Lucia a Tomáš na Slovensko priniesli prvý pojazdný stánok s donutmi bláznivých príchutí

  • Šišky s dierou známe na celom svete ako donuty sú už dlhšie populárne aj u nás
  • Doteraz sme však na Slovensku nemali žiadny skutočný donutový street food
  • Všetko sa zmenilo s príchodom Bodka donut pointu, za ktorým stoja manželia Lucia a Tomáš
BeFunky-collage (28)
Bodka donut point
  • Šišky s dierou známe na celom svete ako donuty sú už dlhšie populárne aj u nás
  • Doteraz sme však na Slovensku nemali žiadny skutočný donutový street food
  • Všetko sa zmenilo s príchodom Bodka donut pointu, za ktorým stoja manželia Lucia a Tomáš

Mohli by ste sa nám krátko predstaviť?

Sme prvý slovenský food trailer s donutmi. Ponúkame vždy iné chuťové kombinácie. Pripravujeme svoje vlastné šialené nápady, ako napríklad čajové ruže, yuzu ovocie, marhuľový cider, fermentované sójové bôby a podobne. Pretavíme ich do polevy či plnky a našich priateľov to baví. Nie zákazníkov, klientov či hostí. Ktokoľvek k nám príde, je už náš kamarát a od prvej návštevy sa stretávame pravidelne. Donuty sú pre nás nekonečný kruh chutí, dokonca sme začali pripravovať aj vegánske.

Aký je príbeh vzniku Bodka donut point?

S manželkou milujeme cestovanie. Ja som gurmán, milujem nové veci, ona je maškrtná a vždy sa rada nechám zlákať. Tak sme dali hlavy dokopy, vytriedili spomienky na najlahodnejšie zážitky z rôznych destinácií a rozhodli sa zostať na Slovensku. Spoločne sme vložili dva roky úsilia a lásky do budovania nášho sladkého projektu a teraz už len budeme rozdávať naše donuty, remeselné limonády a úsmevy.

Čo vás presvedčilo ísť do neistých vôd gastro biznisu?

Myslíte pred 16 rokmi? :) U nás sa to zrejme dedí. Starý otec aj otec sú vyučení kuchári. Na mňa to dopadlo tiež. Skrz moju púť gastronómiou som bol dlhé roky v prevádzkach, ako sú UFO či FOU ZOO, z toho v každej takmer 5 rokov. A naučil som sa tam, že v tomto „biznise“ ide najmä o šťastie. A naše šťastie je, keď sú šťastní naši kamaráti. Baví nás to. Stretávame sa so zaujímavými ľuďmi, ukazujeme im veci, ktoré ešte nevideli, a rozprávame sa o tom s nimi. Chodia a pýtajú sa, čo máme nové. Vedia, že naše donuty nie sú normálne, rovnako ako ani my nie.

Kto tvorí váš tím a ako máte činnosti podelené? 

Máme obrovský tím, a to najmä srdcom a odhodlaním. Fyzicky sme len dvaja. Lucia na administratívu a Tomáš na fyzickú prácu. Donutom sa ale venujeme spolu. Najmä zábavnej časti s názvom kreatíva. Každý z nás si presadí to, čo miluje. Napríklad ako keď Lucia zahlásila, že chce skombinovať japonský čaj Matcha a jasmínový kvet. Na vegánskych hodoch bol z toho totálny hit. Ale časom sa určite budeme musieť rozrásť. Kamaráti nám totiž nedajú pokoj. :) A ako sa hovorí v gastronómii: „Mama chobotnica, otec chobotnica, len mi sme sa nevydarili.“ :)

Ako dlho vám trvalo vyvinúť ten správny recept na najlepší donut?

Najlepší donut sme ešte nevyvinuli. To ani z ďaleka. Keď ho nájdeme, budete o tom vedieť. Predstavíme ho na nejakom obrovskom festivale. Prvý hosť ho ochutná a ostatní sa na nás vrhnú, až nebudeme vedieť dýchať a totálne nás vyjedia. Niečo ako keď Jean-Baptiste Grenouille vo filme Parfum, príbeh vraha na seba vylial dokonalý parfum na námestí. Ale s donutmi sme boli spokojní tak po roku a pol od prvej katastrofy. :)

Aké príchute donutov u vás môžeme nájsť a ako často ich obmieňate?

Najradšej máme netradičné kombinácie. Marhuľový cider ako plnka a yuzu ovocie ako poleva. Kávová plnka a poleva s kardamónom. Ale jedna kombinácia, ktorá od nás asi nikdy nezmizne, je na prvý pohľad jednoduchá, no sofistikovaná v chuti. Je to španielsky ekvivalent Churros, vyprážaného dezertu so škoricou a čokoládou. Náš donut je krásne škoricový a na vrch dávame Nutellu. Ako sme spomenuli, príchute meníme takmer na dennej báze. Ak niektorý zachutí, necháme ho. Najobľúbenejšie sú u nás aj mesiac.

Prečo sú podľa vás práve vaše donuty top?

Náročná otázka, no odpoveď bude asi veľmi prozaická. Ako sa hovorí, čo si si navaril, to si aj zješ. Pripravujeme preto len také donuty, ktoré nám naozaj chutia. Chcel som do leta zhodiť 5 kíl a dnes mi už ostáva zhodiť len 8. :) Nepoužívame zbytočné nezmysly, ktoré by nám mohli uškodiť. Fakt čerstvosť a prírodnosť všetkých zložiek je nám blízka. Snažíme sa tiež mať všetok inventár plne kompostovateľný a zanechávať za sebou čo najmenšiu uhlíkovú stopu.

Kde všade môžeme váš donut truck nájsť? Chystáte sa aj na festivaly?

Najčastejšie je náš food trailer odstavený na Poľnej ulici pri Medickej záhrade v Bratislave. Tak dva dni v týždni. Okrem toho máme víkendy plné festivalov. No ide skôr o tie menšie. Občas si nás zavolajú pred veľké obchodné centrá, kde sa možno v pondelok podnikatelia potrebujú nakopnúť. Voláme to „sweet Mondays“, kedy prinesieme kopec sladkých Bodiek a kýbeľ kávy. Toto vždy zverejňujeme na našom profile na sociálnych sieťach.

Koľko peňazí ste museli do projektu investovať?

Investovali sme všetko, doslova. Mali sme zamestnania a všetko, čo sme doniesli domov, sme rovno otočili do Bodky. Možno to tak nevyzerá, lebo keď sme mali po dvoch rokoch všetko hotové, dvakrát po sebe nás totálne vykradli, takže sa to trochu navýšilo. Ale taký je život.

Živí vás dnes okrem Bodky ešte niečo iné?

Donuty sú to jediné, čomu sa venujeme. Dávame do toho všetko. Keďže sme na to len dvaja, na nič iné nemáme čas a ani to nechceme. Našli sme v Bodke obrovskú vášeň a zmysel života, takže všetko ostatné ide bokom.

Čo zatiaľ považujete za váš najväčší úspech? 

Najväčší úspech je pre nás každý šťastný kamarát. Často sa pozeráme na ľudí, ktorí u nás kúpia donut, ako sa do neho prvýkrát zahryznú. Sme zvedaví, ako zareagujú. Často sa stáva, že príde nešťastný otecko, že mamina všetko zjedla. Alebo príde mamina, že kým prešla na koniec ulice, všetky donuty zjedla a oteckovi niečo musí priniesť.

Podaril sa vám naopak už nejaký fail?

Parádny fail sa nám stal pred vegánskymi hodmi. Boli sme pripravení na všetko, už len nachystať stánok. No pri prevoze sa nám katastroficky posunuli krabice s dokončenými donutmi a v momente sa ich asi 300 zničilo. Skoro nás porazilo.

Čo je váš najväčší sen, ktorý chcete s Bodkou dosiahnuť?

Radi by sme ľudí naučili na netradičné veci, aby sa nebáli, skúšali u nás novinky a dôverovali nám v našich chuťových kombináciách. Ak totiž dávame dokopy pomaranče a parmezán na donut, verte nám, že je to terno. Na našich kamarátoch nerobíme pokusy. Tie robíme doma na sebe a von idú len overené tutovky. Toto je náš sen!

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech