Národné menu sa môže stať realitou. SNS naznačuje, ako by to malo vyzerať

  • SNS prichádza s metódou na posilnenie cestovného ruchu
  • Nie je ňou nič iné ako Dankove národné menu
  • Politológ si to nevie predstaviť
Predseda SNS Andrej Danko a bryndzové halušky
TASR/Jakub Kotian, Milan Kapusta
  • SNS prichádza s metódou na posilnenie cestovného ruchu
  • Nie je ňou nič iné ako Dankove národné menu
  • Politológ si to nevie predstaviť

Takzvané „národné menu“ z dielne Slovenskej národnej strany (SNS) má byť súčasťou straníckej snahy podporovať cestovný ruch. Ako cieľ tvorby tohto menu uvádzajú, že má vytvoriť prehľad o národnej kuchyni vo všetkých kútoch Slovenska. TASR o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Hlavnou myšlienkou je vytvoriť zoznam jedál typických pre Slovensko, ako aj reštauračných a ubytovacích zariadení, ktoré už národné špeciality ponúkajú.

„Tieto zariadenia sa budú propagovať v rámci cestovného ruchu a turizmu aj cudzincom ako miesta, kde môžu dostať tradičnú domácu kuchyňu. Nebude to povinné, ale vzniká možnosť sa zviditeľniť spojením sa do prehľadného celku. Domáce jedlá sa môžu podporiť aj väčšou propagáciou gastrofestivalov, ako sú už známe súťaže napríklad vo varení halušiek a iných jedál z múky a zemiakov,“ vysvetlil šéf SNS Andrej Danko s tým, že sa podporia domáci výrobcovia potravín.

Strana vníma cestovný ruch ako budúcnosť.

„Patria tam športové a kultúrne podujatia, rekonštrukcia pamiatok. Musíme poriadne spropagovať naše regióny, aby ľudia vedeli, kam ísť a čo tam presne nájdu, na čom si môžu pochutiť. Nemá to svojho gazdu. Tak sa podporí národné povedomie obyvateľstva,“ podotkol Danko.

Jednou z agend ministerstva športu a cestovného ruchu podľa neho bude pomôcť gastroprevádzkam, penziónom a hotelom aj zrýchlenými odpismi napríklad pri výstavbe wellness alebo zavedením daňovej úľavy z „tringeltov“ v ubytovacích zariadeniach.

K národnému menu sa pre nás vyjadril aj politológ

Národné menu sa na Slovensku stalo už poriadne diskutovanou, no hlavne vtipnou a kontroverznou témou. 

„Môžeme sa začať baviť o nejakom národnom menu, tak ako máte v Rakúsku a viete, že máte tri polievky a máte nejaké hlavné národné jedlá,“ vyhlásil podpredseda parlamentu a líder Slovenskej národnej strany (SNS).

Politológ Tomáš Koziak to však považuje len za „náhly nápad“. Niečo také ako národné menu sa podľa neho nedá vynútiť a nevie si predstaviť, ako by sa tak mohlo stať právnym spôsobom. Aj budúci minister športu a cestovného ruchu Dušan Keketi to vníma skôr ako nápad, nie ako reálny návrh. 

„Myslím si, že pán Danko to dával ako humorný príklad, ale nemyslím si, že to bude predmetom bežných diskusií,“ povedal prekvapivo pre Startitup budúci minister. 

Slovensko je rôznorodou krajinou, pričom v každej časti sa tradičná kuchyňa odlišuje. Koziak si nevie predstaviť, čo by teda malo byť súčasťou národného menu.

„Či to bude treska, kačka alebo hus, ktorá je známa na západe Slovenska alebo halušky, prípadne niečo, čo je tradičné na východe Slovenska. Je to akýsi náhly nápad Andreja Danka v štýle tých nápadov, ktoré poznáme a s ktorými prichádzal aj v minulosti a v konečnom dôsledku to prinieslo viac problémov ako úžitku,“ povedal Tomáš Koziak pre Startitup. Viac sa dočítaš na tomto odkaze.

Tabák sa vracia

Na novom ministerstve cestovného ruchu a športu bude pôsobiť aj bývalá poslankyňa Národnej rady (NR) SR Romana Tabák. Oznámila to na sociálnej sieti. Pre TASR doplnila, že sa chce venovať oblasti športu.

Tabák vo volebnej kampani podporovala SNS a šéf strany Andrej Danko už avizoval, že ministrom pre cestovný ruch a šport má byť šéf bratislavského letiska Dušan Keketi.

Rezort bude mať dvoch štátnych tajomníkov, pričom jeden bude mať na starosti šport a druhý cestovný ruch. Danko ozrejmil, že jedným z nich, ktorý vedie oblasť športu, je podpredseda SNS Ján Krišanda.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá