragawy líši aj tým, že je známa svojím krásnym vzhľadom a okolitým prostredím.
Reštaurácia je zariadená v štýle oslavnej miestnosti s tatami podložkami a nízkymi stolmi, z ktorých je výhľad na prekrásne záhrady. Každému chodu je venovaná dôkladná pozornosť vo výbere surovín, prezentácii a načasovaní. Šéfkuchár Kunio Tokuoka sa totiž uspokojuje iba s tým najlepším.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
7. Guy Savoy v Paríži (358 € – 583 €/osoba)
69-ročný francúzsky šéfkuchár Guy Savoy má dve reštaurácie, ktoré nesú jeho meno, jednu v Las Vegas a druhú v Paríži. Obe reštaurácie získali viaceré michelinské hviezdy, no podnik v hlavnom meste Francúzska sa považuje za „hlavný“.
Reštaurácia ponúka degustačné menu s 13 chodmi, ktoré ťa bez nápojov vyjde na približne 626 dolárov a je silno orientované na mäso, uvádza Wealthy Gorilla. Ide o špeciality ako marinovaná kačica, grilovaný holub, ryba monkfish, ale aj kaviár z baklažánu.
Guy Savoy vychoval svetoznámeho kuchára Gordona Ramseyho a má ďalšie štyri úspešné reštaurácie vo Francúzsku. Je teda dosť pravdepodobné, že z návštevy jedného z jeho podnikov aj napriek vysokej sume určite neodídeš s hladom ani smutným výrazom v tvári.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
6. Restaurant De L’Hôtel De Ville vo Švajčiarsku (386 €/osoba)
Kombinácia výnimočnej kvality jedla a nezabudnuteľného stolovacieho zážitku. Pokiaľ v peňaženke nájdeš nepotrebných 400 eur, degustačné menu s jedenástimi chodmi nebude tou najhoršou voľbou. Jeho súčasťou sú: filet z jahňacieho mäsa, mušle so šafranom, „Scarlett paradajka“ či hovädzie grilované s divokým korením.
K jedlu si môžeš vybrať fľašu vína z vínneho menu, ktoré má štyridsať strán. Reštaurácia má tri michelinské hviezdy a kuchyňu vedie renomovaný šéfkuchár Frank Giovani, ktorý sa v jednej z najlepších reštaurácií sveta snaží hosťom ponúknuť výnimočný stravovací zážitok.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
5. Maison Pic Valence v Paríži (415 €/osoba)
Túto luxusnú rodinnú reštauráciu vedie 53-ročná šéfkuchárka Anne-Sophie Pic, ktorá ako jedna z mála žien vedie reštauráciu s troma michelinskými hviezdami. Vychutnáš si tu deväťchodové menu, ktoré obsahuje kozí syr banon berlingots, srnčie marinované v sake lees a tie najlepšie čokoládové dezerty.
Sophie je známa tým, že s jedlom experimentuje a využíva nezvyčajné chute na prezentovanie jedál, ktoré sú vizuálne atraktívne a chutné. Reštaurácia tento rok oslávila svoje 130. narodeniny a deväťchodové jedlo si vychutnáš v nádherných stredomorských záhradách.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
4. Masa v New Yorku (554 €/osoba)
Jedna z najluxusnejších newyorských reštaurácií je známa svojou japonskou kuchyňou. Šéfkuchárom tejto reštaurácie je Masayoshi Takayama, ktorý je vo svojom odvetví vysoko uznávaný a je považovaný za jedného z najlepších sushi majstrov na svete.
Ceny za jedlo sa tu pohybujú okolo 545 eur na osobu a zahŕňajú 20-chodové omakase menu, ktoré je postavené na najkvalitnejších surovinách, ako sme ťa informovali v tomto článku.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
3. Ultraviolet v Šanghaji (531 € – 839 €/osoba)
Treťou najdrahšou reštauráciou je unikát s jedným stolom, ktorý pojme maximálne desať ľudí. Za svoje peniaze si však budeš užívať medzi 10 a 20 degustačnými chodmi, pričom každý z nich vyzdvihuje rôzne suroviny a je prezentovaný tými najinovatívnejšími spôsobmi.
Cieľom reštaurácie je poskytnúť celkový zážitok, a to nielen v oblasti jedla, ale uspokojiť všetky ľudské zmysly. Používa na to zvukové a vizuálne efekty, ktoré sú premietané a púšťané v pozadí počas toho, ako ješ.
Ultraviolet vedie francúzsky šéfkuchár Paul Pairet a skupina VOL. Reštaurácia s tromi michelinskými hviezdami sa môže pochváliť najväčším pomerom zamestnancov k hosťom, keďže troch hostí obsluhuje jeden zamestnanec.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
2. Per Se v New Yorku (634 €/osoba)
Druhá najdrahšia reštaurácia sveta sa nachádza vo „veľkom jablku“. Od svojho otvorenia v roku 2004 získala tri michelinské hviezdy, pričom pre šéfkuchára Thomasa Kellera ide už o druhú reštauráciu s týmto ocenením. Per Se je známa predovšetkým svojou vynikajúcou jemnou prezentáciou a výnimočnými chuťami.
Ponúka výber troch degustačných menu, vrátane vegetariánskej možnosti, no deväťchodové degustačné menu sa sústredí hlavne na francúzsku a americkú kuchyňu a ide o najobľúbenejšiu voľbu zákazníkov.
Reštaurácia má 19 stolov s výhľadom na Columbus Circle a Central Park a pokiaľ patríš medzi milovníkov vína, Per Se ponúka na výber z 2-tisíc fliaš.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
1. Sublimotion na Ibize (2 200 €/osoba)
Reštaurácia Sublimotion nachádzajúca sa na ostrove Ibiza v našom rebríčku suverénne zvíťazila. Reštaurácia je otvorená len niekoľko mesiacov v roku počas španielskeho leta, od 1. júna do 30. septembra, a vedie ju šéfkuchár s dvoma michelinskými hviezdami Paco Roncero.
Táto reštaurácia ponúka jedinečný zážitok, ktorý je kombináciou kulinárskeho umenia, technológie a inovácií. Ceny za jedlo sa tu pohybujú okolo vyše 2-tisíc eur na osobu, pričom zážitok zahŕňa 20-chodové menu.
Obsluhovať ťa bude tím dvadsiatich piatich profesionálov, ktorí ti budú menu postupne predkladať v priebehu troch hodín. Kým si budeš vychutnávať svoje jedlo, zažiješ laserovú svetelnú šou, prvky virtuálnej reality a projekčné mapovanie, aby sa tvoj zážitok katapultoval do astronomických výšin.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Čítaj viac z kategórie: Zo sveta
Zdroje: Luxhabitat, Insider Paper, Bscholarly, Wealthy Gorilla, archív Startitup