Moderná vila v srdci prírody je to, po čom túži každý jeden z nás

  • Autorský prístup, neokázalá architektúra, príjemné bývanie na okraji mesta, zero-zero.
zdroj: Jaroslav Vaľko, East Side Architecture
  • Autorský prístup, neokázalá architektúra, príjemné bývanie na okraji mesta, zero-zero.

Pozemok sa nachádza v Prešove, v časti Vydumanec v novovznikajúcej obytnej štruktúre. Parcela je z hornej strany ohraničená vzrastlou zeleňou. Vila je situovaná na západnej – vstupnej časti pozemku. Smerom na východ sa otvára rozsiahla zelená plocha s minimom záhradných úprav.

Zo západnej strany je objekt odizolovaný od komunikácie zeleným pásom s pôvodnou vyššou zeleňou. Nástup do objektu a vjazd do dvojgaráže je riešený zo spevnenej pochy príjazdového dvora. Na južnej hranici pozemku je umiestnený prístrešok na nádoby komunálneho odpadu.

Viac podobných článkov nájdeš na Archinfo.sk

Základom arhitektonického riešenia je štvorcový pôdorys so stranou 17 metrov. Do objemu sú následne vyrezané priestory terás a lodžií, väčšinou v nárožiach hmoty. V strede dispozície je umiestnené malé sklenené átrium s točitým schodiskom. Tímto spôsobom je vyriešené odvetrávanie a presvetlenie.

Toto schodisko tvorí aj vonkajšiu vertikálnu komunikáciu a spája jednotlivé podlažia. Je možné po ňom vystúpiť až na pochôdznu  zelenú strechu domu, ale aj zostúpiť na veľkú krytú terasu prepojenú so záhradou na východnej časti pozemku.

Strešná rovina má extenzívnu vegetačnú úpravu a je využiteľná.

Hlavné obytné priestory domu sú vymedzené dvomi horizontálnymi železobetónovými doskami.

Spodná úroveň obsahuje samostatnú exteriérovú pobytovú plochu s väzbou na záhradu. Táto časť domu plní funkciu letnej kuchyne s otvoreným ohniskom exteriérového krbu. Na priestor terasy nadväzuje sklad a hygienické zázemie.

Centrálnym obytným priestorom domu je obytná hala, ktorá je rozdelená na jednotlivé zóny. Obytné miestnosti dopĺňa hosťovská a detská izba s priamou väzbou na vstupné priestory a s vlastným hygienickým zázemím.

 

 

 

 

 

Podklady: Architekti zerozero, zdroj: archinfo.sk