Lucia podniká v Írsku: Domácich som naučila na Dobošku a slovenský vývar. Chodia za mnou z celej krajiny

  • Pochádza z Rimavskej soboty a v Írsku žije už 14 rokov
  • Domov sa vrátiť nechystá, no zásadné „nie" ešte nepovedala
  • Sleduje aj politickú situáciu na Slovensku, viac ju však zaujíma tá Írska, pretože domov má už tam
 srcset
Lucia Tanková
  • Pochádza z Rimavskej soboty a v Írsku žije už 14 rokov
  • Domov sa vrátiť nechystá, no zásadné „nie" ešte nepovedala
  • Sleduje aj politickú situáciu na Slovensku, viac ju však zaujíma tá Írska, pretože domov má už tam

Do Írska prišla v máji 2006. Najprv len na návštevu k sestre. Klasicky, na leto. Dnes žije v malom meste Kildare, jej manželom je Ír, no ona je stále hrdou Slovenkou, svoje občianstvo si totiž ponechala. U Írov najviac obdivuje ich životný štýl. Pred takmer 3 rokmi začala podnikať. Lucia Tanková si v Kildare otvorila The Curragh Cafe by Lucy a Írov učí slovenským chutiam.

V rozhovore sa dočítaš aj to:

  • či je v Írsku prísnejšia byrokracia ako na Slovensku
  • po akom čase sa Lucii vrátili prvotné investície
  • či si Íri obľúbili naše španielske vtáčiky
  • ako Luciu a jej podnikanie ovplyvní brexit

zdroj: Lucia Tanková

Máte aj na Slovensku za sebou podnikateľskú minulosť? Pracovali ste v gastre u nás?

Skúsenosti zo Slovenska v podnikaní nemám, prišla som hneď po skončení školy a prácu som menila trikrát. Začínala som vo fastfoode, potom som robila v nákupnom centre, v sekcii stavebníctvo a potreby do domu a bytu a potom v kaviarni. A potom som si otvorila vlastné bistro.

Keď ste si chceli po príchode do novej krajiny rozbehnúť podnikanie, aký bol postup? Čo všetko bolo treba absolvovať?

Bol celkom bežný a dosť rýchly. Ja som si na to cele vyčlenila mesiac. Zaregistrovala som si spoločnosť, pripravila menu, našla dodávateľov a najala zamestnancov, zrenovovala a zariadila kaviareň, zariadila kuchyňu a spustila online reklamu, že sa bude otvárať.

Moje café-bistro sa nachádza v superstore TRI Equestrian, čo je veľkoobchod – jazdecký obchod a potreby pre kone a domáce zvieratá.

zdroj: Lucia Tanková

(Ak poznáš aj ty niekoho so zaujímavým životným príbehom na Slovensku či v zahraničí, daj nám vedieť na [email protected] a v ďalších článkoch sa môžeš objaviť aj ty alebo tvoj úspešný kamoš!)

Hodnotíte teraz s odstupom času, že ste urobili dobre? Resp. že sa tu oplatilo rozbehnúť gastro biznis?

S odstupom času som určite rada, že som tak spravila. Nie je to jednoduché a treba byť stále tak trochu nad vecou, no vďaka skvelému tímu je to jednoduchšie.

Predtým na tomto mieste kaviareň už bola, vlastnili ju Francúzi a musím povedať, že nastavilli latku dosť vysoko. Takže keď som otvárala svoje café-bistro ja, mala som prirodzene obavy, ako to pôjde, či ľudia budú chodiť a chcieť menu, ktoré som dala do kopy ja, podľa svojej chuti a pridala som slovenské jedlá. Bol to risk, no bola som pripravená to skúsiť.

A s odstupom času som určite rada, že som tak spravila. Nie je to jednoduché a treba byť stále tak trochu nad vecou, no vďaka skvelému tímu je to jednoduchšie.

Čo sa týka byrokracie, vnímate Írsko ako krajinu, kde sa podnikanie rozbieha ťažko? Aké sú zásady? Čo treba robiť?

V Írsku nie je podnikať až tak komplikované, no v zásade to nie je ani jednoduché. V roku 2019 sa zvýšila daň pre reštaurácie, a tým sa situácia mnohým skomplikovala. Popri všetkých ostatných výdavkoch je to pokryť samozrejme náročnejšie. Zatiaľ však prosperujeme. No ako v každom biznise, raz si hore, raz dole. Ale určite som spokojná s tým, ako sa nám zatiaľ darí.

zdroj: Lucia Tanková

Koľko financií potrebuje človek na to, aby si rozbehol biznis v Írsku?

Po finančnej stránke to na začiatok nie sú malé sumy. Určite to zaleží v každom prípade od veľkosti biznisu, počtu zamestnancov a podobne.

Čo teda ponúkate vo svojom menu? Spomínali ste, že učíte Írov aj slovenskej kuchyni.

Snažím sa. Podávame aj kurací vývar, na ktorý sme naučili naozaj veľa Írov. Neustále sa k nám vracajú a pýtajú si práve ten. Vyskúšali sme už aj klasickú slovenskú Dobošku, recept mojej maminky, ktorý sa veľmi osvedčil a bol a stále je veľkým úspechom. Už sme skúšali aj španielske vtáčiky z hovädzieho mäsa, čo sa tiež veľmi osvedčilo. Do každého jedla pridávame trochu slovenskej chuti. Môj tím však pozostáva z rôznych národností. Varia u nás Slováci, Íri, Poliaci, Bulhari a dokonca aj Litvínci.

A čo váš manžel, on je Ír. Ako vníma slovenské gastro?

Sme spolu 12 rokov a slovenská kuchyňa sa mu veľmi páči, ma rád všetko okrem halušiek.

Vždy, keď sme na Slovensku, jedlo si pochvaľuje a nájde niečo nové, čo mu zachutí. Dokonca si našiel cestu aj ku kyslej kapustovej polievke, po toľkých rokoch ju má veľmi rád.  Zbožňuje slovenské domáce klobásy a vyskúšal a pochutil si aj na plnenej kapuste alebo fajných slovenských rezňoch. Spomeniem ešte fašírky, alebo Dobošku.

zdroj: Lucia Tanková

Sledujete aj slovenské gastro? Vidíte posun?

Sledujem ho viac menej stále, dosť ma ale zaujímajú aj iné kuchyne, francúzska, talianska či maďarská. Na Slovensku určite vidieť posun vo svete gastra, je ovplyvnené zahraničím, ja si myslím, že anglickou kuchyňou.

Nie je tento biznis trochu zradný? Faktom je, že treba mať dobrý a hlavne inovátorský nápad, aby ste dokázali preraziť. Mali ste taký?

Môj inovátorský plán bol jednoduchý – podávať čerstvé a zdravé jedlo. Zamerala som sa na kvalitných dodávateľov surovín. Väčšina pochádza z okolia mesta, preto presne viem, odkiaľ čo je. Čerstvou zeleninou naplnená dodávka príde k nám každý deň. Kuchári varia každý deň a pripravujú jedlá z čerstvých prísad. Pečieme chlieb a pečivo priamo v cafe-bistre a sendviče pripravujeme na objednávku.

zdroj: Lucia Tanková

Hovorili ste, že prvotné investície sú vysoké. Kedy sa vám začali vracať?

Zatiaľ boli moje obidva roky v pluse a dúfam, že sa nám bude dariť aj na naďalej. Na návrat investícií je ešte asi skoro.

Ako je to s konkurenciou? Bistro ste otvorili na mieste, kde toho veľa nie je.

The Curragh Cafe by Lucy sa nachádza neďaleko dostihovej dráhy, na veľkej zelenej ploche, skoro pustatinke, pár minút od diaľnice a pár minút od ďalšieho mesta Newbridge, Naas alebo Kilare Town, kde je ďalšie nákupné centrum Kildare Village.

Konkurencia je teda dosť veľká a nie je to jednoduché. Musím povedať, že pomocou „word of mouth” – dobrých zvestí, som si získala veľa stálych zákazníkov, ktorí navštevujú bistro a prichádzajú kvôli jedlu. Nie sú to len zákazníci pre TRI, ktorí sa k nám idú najesť, lebo nie je kde. A nakoľko som blízko diaľnice, veľa ľudí, ktorí vedia, že je tu naše bistro, sa zastavia práve kvôli nám. Máme zákazníkov, ktorí pochádzajú až z Corku alebo aj ďalej.

Ako je to s marketingom? Čo považujete za dôležité? Sú sociálne siete skutočným ťažiskom a lákadlom pre zákazníka? Na Slovensku to tak je, ako je na tom Írsko? Je vplyv sociálnych sietí v tejto krajine silný?

S marketingom je to v Írsku tak, že musíte stále niečo nové vymýšľať. Stále sa snažím nájsť inšpiráciu v sezónnych ingredienciách a sezónnych jedlách. V zime sa vždy osvedčia teplé klasiky ako guláš, hovädzie pečené mäso alebo baranie dusené.

zdroj: Lucia Tanková

A v teplejších obdobiach ľahší kačací šalát, avokádový toast, alebo šalát s krevetami či morskými koníkmi. Naopak v každom ročnom období funguje na raňajky dobrá omeleta s klobásou alebo praženica so slaninou. A tiež kurací vývar, osvedčený cely rok.

Sústredím sa aj na online marketing, Facebook, ale hlavne Instagram.

Ovplyvní brexit vás ako podnikateľku zo Slovenska? Čo sa zmení? Cítite to?

Brexit ma zatiaľ vôbec neovplyvnil. Určite nejakú zmenu pocítime, no kvôli 12 mesačnej adaptačnej dobe sa tak zatiaľ nestalo. V bistre sa snažím predávať miestne produkty a podporovať domácich dodávateľov. Nedovážame z Európskej únie, ale možné regulácie stále visia vo vzduchu.


Najnovšie video