Najstarší minipivovar na Slovensku otvára svoje brány. Bývalí majitelia ho takmer zruinovali
- Tento podnik bol kedysi absolútny unikát, reštauračný pivovar si nenašiel nikde inde na Slovensku
- Bývalí majitelia zvolili cestu, ktorá bola odsúdená k neúspechu. V rukách nových vlastníkov však opäť otvára brány
- Tento podnik bol kedysi absolútny unikát, reštauračný pivovar si nenašiel nikde inde na Slovensku
- Bývalí majitelia zvolili cestu, ktorá bola odsúdená k neúspechu. V rukách nových vlastníkov však opäť otvára brány
Banskobystrická Perla je späť. Na pivo môžeš opäť ísť do najstaršieho reštauračného pivovaru na Slovensku. Pivovar má nového majiteľa, jeho dvere sa opäť otvorili a zase varí pivo.
Prví Slováci si svoje pivo v priestoroch vychutnali ešte v roku 1992, kedy Perlu otvorili. Na Slovensku išlo v tom čase o úplne nový koncept, majitelia vstupovali do vôd, ktoré v našej krajine neprebádal ešte nikto. Je dosť možné, že sa inšpirovali v Česku, informuje portál opive.sk.
Návštevníci si mohli zväčša vypýtať ležiak Zlatú Perlu 11,5° a sem tam aj Perlu špeciál 14°. Majitelia chceli byť verní svojim koreňom, a zároveň konkurencie schopní ostatným šenkom v meste a svoje vlastné pivo preto predávali pod cenu. V roku 2013 u nich stál polliter domáceho piva 85 centov. Táto cesta bola odsúdená na neúspech, zároveň výrazne zmenila klientelu. Do podniku začali chodievať aj menej nároční pivári, koncom roka 2016 svoje dvere zatvorili.
Pivovar odvtedy hľadal nového majiteľa, ktorý by sa ho ujal. Internetom v roku 2017 koloval aj inzerát, v ktorom predávali celú budovu so všetkou technológiou. Cenu vtedy stanovili na 550 tisíc eur.
Dnes už piváreň nového majiteľa má, ide o podnikateľa pôvodom z Ruska. Sumu, za ktorú pivovar nakoniec odkúpil, nevieme.
So znovuotvorením jeho brán ožil aj Facebook podniku, kde ľudí lákajú ochutnať ich vlastný čerstvý svetlý ležiak 11°. Na pivo si môžeš odskočiť aj počas venčenia, podnik je totiž dog friendly. Otvorené majú už od skorého rána, od ôsmej, do jedenástej večer, každý deň okrem nedele.
Zdroje: O pive, Banskobystricka perla