Z Etiópie priniesol na Slovensko kávu s jedinečnou chuťou. 28-ročný Žilinčan rozbehol biznis, ktorý má obrovský potenciál

  • Raz sa vybral do Etiópie a zamiloval sa do jej kávy
  • Stala sa jeho záľubou a dnes z nej chce vybudovať firmu, aby mohol robiť to, čo ho baví
  • Naučiť Slovákov piť etiópsku kávu a vychutnať si pôžitok, ktorý prináša a zoznámiť ich s jej príbehom
haha
facebook.com/habeshcoffee
  • Raz sa vybral do Etiópie a zamiloval sa do jej kávy
  • Stala sa jeho záľubou a dnes z nej chce vybudovať firmu, aby mohol robiť to, čo ho baví
  • Naučiť Slovákov piť etiópsku kávu a vychutnať si pôžitok, ktorý prináša a zoznámiť ich s jej príbehom

Martin Vavrík študoval na vysokej škole Wiener Neustad v Rakúsku. Počas magisterského štúdia v Rotterdame dostal príležitosť navštíviť aj Etiópiu. Tú tužil navštíviť už od dectva. Jeho rodičia totiž študovali spoločne s Etiópčanom menom Derejem, ktorému sa na Slovensku zapáčilo a natrvalo tu zostal. A práve od neho sa Martin dozvedel, aká je Etiópia krásna.

„Keďže som študoval v angličtine, Dereje ma poprosil, aby som mu pomohol s tlmočením, pretože pripravoval pre svojich európskych priateľov výlet do rodnej krajiny. Bola to lákavá ponuka, ktorá sa neodmieta. Zažil som tam rôzne vtipné príhody, spoznal zaujímavých ľudí a zoznámil sa s etiópskou kultúrou,“ povedal Martin.

Bolo obdobie, kedy Martin káve vôbec neholdoval. Všetko sa však zmenilo po jeho návšteve Etiópie, kde ho očarila jej zaujímavá chuť, história a najmä rituál, ktorý Etiópčania pri jej príprave po stáročia dodržiavajú.

„Najsilnejším zážitkom mojej cesty za etiópskou kávou bola jej tradičná príprava. Pod palcom ju majú výhradne ženy a praktizuje sa len pri špeciálnych príležitostiach. Ja som ju zažil na moju počesť a musím povedať, že mi zmenila život. Dovtedy som sa káve vyhýbal, lebo tá naša zo supermarketov mi nechutila. Až kým som nevypil svoju 1. kávu na etiópskej kávovej ceremónii. 40-minútový rituál, v ktorom boli jednotlivé kroky dôležitejšie ako slová, by som doprial zažiť každému. Možno by aj vám etiópska káva učarovala tak ako mne,“ opisuje Martin na svojom blogu.

Martinovi tento druh kávy natoľko učaroval, že sa rozhodol vytvoriť vlastnú značku etiópskej kávy s názvom Habesh Coffee. Snaží sa pritom ľuďom ukázať, že za každou šálkou sa ukrýva množstvo zaujímavých príbehov.

Mladý Žilinčan mal to šťastie, že počas svojich návštev sa spoznal s vychýrenými exportérmi kávy a dohodol sa s nimi na spolupráci. Kávu najskôr dovážal praženú priamo z Etiópie, no nebol s ňou úplne spokojný. Nakoniec sa rozhodol dovážať z Etiópie len zelené kávové zrná a pražiť ich doma.

Káva si vyžaduje dávku vedomostí a skúseností. Podľa Martinových slov sa aj on sám má ešte stále má čo učiť. Aj preto spolupracuje s ľuďmi, ktorí sú majstri v tom čo robia. Jedným z nich je aj jeho známy, ktorý má v Čechách malú pražiareň a Martin u neho pravidelne praží. Základom jeho čerstvej kávy jedinečnej chuti sú kvalitné kávové zrná Arabiky ručne zbierané v etiópskych vysočinách.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech