Najväčšie gastro prekvapenia roka: V historickej smaltovni otvorili reštauráciu, aká v kraji nemá konkurenciu

  • Reštaurácia Origin sa dočkala svojho otvorenia
  • Koncept kuchyne je veľmi atypický pre daný región
Kávičkári/Rudolf Sladkovský
  • Reštaurácia Origin sa dočkala svojho otvorenia
  • Koncept kuchyne je veľmi atypický pre daný región

Lukáš a Dominika sú nielen životní partneri a rodičia, ale aj obchodní partneri. Koncom jari si v Lučenci otvorili spoločnú reštauráciu s názvom Origin. V nádhernom dizajnovom priestore ponúkajú v regióne nevídanú kvalitu a nápaditosť receptov, za ktorou sa oplatí vycestovať, píšu Kávičkári.

Vysoké štandardy a kvalita služieb, ktorej sa naučili počas dlhého pôsobenia vo Švajčiarsku, sú pre ich reštauráciu typické. Poďte spolu s nami objaviť toto nádherné miesto, ktoré bezpochyby patrí medzi najväčšie prekvapenia tohto roka.

Reštaurácia Origin nemá široko-ďaleko konkurenciu

Na Slovensku dlhodobo chýba množstvo kvalitných ľudí v gastronómii. Pozitívnom faktorom je, že naša gastronómia sa pomaly, ale isto približuje európskej. Bratislava, Košice a ďalšie mestá sú svedkami dynamického rozvoja celého sektora.

Dnes už máme niekoľko reštaurácií, ktoré by bez problémov splnili aj náročné kritériá michelinských hodnotiteľov. V tomto smere trocha zaostávajú regióny a menšie mestá, kde sa s kvalitnou gastronómiou stretávame veľmi sporadicky.

zdroj: Kávičkári/Rudolf Sladkovský

O to viac nás teší, keď sa šikovní ľudia vracajú na Slovensko a do rodných miest, kde pomáhajú rozvíjať celý gastronomický segment. To je aj prípad Lukáša a Dominiky, ktorí sa po vyše desiatich rokoch prežitých a odpracovaných vo Švajčiarsku rozhodli vrátiť sa do Lučenca. Otvorili si reštauráciu Origin, ktorá široko-ďaleko nemá konkurenciu a kvalitou by sa mohla porovnávať s tými najlepšími u nás.

Silná dvojka reštaurácie Origin

Lukáš je talentovaný šéfkuchár, ktorý vo Švajčiarsku prešiel tvrdou školou a pracoval v tých najlepších hoteloch a reštauráciách pod vedením renomovaných šéfkuchárov. Tam núdza o hviezdy a ocenenia rozhodne nebola. Osvojil si filozofiu kvality bez kompromisov a využívania lokálnych surovín.

zdroj: Kávičkári/Rudolf Sladkovský

Dominika vyštudovala ekonomiku a riadenie podnikov v Banskej Bystrici. Po štúdiách išla rovno do Švajčiarska, kde absolvovala Swiss Hospitality Academy. Celú kariéru zasvätila práci v gastronómii a hotelierstve.

Končila na pozícii asistentky majiteľa hotela, kde mala na starosti chod celého hotela a hotelovej reštaurácie. Veľmi silná dvojka, talentovaný kuchár a skúsená manažérka, je pilierom úspešného konceptu reštaurácie Origin.

Degustačné menu reštaurácie Origin

Reštaurácia v bývalej smaltovni

Reštaurácia Origin je situovaná v priestoroch historickej smaltovne. Citlivo zrekonštruovaná budova, ktorá počas vyše dvestoročnej histórie toho zažila viac než dosť. Historický ráz jej dávajú vysoké priznané stropy, veľa železa, pôvodného dreva a hlavne odhalené tehly.

zdroj: Kávičkári/Rudolf Sladkovský

Budova je zvonku impozantná a ťahá zrak, takže si ju nemôžete nevšimnúť. Komplexná rekonštrukcia, ktorej súčasťou je reštaurácia Origin, zahŕňa aj byty a lofty na krátkodobý prenájom. Ak milujete gastroturistiku, nie je problém zarezervovať si ubytovanie a k tomu aj degustačnú večeru v Origine.

Dizajn reštaurácie Origin očarí detailmi

Interiér reštaurácie Origin mnohých prekvapí, pretože v ňom nenájdete jedinú stenu. Otvorený priestor, ktorý je rozdelený len barom a kuchyňou, pojme len okolo 20 hostí. Vysoké stropy, obrovské oblúkové okná, príjemné zladené farby nábytku a baru.

zdroj: Kávičkári/Rudolf Sladkovský

V reštaurácii nájdete len niekoľko stolov pre 14 hostí a Chef’s Table priamo pri kuchyni pre ďalších šesť hostí. V dizajne prevádzky aj servisu nájdete kopu drobných detailov, ktoré sú typické pre tie najkvalitnejšie prevádzky a úplne sa vymykajú bežnému štandardu. Servírovanie chleba v Origine patrí medzi tie najkrajšie, aké je možné u nás nájsť.

Reštaurácia, akých je na Slovensku málo

Koncept kuchyne je veľmi atypický pre daný región a podobných konceptov nájdeme na celom Slovensku ako šafranu. Počas obeda Origin ponúka veľmi obmedzené a pevne dané menu a počas večere je na výber len z dvoch foriem degustačného menu.

Kratšie a dlhšie (prípadne prekvapenie od šéfkuchára) a k tomu párovanie vín. Kratšie menu má 3 + 2 chody a dlhšie 5 + 3 chodov. Krásny dizajnový servis aj taniere spolu s precíznym platingom a kvalitnými surovinami by sa nestratil ani v našom hlavnom meste.

zdroj: Kávičkári/Rudolf Sladkovský

K tomu veľmi príjemné párovanie vína, kde sa striedajú známe slovenské aj zahraničné vinárstva. Za menej ako 70 eur za dlhšie menu spolu s párovaním vín dostanete naozaj výnimočný zážitok, ktorý stojí za to. Samozrejme, nejaké muchy by sa našli, tak ako pri každej novej prevádzke, kde chvíľu trvá, kým sa nastavia procesy.

Origin dbá na kvalitu a lokálnosť

Origin je veľmi zaujímavý koncept, kde kvalita a precíznosť sú na prvom mieste. Rozhodne zamieša kartami nielen v Lučenci, ale aj v celom kraji. Lukáš si dáva záležať, aby všetky jeho suroviny boli vždy čerstvé a takmer výlučne z bio alebo farmárskych zdrojov. Nechce robiť kompromisy v kvalite, preto si po ne často chodí sám. Nie každý dodávateľ totiž vie reálne dodávať svoje suroviny aj do regiónov.

zdroj: Kávičkári/Rudolf Sladkovský

A neplatí to len pri jedle. Aj vo víne či v káve hľadá to najlepšie a lokálne. Na mlynčeku nájdete banskobystrickú MlsnuCavu a v chladničke vína z Tajnej, od vinárstva Velkeer či z biovinárstva Domin & Kušický. Týmto prístupom sa Origin radí medzi tie najlepšie podniky ako v Banskobystrickom kraji, tak v celoslovenskom meradle. Určite ich odporúčame navštíviť.

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá