Na Slovensku môže do jari skrachovať viac ako polovica hotelov a reštaurácií

  • Bez pomoci skrachuje do dvoch mesiacov takmer 47 % ubytovacích a stravovacích zariadení
  • Ďalších 44 % prevádzok neprežije jar 2021, vyplýva z prieskumu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska
  • Z prieskumu je totiž zrejmé, že podniky zaznamenali počas prvej vlny koronakrízy priemerný pokles zamestnanosti o 30 %
reštaurácie, prevádzky, zatvorené, closed, výdajné okienko
Pexels/Norma Mortenson, Pexels/Tim Mossholder
  • Bez pomoci skrachuje do dvoch mesiacov takmer 47 % ubytovacích a stravovacích zariadení
  • Ďalších 44 % prevádzok neprežije jar 2021, vyplýva z prieskumu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska
  • Z prieskumu je totiž zrejmé, že podniky zaznamenali počas prvej vlny koronakrízy priemerný pokles zamestnanosti o 30 %

Bez adekvátnej pomoci skrachuje do dvoch mesiacov na Slovensku takmer 47 % ubytovacích a stravovacích zariadení. Ďalších 44 % neprežije jar 2021. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).

Medzi ďalšími zisteniami je, že podporné opatrenia, ktoré zaviedla vláda v prvej i druhej vlne koronakrízy na udržanie zamestnanosti, resp. udržanie samotného podnikania, nie sú podľa respondentov pre sektor ubytovacích a stravovacích služieb dostatočné. Z prieskumu je totiž zrejmé, že podniky zaznamenali počas prvej vlny koronakrízy priemerný pokles zamestnanosti o 30 %. V druhej vlne hrozí prepustenie ďalším skoro 16,5 % zamestnancov. O prácu v tomto sektore tak môže prísť v roku 2020 až 36 tis. zamestnancov.

Počet nových prípadov dramaticky klesol, pribudlo ich 1 962. Koronavírus si vyžiadal ďalšie obete

Pokles tržieb až o 80%

Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že takmer polovica všetkých respondentov očakáva pokles tržieb za rok 2020 v porovnaní s rokom 2019 o 60 % a viac, z toho takmer jedna pätina ho odhaduje až na úrovni 80 %. Ďalšia tretina opýtaných očakáva prepad tohtoročných tržieb oproti tržbám minulého roka medzi 40 až 60 %. Priemerný medziročný pokles tržieb všetkých respondentov sa tak pohybuje na úrovni 57 %.

Ak tento údaj aplikujeme na celý sektor, tohtoročné tržby slovenských subjektov z ubytovacieho a reštauračného biznisu klesnú, v porovnaní s tržbami roka 2019, približne o 500 až 600 miliónov eur. Vplyvom pretrvávajúcich reštrikčných opatrení zameraných na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 odhaduje až 90 % subjektov zapojených do prieskumu, že ich podnik nedokáže prežiť viac ako päť mesiacov, pričom takmer polovica z nich sa obáva, že skrachuje už do jedného alebo dvoch mesiacov,“ ozrejmila AHRS.

Minister obrany je v karanténe. Druhé kolo celoplošného testovania pripravuje z domu

Pomoc od štátu je nedostatočná

Nízka výška štátnej pomoci v porovnaní s vysokým prepadom tržieb, ktorého následkom sa rušia pracovné miesta v sektore ubytovania a stravovania, to sú hlavné dôvody, pre ktoré až 85 % respondentov hodnotilo pomoc štátu počas prvej vlny koronakrízy za nedostatočnú.

Síce 80 % z nich pritom pomoc od štátu čerpalo, avšak prepad tržieb, ktorý zaznamenali ich podniky, bol výrazne vyšší než poskytnutá podpora. Zvyšných 5 % respondentov sa o pomoc štátu uchádzalo tiež, ale ich podniky cez toto sito prepadli, keďže nedokázali splniť podmienky pre získanie štátnej pomoci,“ doplnila AHRS.

Zdroj: SITA

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech