Unsplash/ Dan Burton, Chaluj Burger & Beer
Unsplash/ Dan Burton, Chaluj Burger & Beer

Mladí Slováci všetko riskli, v meste otvorili prvú burgráreň, teraz tu nemajú žiadnu konkurenciu

  • Richard a Dávid precestovali svet, no nakoniec sa vrátili domov, do Starej Ľubovne v Prešovskom kraji
  • Desiatky tisíc eur, ktoré si našetrili tu investovali do vlastného burger bistra, ktoré je jediným v meste
  • Richard a Dávid precestovali svet, no nakoniec sa vrátili domov, do Starej Ľubovne v Prešovskom kraji
  • Desiatky tisíc eur, ktoré si našetrili tu investovali do vlastného burger bistra, ktoré je jediným v meste

Za projektom Chaluj burger & beer stoja dvaja veľmi dobrí kamaráti, Richard Vandžura a Dávid Zieliňsky. Richard je vyučený ako kuchár, ktorý hneď po strednej škole začal cestovať po svete. Zostal však verný gastronómii a všade kam prišiel pracoval ako kuchár či šefkuchár, spoznával nové chute a tradičné jedlá daných krajín. Dávid sa zase venoval stavebným činnostiam v zahraničí, no vždy mal blízko aj ku dobrému jedlu.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa UJAKALBA 🦐 (@ujakalba)

Prvotný impulz predstaviť vlastný gastro projekt v Starej Ľubovni dostali už 3-4 roky dozadu. Začiatok podnikania bol pre túto dvojicu podľa Dávidových slov náročný. „Každý z nás mal rád street food a neustále sme cestovali za dobrým jedlom do okolitých miest,“ hovorí Dávid.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa UJAKALBA 🦐 (@ujakalba)

Obaja mali v tom čase stabilnú prácu a priznávajú, že nenašli dostatok odhodlania sa jej vzdať. Navyše pretrvával v ich hlavách strach opustiť svoju komfortnú zónu. Aj preto po diskusii nápad vždy nakoniec len odložili do šuflíka.

Rasizmus mohol byť na Slovensku problém, no neriešili. Ind a Slovenka priniesli do Žiliny skutočnú indickú reštauráciu

„Až rok a pol dozadu prišiel prelom a skúsili sme to. Peniaze sme mali našetrené, každý z nás zarábal celkom dobre takže nebol problém to dať dokopy.  Samozrejme strach z neúspechu tam bol ale nebol veľký. Sme milovníci dobrého jedla a vedeli sme, že ak do toho dáme kvalitu ako sme plánovali ľudia to ocenia,“ objasňuje Dávid.

zdroj: Chaluj Burger & Beer

Do tohto projektu vložili okolo 30 000 eur pričom investície stále prebiehajú, nakoľko kamaráti vylepšujú čo sa dá.

„To čo sme do prevádzky vložili sa nám pomaličky vracia, keďže dbáme na kvalitu a všetko si pripravujeme sami. Naše domáce burgríky si našli veľa priaznivcov.“

Priznávajú tiež, že v začiatkoch mali pred podnikaním veľký rešpekt, nakoľko išlo o ich prvý biznis v živote. „Nevedeli sme čo a ako funguje ale zabehli sme sa veľmi rýchlo. V každom meste sa nájdu ľudia, ktorí nemajú problém si priplatiť za kvalitné jedlo.“

zdroj: Chaluj Burger & Beer

„Ako v každom biznise sa našli ľudia, ktorí nám neverili, odhovárali a ohovárali nás ale už keď sme sa do toho pustili tak nám to bolo jedno čo hovoria. Jednoducho povedané, treba makať a veriť si.“

Úspech prikladajú aj vlastnému receptu na žemle, denne čerstvému mäsu, domácim omáčkam, čerstvej zelenine a šikovnému kuchárovi. Ide o kombináciu, ktorá podľa Dávida v konečnom dôsledku vytvára unikát.

zdroj: Chaluj Burger & Beer

Čo sa týka cien, bez problémov sa tu naješ od 6 do 10 eur. O zákazníkov tu nemajú núdzu, nakoľko ich prevádzka ponúka to, čo ľudia v ich okolí len tak ľahko nenájdu.

„Nevieme či máme konkurenciu v Starej Ľubovni, týmto nechceme nikoho uraziť ale sme jediné burger bistro v meste a klasické reštaurácie, ktoré robia aj burgre ale aj 100 iných jedál okolo toho nepočítam.“

Slováci otvoria v Bratislave reštauráciu budúcnosti. Jedlo si tu vyskladáš v aplikácii, ich ambície sú svetové

Ich absolútnymi bestsellermi sú momentálne kúsky s názvom Aioli burger a Chaluj burger šalát, ktoré sú v ich menu od začiatku a stále na ne ľudia nedajú dopustiť.

zdroj: Chaluj Burger & Beer

Priznávajú však, že aj keď majú verných zákazníkov, aj na ich bistre sa pandémia podpísala a mala naň značný vplyv.

„Priestory sme našli v  januári 2020 a na Veľkú noc sme plánovali otvorenie, no v marci sa všetko zmenilo a všetko zatvorili. Hygiena nepracovala, takže nám nemal kto schváliť prevádzku a už nám zostalo len čakať. Podarilo sa nám otvoriť až v auguste na tri mesiace, a potom bolo opäť zatvorené, keďže hygiena nám nepovolila rozvoz,“ objasňuje Dávid.

zdroj: Chaluj Burger & Beer

Od januára však už fungujú a denno denne makajú. Konštatujú, že baliť jedlo do krabičky nie je žiadna výhra, no veria, že prídu aj lepšie časy a budú môcť otvoriť dvere prevádzky aj pre hostí. Od štátu počas krízy nežiadali žiadnu podporu, no neskôr toto rozhodnutie podľa Dávida trochu ľutovali, nakoľko by im ďalšie peniaze veľmi pomohli.

„V roku 2021 by sme chceli dosiahnuť čo možno najvyššie tržby, ale nie sme zameraný len na to. Sme doma, nemusíme nikam cestovať a hlavne nás tešia pozitívne recenzie, takže to nás ťahá a posúva vpred. Ale bez našich zákazníkov by to nefungovalo, chceme sa im veľmi poďakovať ako aj kamarátom, ktorí denne chodili, pomáhali či pri prerábke alebo iných veciach, ktoré sme potrebovali.“

zdroj: Chaluj Burger & Beer

Zakladatelia bistra momentálne veľa premýšľajú najmä nad tým ako posunúť svoj biznis ďalej a aké môžu ľuďom priniesť novinky.

„Určite by sme chceli vyskúšať iné mesto, ale zatiaľ riešime kúpu food trucku a takto by sme sa chceli odprezentovať v inom meste na festivale alebo jarmoku. A ak budú pozitívne ohlasy, nebránime sa ani ďalšej prevádzke niekde mimo Starej Ľubovne.“

Začínajúcim podnikateľom by zakladatelia bistra poradili nebáť sa vyskúšať niečo nové. Tvrdia, že síce je naozaj náročné opustiť komfortnú zónu, no ak má človek dobrý nápad mal by ísť do toho.

„Možno to vystrelí a možno to bude prepadák ale ak to neskúsite, nikdy nezistíte, aké by to bolo. Treba mať aj šťastie, to je jasné ale to šťastie treba hľadať. Tým že budete doma sedieť a nariekať nič samo nepríde. Takže makať na 110 %, mať pokoru ale hlavne robiť to naplno s láskou, radosťou a nevzdávať sa. Nie je to jednoduché ale stojí to zato,“ dodáva Dávid.

Zdroj: Chaluj Burger & Beer
'

Najnovšie