Kontrolóri na Slovensku odhalili kontaminované mäso z Poľska. Ak si si ho kúpil, ihneď ho vyhoď
- RV PS Dolný Kubín odobral vzorku chladených kuracích pŕs
- Kuracie mäso nespĺňa požadované podmienky

- RV PS Dolný Kubín odobral vzorku chladených kuracích pŕs
- Kuracie mäso nespĺňa požadované podmienky
Regionálna veterinárna a potravinová správa Dolný Kubín v rámci kontroly potravín odobrala vzorku chladených kuracích pŕs. Cieľom kontroly bolo preverenie kvality a bezpečnosti potravín uvádzaných na trh.
Výsledky laboratórneho testovania však odhalili, že výrobok nespĺňa požadované podmienky, čím predstavuje riziko pre koncových spotrebiteľov. Informuje o tom oficiálny portál Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.
Kuracie mäso z Poľska
V rámci kontroly potravín Regionálna veterinárna a potravinová správa Dolný Kubín odoberala vzorku chladených kuracích pŕs zo šarže 01/310325 s dátumom spotreby 7. 4. 2025. Výrobok pochádzal z prevádzky Mäso, Údeniny RAGON v Námestove, pričom jeho výrobcom bola spoločnosť F. H. U. „Kubik-I“ Roman Kubik z Poľska.
Laboratórnymi testami bola vo vzorke kuracích pŕs potvrdená prítomnosť Salmonella Typhimurium. Celkovo bolo dodaných 150 kg tohto výrobku. Výrobok sa v čase kontroly už nenachádzal na trhu, keďže bol po dátume spotreby. Odporúčame však skontrolovať si mrazničku, keďže toto mäso bolo možné na Slovensku v danom období zakúpiť.
Nebezpečná Salmonella Typhimurium
Salmonela patrí medzi časté hrozby počas letných období. Môžeme sa s ňou stretnúť pri grilovaní, konzumácii majonézových dresingov či smotanových dezertov. Táto odolná baktéria môže spôsobiť vážnu potravinovú nákazu. Prejavuje sa prudkými hnačkami, vracaním a môže viesť k nebezpečnej dehydratácii organizmu, o čom informujú aj na portáli Benu lekáreň.
Baktérie salmonely sa rôzne správajú v závislosti od živočíšneho druhu. Kým u mnohých vtákov a iných zvierat nespôsobujú žiadne zdravotné problémy, u človeka môžu vyvolať vážne ochorenia tráviaceho systému.
Medzi hlavných prenášačov salmonely patria najmä hospodárske zvieratá. Najčastejšou cestou prenosu na človeka je konzumácia kontaminovaných potravín. Typickým rizikom sú nedostatočne tepelne upravené vajcia či kuracie mäso.
Na čo si treba dať pozor:
- Mäso a mäsové výrobky, ktoré neprešli dostatočnou tepelnou úpravou (najmä hydina),
- tepelne nedostatočne upravené vajcia (napríklad varené na pare),
- surové, nepasterizované mlieko a výrobky z neho,
- ryby a morské plody pochádzajúce z kontaminovaných vôd a nevhodných chovných podmienok,
- potraviny náročné na bezpečnú tepelnú úpravu (šalátové omáčky, domáca majonéza, nátierky, smotanové dezerty a podobne),
- ovocie a zelenina, ktoré neboli dôkladne umyté
Zdroj: Benu lekáreň
Druhy a príznaky
Salmonelóza zahŕňa vyše 2 500 rôznych sérotypov. Niektoré z nich sú schopné vyvolať ochorenia u človeka. Najvážnejším ochorením spôsobeným salmonelou je brušný týfus, za ktorý sú zodpovedné kmene Salmonella Typhi a Salmonella Paratyphi.
Brušný týfus predstavuje vážne zdravotné riziko. Najviac sú ohrození ľudia cestujúci do tropických a subtropických krajín, predovšetkým do oblastí južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky.
Salmonella Enteritidis – spája sa s kontaminovanými vajcami, ale môže sa prenášať aj prostredníctvom hydinového mäsa, mlieka a ďalších potravín
Salmonella Typhimurium – druhý najrozšírenejší sérotyp. Prenos sa často uskutočňuje cez bravčové alebo hydinové mäso
Salmonelóza sa neprejaví ihneď po nakazení. Medzi kontaktom s baktériami a prvými príznakmi uplynie určitý čas. Inkubačná doba ochorenia zvyčajne trvá od 6 do 48 hodín. Závažnosť priebehu závisí od množstva prijatých patogénov a od stavu obranyschopnosti organizmu. Symptómy ochorenia zvyčajne odznejú v priebehu 4 až 7 dní, informujú na portáli vasalekaren.sk.
Medzi typické prejavy salmonelózy patria:
- vodnaté stolice,
- pocit na vracanie a samotné zvracanie,
- kŕče v oblasti brucha,
- zvýšená telesná teplota a zimnica (najmä počas prvých troch dní),
- riziko šokového stavu pri ťažkej dehydratácii,
- výrazná únava,
- bolesť hlavy.
Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroje: svps.sk, Benu lekáreň, vasalekaren.sk