Lekári varujú pred novým vírusom. Šíri sa aj niekoľko týždňov po skončení príznakov, riziko epidémie sa zvyšuje

  • Nový črevný vírus bol identifikovaný na konci minulého roka v jednom z amerických štátov, kde nakazil vyše 241 ľudí
  • Vírus sprevádzajú viaceré črevné starosti
na snímke lekár a pacient
Ilustračná fotografia, Canva/People images, Studio roman
  • Nový črevný vírus bol identifikovaný na konci minulého roka v jednom z amerických štátov, kde nakazil vyše 241 ľudí
  • Vírus sprevádzajú viaceré črevné starosti

Spojené štáty v súčasnosti zažívajú nárast počtu prípadov norovírusu, najmä na severovýchode. Norovírus, ktorý je bežne známy ako „žalúdočný bacil“, vyvoláva príznaky ako vracanie, hnačka a žalúdočné kŕče, ktoré pripomínajú epidémie v jasliach a na výletných lodiach.

Nedávne údaje amerického Centra pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC) poukazujú na znepokojujúci trend: viac ako 12 % testov na norovírus bolo minulý týždeň pozitívnych, čo je výrazný skok oproti predchádzajúcemu týždňu.

Napriek prudkému nárastu je táto miera v súlade so sezónnymi očakávaniami. Aj keď sú súčasné údaje nižšie ako v minulom roku, riziko prenosu prostredníctvom kontaminovaných potravín, nápojov a povrchov pretrváva. Verejnosti sa odporúča zachovať opatrnosť, aby sa zabránilo šíreniu, informuje americký denník CBS News.

Ku koncu decembra minulého roka bol zaznamenaný výrazný nárast ochorenia norovírusu, keď sa v americkej Severnej Karolíne nakazilo vyše 241 ľudí, informuje časopis People.

Čo je to norovírus?

Podľa CDC je norovírus hlavnou príčinou akútnej gastroenteritídy, všeobecne známej ako žalúdočná viróza, v USA, pričom ročne postihuje 19 až 21 miliónov osôb.

Tento vysoko nákazlivý vírus sa šíri prevažne v husto osídlených prostrediach, ako sú domovy dôchodcov, centrá dennej starostlivosti a výletné lode.

K prenosu dochádza priamym kontaktom s infikovanou osobou, požitím kontaminovaných potravín alebo tekutín alebo dotykom povrchov s vírusom a následným kontaktom úst. Dôležité je, že osoby môžu šíriť vírus aj dva týždne alebo dlhšie po odznení príznakov, čo zvyšuje riziko vypuknutia epidémie.

Neexistuje žiadna špecifická liečba norovírusu, ale odborníci odporúčajú piť veľa tekutín, aby sa zabránilo dehydratácii. Aby ste predišli ochoreniu, CDC odporúča umývať si ruky, oplachovať ovocie a zeleninu a dôkladne uvariť morské plody, píše CNN.

Čo odporúčajú odborníci?

CDC zdôrazňuje, že norovírus sa šíri najmä kontaminovaným jedlom a tekutinami alebo dotykom infikovaných povrchov a následným dotykom úst.

To môže viesť k akútnej gastroenteritíde, ktorá sa vyznačuje zápalom žalúdka a tenkého čreva a spôsobuje príznaky ako hnačka, vracanie a žalúdočné kŕče, ktoré zvyčajne trvajú 1 – 2 dni.

Na prevenciu sa odporúča dôkladné umývanie rúk, najmä v domácnostiach s infikovanou osobou, kde sa tiež odporúča pravidelné čistenie toaliet a oddelenie osobných predmetov, aby sa minimalizoval prenos.

Zdroje: CBS News, CDC, CNN, People

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá