Káva prospieva zdraviu. Na jednu kombináciu si však daj pozor, môže ti uškodiť

  • Je káva tvojim denným rituálom?
  • Ak áno, radšej sa vyhni kombinácii s probiotikami
Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok, unsplash/Jacob Rank,Clay Banks
  • Je káva tvojim denným rituálom?
  • Ak áno, radšej sa vyhni kombinácii s probiotikami

Veľká väčšina ľudí začína ráno kávou. Veríme, že je skutočným životabudičom, a dôverujeme tomu, že nás nakopne hneď zrána.

Poznáš takzvané dobré baktérie?

Portál Jerusalem Post sa na kávu pozrel aj z iného uhľa pohľadu. V článku totiž poukazujú na to, že vedecká a lekárska komunita začína objasňovať, ako rovnováha baktérií v čreve ovplyvňuje aspekty celkového zdravia.

Vedci podľa portálu poukázali aj na súvislosť medzi takzvanými „dobrými baktériami“ a správnym fungovaním tráviaceho systému.

Objasnili, že vedú k lepšej funkcii srdca, zníženiu cholesterolu, silnejšiemu imunitnému systému a zvýšeniu schopnosti zvládať úzkosti a depresie. V súvislosti s témou na úvod spomínajú probiotiká, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu rovnováhy dobrých baktérií v čreve.

Logo

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré môžeme prijímať ako doplnok stravy alebo priamo zo stravy. Probiotiká priaznivo ovplyvňujú naše zdravie, posilňujú imunitu a celkovo zlepšujú prostredie v črevách,“ uvádza sa aj na webe Slovenský pacient, ktorý spolupracuje so Slovenskou spoločnosťou všeobecného praktického lekárstva.

Káva
zdroj: unsplash/Blake Verdoorn

Pitie nesladenej kávy je výhodou

Vráťme sa však späť ku šálke kávy. Jerusalem Post uvádza, že káva môže túto bakteriálnu rovnováhu zlepšiť. Ak to s dennou dávkou kávy príliš nepreháňame, môže byť údajne v tomto smere zdraviu prospešná.

Štúdia z roku 2019, ktorá bola publikovaná v The American Journal of Gastroenterology zistila, že ľudia, ktorí pili dve alebo viac šálok kávy každý deň, mali vyššiu mieru dobrých črevných baktérií v porovnaní s tými, ktorí pili kávy menej alebo ju nepili vôbec.

Podľa odborníkov môže byť dôvodom kyselina chlorogénová, ktorá sa v káve nachádza a zdraviu prospieva v mnohých aspektoch. Spomínaná štúdiu však hovorí o pití klasickej čiernej kávy, bez pridania cukru a mlieka. Práve spomínané sladidlo môže predstavovať nemalý problém.

Ak máš rád osladenú kávu, mal by si vedieť, že pridávanie cukru do kávy naopak zdraviu škodí a môže narušiť priaznivý vplyv kávy na črevné baktérie aj zdravie tráviaceho systému.

Káva
zdroj: unsplash/Caleb George

S probiotikami ju radšej nekombinuj

Zlou správou však je, že ak užívaš probiotiká, mal by si sa na istý čas pitiu kávy vyhýbať. Káva totiž môže „zabiť“ ich účinky v prípade, že ju vypiješ tesne pred alebo bezprostredne po ich užití. Problematický môže byť v súvislosti s užívaním probiotík aj teplý čaj.

Indický online magazín Revyuh objasňuje, že baktérie v týchto doplnkoch sa považujú za mimoriadne citlivé a čokoľvek, čo zvyšuje teplo alebo kyslosť v žalúdku, ich môže zabiť skôr, než sa bezpečne dostanú do „domova“ v črevách. Doplnok je preto podľa nich dobré užívať najlepšie na lačný žalúdok hneď po tom, ako sa zobudíš alebo tesne pred spaním.

Zdroje: jpost.com, revyuh.com, slovenskypacient.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá