Na okraji Bratislavy vyrástla honosná vila s príbehom. Pre mnohých môže byť vysnívaným bývaním

  • Toto je ďalší moderný dom v susedstve Bratislavy, konkrétne v časti nazývanej Prievoz
  • Zaujímavý je tým, že ukrýva pekný príbeh a navrhnutý bol na mieru pre mladú rodinu so špeciálnymi požiadavkami
 srcset
Peter Čintalán
  • Toto je ďalší moderný dom v susedstve Bratislavy, konkrétne v časti nazývanej Prievoz
  • Zaujímavý je tým, že ukrýva pekný príbeh a navrhnutý bol na mieru pre mladú rodinu so špeciálnymi požiadavkami

Keď človek prechádza  okolo tohto  domu, stavba môže pôsobiť oddelene a odvrátene od ulice. V tomto prípade je to naozaj tak, vnútro je však celkom iné.

Objekt je tvarovaný do písmena C a ukrýva hneď niekoľko miestností. Do jedného celku je prepojené kryté parkovacie miesto z perforovaných železných dosiek, nasleduje hlavný obytný priestor s kuchyňou, ten je následne prepojený s obývacou izbou a spálňami.

zdroj: Peter Čintalán

zdroj: Peter Čintalán

Celý objekt obkolesuje centrálnu zeleň, ktorú možno ľahko prirovnať k rajskej záhrade známej zo starovekých kláštorov. Tento jednoduchý dizajn ukrýva hneď niekoľko významov. Tvorcovia projektu tvrdia, že tvar C nie je žiadnou náhodou. Symbolizuje objímajúce ruky starostlivej rodiny, ktorá tu býva. 

zdroj: Peter Čintalán

Hlavné usmernenie dizajnu je úzko spojené práve s obyvateľmi tohto rodinného domu. Jeden z mladších členov rodiny má osobitné potreby, preto museli architekti prihliadať na to, aby s ním mohla byť rodina v stálom kontakte. Rodičia tak vďaka špecifickému členeniu stavby majú deti pod kontrolou aj z diaľky a v prípade potreby sú schopní rýchlo reagovať. 

zdroj: Peter Čintalán

zdroj: Peter Čintalán

Záhrada a všetky hlavné priestory v dome sú taktiež vizuálne prepojené a ľahko prístupné. Neviditeľný príbeh domu MHL vychádza práve z písmena C. Podľa autorov projektu je tento dom jasným príkladom toho, že kvôli inšpirácii nie je potrebné sa pozerať ďaleko. V tomto prípade vychádzala inšpirácia architektov priamo zo  života jednej rodiny.

zdroj: Peter Čintalán

zdroj: Peter Čintalán

Pozemok sa nachádza na rozhraní viacpodlažnej ružinovskej zástavby a zóny rodinných domov v Prievoze. Novostavba nahradila starší, čiastočne podpivničený rodinný dom, ktorý bol odstránený. 

zdroj: Peter Čintalán

zdroj: Peter Čintalán

Projekt má na svedomí architektonické štúdio at26 založené v roku 1998 v Bratislave. Štúdio založili traja architekti, bývalí spolužiaci z Fakulty architektúry STU v Bratislave – Peter Kukučka, Branislav Loskot a Jaroslav Takáč.

Členmi tvorivého tímu sú Juraj Benko, Lucia Tvarožková, Matej Zelenay, Nikola Polášková, Alexander Topilin, Veronika Mandincová, Zuzana Vlžáková a Soňa Havlíková. Hlavným zameraním spoločnosti at26 je architektúra a návrh interiéru, občasný prechod na aplikovaný dizajn, grafický dizajn a tiež dizajn udalostí a filmová produkcia.


Autori: Ing. arch. Branislav Loskot, Ing. arch. Peter Kukučka, Ing. arch. Jaroslav Takáč, Ing. arch. Juraj Benko

Plocha pozemku: 841 m2

Zastavaná plocha: 258,25 m2 

Investičný náklad: 294 000 eur

Zdroj: at26architects.com

Najnovšie video