Poznáš Poutine? Kanadskú dobrotu, ktorá zavítala aj na Slovensko, si okamžite zamiluješ

  • Po príchode z Kanady chýbalo Samovi lahodné „poutine" natoľko, až sa rozhodol založiť si v Bratislave vlastný street food. Základ tohto jedla tvoria ručne robené hranolky s rôznymi prílohami ako slaninka, syr či legendárny „pulled pork". Crumpel´s Poutinerie si okamžite získala srdcia a žalúdky Slovákov, vďaka čomu mávajú pravidelne vypredané.
cru6
Crumpel´s Poutinerie
  • Po príchode z Kanady chýbalo Samovi lahodné „poutine" natoľko, až sa rozhodol založiť si v Bratislave vlastný street food. Základ tohto jedla tvoria ručne robené hranolky s rôznymi prílohami ako slaninka, syr či legendárny „pulled pork". Crumpel´s Poutinerie si okamžite získala srdcia a žalúdky Slovákov, vďaka čomu mávajú pravidelne vypredané.

Ahojte, najskôr sa nám prosím predstavte. Kto sú zakladatelia prvej slovenskej poutinérie?

Ahoj! Voláme sa Samo a Kubo a poznáme sa od detstva. Po preskákaní rôznych zamestnaní, ktoré sa niekedy viac a inokedy menej týkali gastra, sme sa rozhodli odísť na čas do zahraničia. Nakoniec padlo rozhodnutie na Kanadu. Tu sme sa s POUTINE stretli po prvýkrát.

Čo sa vlastne skrýva za slovom „poutine“?

POUTINE je francúzke slovo, ktoré sa voľne prekladá ako „hot mess“(horúci neporiadok 😊 ). Toto jedlo pochádza z provincie Quebec v Kanade. Základ tradičných POUTINE sú domáce hranolky, syr „cheese curds“ a „gravy“, čo je teplá omáčka z mäsa, zeleniny a korenín.

Inšpirácia na založenie vlastného street foodu teda prišla zo spomínanej Kanady. Čo konkrétne vás inšpirovalo k takémuto druhu podnikania?

Samo: Moje prvotné myšlienky na založenie Poutinerie prišli až po príchode domov. Poutine  som si v Kanade obľúbil natoľko, až mi na Slovensku časom začali chýbať.  Rozhodol som sa preto spojiť príjemné s užitočným a začal som pracovať na projekte prvej slovenskej Poutinerie. Kubo v tom čase pracoval ako kuchár v jednom z najlepších slovenských hotelov. Sám bol tiež veľkým fanúšikom POUTINE, a preto, keď som ho s týmto nápadom oslovil, veľmi rád sa pridal.

Čím všetkým ste prešli, kým ste oficiálne otvorili váš foodtruck?

Bol to veľmi zdĺhavý proces, ktorý bol zároveň dosť finančne náročný. Poutine je síce jednoduché jedlo, ale ak sme ho chceli robiť správne, potrebovali sme vyriešiť niekoľko prekážok. Syr, ktorý sa na POUTINE používa má špecifické charakteristiky a nedá sa u nás kúpiť. Preto sme museli nájsť malého slovenského výrobcu, ochotného nám ho podľa kanadskej receptúry vyrábať. Autentickosť bola pre nás smerodajná aj pri ostatných častiach jedla. A samozrejme  „papiere“ sú samostatná kategória, ku ktorej sa na Slovensku vyjadrovať asi netreba. :D

Slaninka, syr alebo pulled pork ako „topping“ sú určite lákavé. Ako je to ale s kvalitnou samotných hranoliek?

Každý, kto robieva domáce hranolky vie, že to nie je len o tom hodiť nakrájané zemiaky do horúceho oleja. Kvalita hranoliek bola pre nás veľmi dôležitá. Preto bol výber správnych odrôd zemiakov a spôsobu prípravy proces na niekoľko mesiacov. Naše hranolky krájame zásadne ručne. Spôsob prípravy zahŕňa blanšírovanie vo vode a dvojité smaženie. Tým sme docielili dokonalú chrumkavosť, pričom vnútro hranoliek zostáva krásne vláčne a plné zemiakovej chuti.

O aký druh býva najväčší záujem?

Určite je to náš Toronto SPECIAL, na ktorý okrem hranoliek, syru a gravy pridávame ešte smaženú cibuľku, slaninku a sweet BBQ pulled pork.

Okrem hranoliek si u vás môžeme aj objednať aj sendvič. Z čoho pozostáva?

Na náš grilovaný sandwich používame kvasný chlieb natretý maslom, tri druhy syra a náš ľahko pikantný pulled pork. Pár plátkov kyslej uhorky a obľúbený sandwich je na svete. :)

Čo vystihuje kvalitu vašich surovín?

Na väčšinu surovín ktoré používame sa nám podarilo nájsť malých lokálnych dodávateľov, čo sme veľmi radi. So zemiakmi je to o čosi horšie, nakoľko sa u nás nepestujú odrody vhodné na naše hranolky.

Za posledné roky sa na Slovensku roztrhlo vrece s najrôznejšími druhmi pouličného jedla. V čom u nás vidíte rozdiely oproti tomu americkému? Ako sa líšime z pohľadu kvality jedla?

V Kanade sme sa so „streetfoodom“ stretávali denne a fascinovalo nás, aký prístup k pouličnému jedlu tam ľudia mali. Či už to bol radový zamestnanec pošty, záhradník alebo riaditeľ banky v drahom obleku, všetci si užívali pouličné dobroty. Nebolo to tam považované za menejcenné jedlo. Skôr naopak. Jedlo z maličkého stánku znamenalo, že toho majú v ponuke málo, ale všetko, čo ponúkajú, je to najlepšie, čo dokážu. Sme veľmi radi, že sa na Slovensku tomu pomaličky približujeme.

Aký majú naopak Slováci postoj k národnému kanadskému jedlu? Za aký čas mávate vypredané?

Slováci prijali POUTINE veľmi dobre. Dôvod je podľa nás jednoduchý. Aj keď je poutine pôvodom kanadské jedlo, je dosť blízke našim slovenským chuťovým pohárikom. Zatiaľ sa nám podarilo vypredať na každej akcii, kde sme boli a ohlasy boli naozaj pozitívne, čomu sa veľmi tešíme.

Od tohto leta vás môžeme pravidelne vídať na Street Food Parku pred Starou tržnicou. Kde sa vás dá ešte stretnúť?

Odštartovali sme tento projekt iba pred pár mesiacmi, no už máme za sebou niekoľko festivalov, ako je Movement festival v Leviciach či Cinematik v Piešťanoch. Dúfame, že ďalšie budú nasledovať. Zatiaľ sa určite môžeme vidieť pravidelne pred Starou tržnicou a najbližšie tiež 16.12. na Dobrom trhu.

Na záver môžete ešte niečo odkázať našim (hladným) čitateľom 😊

Veľmi sa tešíme ako nás ľudia prijali a ďakujeme každému, kto sa zastavil a poprial nám veľa úspechov. Verte, že každý úsmev, zdvihnutý palec alebo pochvala nás poháňa a dodáva energiu robiť všetko ešte lepšie pre Vás.

Ďakujeme za rozhovor a nech sa STARTITUP darí. :)

Chalanom ďakujeme a prajeme im ešte veľa spokojných zákazníkov!

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK